Na razstavi Možgani - zgodba od znotraj bo mogoče na zanimiv in razumljiv način spoznati, kaj se skriva v naših glavah. Foto: Press
Na razstavi Možgani - zgodba od znotraj bo mogoče na zanimiv in razumljiv način spoznati, kaj se skriva v naših glavah. Foto: Press
Udeležiti se bo mogoče tudi številnih delavnic in predavanj, ki se na razne načine dotikajo delovanja možganov. Foto: BoBo
Zaradi sposobnosti spreminjanja, ki jo imajo možgani, se je pošalil dr. Blaž Koritnik, predsednik društva Sinapsa.

Poučna, sodobna in interaktivna razstava Ameriškega naravoslovnega muzeja je iz New Yorka svojo pot po svetu začela leta 2011, pri nas pa si jo bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču mogoče ogledati od 15. maja pa vse do 24. avgusta.

Ves čas se spreminjajo
Smo edina vrsta, ki načrtuje svoja dejanja, naše male sive celice ali nevroni pa se medtem prepletajo in komunicirajo. Povezave se med njimi krepijo, množijo, prerazporejajo in izginjajo. "Ljudi bi radi navdušili nad tem, da lahko možgane spreminjajo," pravi dr. Blaž Koritnik, predsednik slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa, ki sodeluje pri projektu.

Zadnje znanstvene metode so omogočile nove pristope pri raziskovanju, obeti na področju spoznavanja delovanja možganov pa naj bi bili danes, v 21. stoletju, zares dobri. Že zdaj je zato mogoče prikazati, kako se signali prenašajo po možganih glede na to, kaj počnemo. Prikazati je mogoče tudi, kako delujejo živčni prenašalci (nevrotransmiterji) ter kako možgani obdelujejo informacije in jezik, pravijo avtorji razstave. Na pot spoznavanja samega delovanja možganov in celo tega, kaj se dogaja med čustvovanjem in razmišljanjem, pa se boste lahko odpravili s pomočjo različnih interaktivnih postojank in poskusov.

Na strani Moje generacije na Facebooku se lahko potegujete za štiri brezplačne vstopnice za ogled razstave, na MMC-jevem otroškem portalu pa bo v kratkem potekala še nagradna igra za družinsko vstopnico.

Možganski fitnes in druge delavnice
Društvo Sinapsa
pri razstavi sodeluje s pripravljanjem spremljevalnega programa za vse generacije. Zvrstila se bodo predavanja z naslovi Možgani in čustva, Možgani in spol, Možgani in osebnost, pripravili so tudi Možganski fitnes, pa delavnice z vajami za urjenje pozornosti in meditativnih tehnik. Večine dogodkov se bo ob nakupu vstopnice mogoče udeležiti brezplačno, podrobnosti iz programa pa bodo objavljali 14 dni pred izvedbo na spletni strani www.brains.si.

22. maja boste lahko več o delovanju možganov izvedeli tudi v oddaji Dobra ura z Boštjanom, kjer bo ena izmed gostij soustanoviteljica društva Sinapsa, dr. Maja Bresjanac.

Zaradi sposobnosti spreminjanja, ki jo imajo možgani, se je pošalil dr. Blaž Koritnik, predsednik društva Sinapsa.