Rojstni datum Društva Narodna galerija je 18. september 1918, ko je bil sklican ustanovni občni zbor. Začelo se je brez umetnostnega fonda in brez razstavnih prostorov. Foto: SOJ RTV SLO/Razkošje lepega
Rojstni datum Društva Narodna galerija je 18. september 1918, ko je bil sklican ustanovni občni zbor. Začelo se je brez umetnostnega fonda in brez razstavnih prostorov. Foto: SOJ RTV SLO/Razkošje lepega
Ivana Kobilca
Ivana Kobilca je pripadala generaciji slovenskih realistov, ki so najpomembnejša dela ustvarili konec 19. stoletja. Prvič je v Ljubljani samostojno razstavljala leta 1889, leto pozneje pa v Zagrebu. Nekaj let po njeni smrti so ji retrospektivno razstavo leta 1928 pripravili v Narodni galeriji v Ljubljani. Foto: Narodna galerija

Ob razstavi Ivane Kobilca bodo med drugim ponudili javna vodstva in monolog Ivana v izvedbi Polone Vetrih, osrednji dogodek pa bo slavnostna akademija v sredo.

Kofetaričino presenečenje
V torek bodo dopoldne predstavili monografijo Ivane Kobilca, za katero je osrednje besedilo prispeval Jure Mikuž. Poleg prostega vstopa napovedujejo med 18. in 24. uro kratka javna vodstva ob izbranih umetninah za odrasle in za družine z otroki, v vhodni avli koncert Art Music Orchestra in v slavnosti dvorani koncert Tria Amadeo. Ob 19. uri napovedujejo odprtje razstave študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Kofetaričino presenečenje, ob 20. uri pa se bodo obiskovalci lahko posladkali s torto velikanko.

Zlati red za zasluge
V sredo zvečer bo slavnostna akademija, na kateri bo predsednik republike Borut Pahor Narodni galeriji izročil zlati red za zasluge. Podelitvi bo sledila krstna izvedba glasbenega dela Leona Firšta Zgodbe slik, napisanega v čast jubileju, v interpretaciji Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

V četrtek popoldne bo ob izidu nove knjige Pesmi iz galerije pred umetninami izbrane pesmi prebral avtor Andrej Rozman - Roza, v večernih urah pa vabijo na risanje pred umetninami. Za petek zvečer napovedujejo monolog Polone Vetrih z naslovom Ivana: Podobe iz življenja slikarke Ivane Kobilca. Za dramaturgijo, zasnovo uprizoritvene predstavitve in izbor gradiva je poskrbela Mojca Kreft.

Plakati Narodne galerije
V soboto vabijo na slikanje na prostem v Arboretumu Volčji Potok, v nedeljo pa na javni vodstvi po razstavi Plakati Narodne galerije – 100 let razstav in razstavi Ivane Kobilca.


Začelo se je brez umetnostnega fonda
Rojstni datum Društva Narodna galerija je 18. september 1918, ko je bil sklican ustanovni občni zbor. Začelo se je brez umetnostnega fonda in brez razstavnih prostorov. Ustanova je nato prevzela mestno umetnostno zbirko in jo, dopolnjeno s prvimi nakupi, marca 1920 odprla v stanovanjskih prostorih prvega nadstropja ljubljanske Kresije.

Junija 1924 je Društvo Narodna galerija od magistrata prevzelo v najem Jakopičev paviljon in tako dobilo razstavišče za občasne razstave, novembra 1925 pa je dobilo v uporabo tudi večji del prostorov v Narodnem domu. Ob praznovanju desetletnice obstoja društva so decembra 1928 v 12 prostorih Narodnega doma postavili na ogled razstavo 230 slik, 132 kipov in 746 del na papirju, junija 1933 je sledilo odprtje stalne razstave, za katero so svoja dela odstopili ali posodili tudi Narodni muzej, Škofijski muzej in že omenjena zbirka ljubljanske mestne občine.

Leta 1946 je postala državna ustanova
Društvo Narodna galerija so avgusta 1945 z državnim dekretom razpustili, s 1. junijem 1946 pa je bila z državno uredbo ustanovljena Narodna galerija kot državna ustanova. Leta 1994 je bilo stavbi Narodnega doma dograjeno novo krilo z razstaviščem za občasne razstave in galerijsko etažo za evropsko zbirko. Septembra 2001 je steklena avla povezala oba obstoječa dela. Ob bližajočem se jubileju se je pred nekaj leti začela obnova palače Narodni dom, ki je ponovno odprla vrata januarja 2016. Pridobitvi dodatnih prostorov je sledila preurejena in občutno razširjena stalna zbirka, ki pokriva obdobje od začetka 13. do sredine 20. stoletja.

Častni pokrovitelj slovesnosti ob 100-letnici Narodne galerije je predsednik republike Borut Pahor.

Častitljivih 100 let Narodne galerije
Častitljivih 100 let Narodne galerije