Eden izmed interaktivnih eksponatov se imenuje Wish Tree For Sydney. Kdor hoče, lahko svoje sporočilo miru in upanja obesi na sadiko evkaliptusa. Foto: Reuters
Eden izmed interaktivnih eksponatov se imenuje Wish Tree For Sydney. Kdor hoče, lahko svoje sporočilo miru in upanja obesi na sadiko evkaliptusa. Foto: Reuters
Svoje delo Yoko Ono primerja s sydneyjsko opero: najprej je šla vsem na živce, sčasoma pa so jo začeli sprejemati. Foto: Reuters
Če je Avstralija predaleč, si lahko retrospektivo Yoko Ono do 23. februarja še lahko ogledate v Kremsu v Avstriji. Foto: EPA

"Na ta način lahko pripomoremo k družbenim spremembam," je Yoko Ono izjavila na odprtju svoje nove razstave, ki jo bo še vse do februarja gostil Muzej sodobne umetnosti v Sydneyju. Postavitev je na nekaterih delih interaktivna, s čimer skuša umetnica spodbujati sodelovanje in povezovanje med ljudmi; prav v tem je namreč skrivnost miru na svetu, je prepričana. (Obiskovalci morajo tako med drugim sestavljati in lepiti polomljeno lončevino, zemljevide sveta požigosati s simbolom miru ter svojim materam pisati osebne izraze ljubezni.)

Večmedijska razstava, ki obenem zaznamuje prvo samostojno predstavitev Onove v Avstraliji, retrospektivno dokumentira več kot pol stoletja ustvarjanja ženske, ki jo je John Lennon nekoč opisal kot "najslavnejšo umetnico, ki je nihče ne pozna", na svetu. Med drugim so v Avstraliji na ogled skulpture, kolaži in celo šahovnica, na kateri so razpostavljene samo bele figure, delo iz obdobja, ko je avtorica prvič spoznala Lennona. Inštalacija se imenuje Play It By Trust, sloni pa na ideji, da se igralca postopoma zmedeta okrog tega, čigava figurica je katera - vse so bele -, kar v njiju vnese občutek "miru".

Naslov razstave, War is Over (if you want it), se seveda navezuje na kampanjo iz leta 1969, ko sta Yoko in John v predbožičnem času v različnih velikih mestih najela mesta za plakate in na njih promovirala sporočilo miru. "Spremembe so seveda težke, a razumeti moramo, da zaprtost za spremembe pomeni smrt."

"Pred kratkim sem izjavila, da bomo do leta 2050 ustvarili nebesa na zemlji. Nekdo me je vprašal: 'Kako?' Tako da to preprosto počnemo, ne da bi koga prosili za dovoljenje. Odgovornost je naša," naslov razstave razlaga njena avtorica. "Razstava je začetek vsega tega - da se začneš ukvarjati z oprijemljivo ustvarjalnostjo."

Umetnica, ki je sicer zelo dejavna tudi na Twitterju, tvita predvsem na temo boja proti uporabi strelnega orožja; objavila je fotografijo okrvavljenih očal, ki naj bi jih nosil John Lennon, ko je bil decembra 1980 ustreljen pred svojim domom v New Yorku. "Ko sva z Johnom prvič vstala, je bilo še zelo malo aktivistov. Zdaj je takih približno 90 odstotkov ljudi," pravi Onova. "Če nisi aktivist, te verjetno prištejejo med piflarje."

Triintrideset let po moževi smrti Yoko še vedno živi v stolpnici, pred katero je bil John ustreljen. "Številni ljudje so me že spraševali, zakaj se nisem preselila. Že res, da je to mesto neverjetne tragedije, a zame je bil tudi dom. To je bil najin edini skupni dom in Johna še vedno čutim v njem. Veliko srečo sem imela, da sem imela moža, ki me je tako podpiral, in da imam zdaj sina (Seana, op. n.), ki je prav tak kot on in me prav tako podpira."

Med obiskovalci najbolj priljubljen eksponat je My Mommy Is Beautiful, na t. i. listke Post-it morajo pisati sporočilca ljubezni, hvaležnosti ali celo jeze in žalosti, namenjena svojim materam, ter jih nato nalepiti na zid. "Idejo je navdahnila moja mama," je razložila umetnica. "Zdaj ji ne morem ničesar več povedati, ampak hotela bi ji reči: 'Žal mi je, da nisem razumela, kaj preživljaš."