Razstava predstavlja železniške povezave kot pomemben dejavnik zgodovinskega medkulturnega povezovanja. Foto: Zgodovinski arhiv Celje
Razstava predstavlja železniške povezave kot pomemben dejavnik zgodovinskega medkulturnega povezovanja. Foto: Zgodovinski arhiv Celje
Vozovnice, prosim!
Vozovnice, prosim! Foto: Zgodovinski arhiv Celje
Z vlakom čez mejo
Projekt spremlja obsežen katalog, v katerem je natančneje predstavljena zgodovina vzpostavljanja železniških povezav ob slovensko-hrvaški meji. Foto: Zgodovinski arhiv Celje

Razstava Z vlakom čez mejo, ki so jo spomladi odprli v Štrigovi v Međimurju, jeseni pa v Celju, je zdaj na ogled v Hrvaškem državnem arhivu v Zagrebu. Tam bo odprta do 29. januarja, zatem pa bo potovala naprej v arhive v Mariboru, Ptuju in Varaždinu, ki prav tako sodelujejo v projektu.

Sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško je pomembno, je ob odprtju razstave v Zagrebu poudaril Borut Batagelj iz Zgodovinskega arhiva Celje. "Posebej v današnjem času, ko se tako hrvaška kot slovenska stran pogosto zamejujeta v okvirje nacionalnih interesov, se nam partnerjem v projektu zdi sodelovanje in izpostavljanje pomena povezovanja med narodoma toliko pomembnejše," je dejal.

Razstavljeno gradivo, ki je namenjeno tudi krepitvi kolektivnih povezav, prinaša zgodbe petih železniških prog, ki prečkajo državno mejo na področju pristojnosti sodelujočih arhivov in južno železnico, ki je prek Slovenije povezovala Dunaj in Trst. Južna železnica je bila tudi izhodišče za gradnjo petih prog Pragersko-Ptuj-Čakovec-Kotoriba/Varaždin, Zidani Most-Zagreb-Sisak, Čakovec-Mursko Središće-Lendava, Krapina-Rogatec ter Savski Marof-Kumrovec-Stranje.

Ob vozovnic do pihalnih godb
Razstavni paneli predstavljajo fotografije železniških postaj, mostov, lokomotiv, vlakov, železniških dokumentov ter dogodkov na progah, kot so nesreče in gneče na postajah, obnovitvena dela ali nastopi železniških pihalnih godb.

Razmejevanje prostora, kjer ljudje živijo v slogi
S prihodom vlaka so prevzele železniške povezave pomembno vlogo v zgodovinskem medkulturnem povezovanju, zato je razstava namenjena predvsem razmisleku ob aktualni situaciji, ko prihaja do zamejevanja obmejnega prostora, kjer sicer ljudje žive v slogi. Čeprav železnica danes ni več tako pomembna za povezovanje, so kot dobro v zadnjem času avtorji poudarili nedavno obnovo nekaterih neposrednih čezmejnih železniških tirov.

S projektom arhivi nadaljujejo pred leti začeto sodelovanje, ko so pripravili uspešno postavitev Mesta in trgi ob štajersko-hrvaški meji. Tokratni projekt Z vlakom čez mejo spremlja katalog, v katerem je natančneje predstavljena zgodovina vzpostavljanja železniških povezav ob slovensko-hrvaški meji.