Jata tisočih angelov v teh dneh pristaja v Pragi. Foto: 1001artproject.com
Jata tisočih angelov v teh dneh pristaja v Pragi. Foto: 1001artproject.com
Barva in motivika slike naj bi pričarala razpoloženje 1001 noči. Foto: 1001artproject.com
Na vsaki od slik je skrita tudi ena majhna (ali večja) figura angela. Foto: 1001artproject.com

Orjaško platno z naslovom Tisoč angelov in ena slika, ki ga je Lekim Ibragimov po dveh letih slikanja dokončal aprila letos, bodo v Evropi najprej lahko videli prebivalci češke prestolnice. V višino meri osem metrov, v dolžino neverjetnih 66, na njej je dobesedno več ton barve, vse skupaj pa je tako veliko, da jo je treba na razstavnem prostoru sestavljati več dni. Gre namreč za tisoč samostojnih slik, ki pa, če jih postaviš skupaj, tvorijo eno samo umetnino s tematiko klasične orientalske ljudske pripovedi. 68-letni Ibragimov, ki je v vsako od tisoč slik vključil obličje angela, obiskovalce vabi, naj si med njimi izberejo "svojega lastnega angela varuha".

"Angeli so bili od nekdaj del mojega ustvarjalnega opusa, zato je tudi ta veleprojekt logično nadaljevanje moje kariere," je za agencijo AFP povedal slikar, član uzbekistanske Likovne akademije in častni član vzporedne ruske ustanove.

Srečanje Vzhoda in Zahoda
Ibrakimov se je z mislijo na projekt, v katerem bi kombiniral tehniki kitajske in uzbekistanske freske z evropsko tehniko mešanja barv, začel ukvarjati pred štiridesetimi leti. Na sliki, na kateri prevladujejo rdeči in modri odtenki, se da opaziti tudi Budam podobne figure; te naj bi po avtorjevih besedah simbolizirale predislamsko zgodovino osrednje Azije.

Umetnina z ogrodjem vred tehta več kot 20 ton, da stoji na mestu, pa je potrebnih za 2,4 kilometra jeklenih kablov; da jo bodo postavili v zamišljeno obliko rahlo ukrivljene panorame (s površino, ki bo merila več kot 500 kvadratnih metrov), bodo vsaj štirje ljudje potrebovali štiri dni. Večina tega tovora je (z logistično podporo čeških podjetij) že prispela v Prago; v razstavnem centru Incheba bo brezplačno na ogled med 9. in 21. julijem.

Ibragimov, ki se je rodil v uzbekistanski pokrajini Almaty (celotno ozemlje je bilo takrat seveda pod sovjetsko oblastjo), se je v sedemdesetih preselil v Taškent, kjer je bil v tesnejšem stiku z vzhodnjaško kulturo in njenim mestom na svileni poti starodavne trgovine.

Če jo zamudite v Pragi ...
Iz Prage bo tisoč angelov in ena slika odpotovala v Madridu, kjer se organizatorji z mestnimi oblastmi še pogajajo, da bi jo smeli razstaviti na prostem nekje v mestnem središču. naslednje na seznamu so Firence, nadaljnja turneja pa je odvisna od vremenskih razmer. Projekt je avtor prijavil tudi z vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, saj trdi, da gre za "največjo sliko na svetu iz tisoč delov", ne pa, na primer, za mozaik.