Februarja bomo morda spet priča kaki presunljivo visoki vsoti, ki jo bo kak zbiralec odštel za Cezannovo platno. Foto: Reuters
Februarja bomo morda spet priča kaki presunljivo visoki vsoti, ki jo bo kak zbiralec odštel za Cezannovo platno. Foto: Reuters
Paul Cezanne: Vue sur L'Estaque et Le Chateau d'If
Pričakujejo, da bodo za sliko iztržili med 8 in 12 milijonov funtov. Foto: Reuters

Paul Cezanne je krajino Vue sur L'Estaque et Le Chateau d'If (Pogled na jezero in trdnjavo Château d'If) v letih 1883-85 slikal v majhnem stanovanju, iz katerega je imel razgled na pristanišče v Marseillu. "Pred nami je spektakularen prizor: iz njega diha vročina južne Francije, obenem pa se lesketa, kot je značilno za Cezanna," je navdušen Jay Vincze, strokovnjak za impresionistično umetnost dražbene hiše Christie's. Pod dražbeno kladivo gre slika 4. februarja prihodnje leto.

Platno je del zbirke pokojnega britanskega industrialca Samuela Courtaulda, njegova vrednost pa je nekje med 12 in 19 milijoni dolarjev. Glede na to, da so slavni Cezannovi Kvartopirci ena najdražjih slik v zgodovini - nikoli ni bilo potrjeno, za kakšen znesek je bila prodana, a pisalo se je o 250 milijonih dolarjev -, je precej varno napovedati, da bo tudi za pričujočo krajino izjemno zanimanje.

Težišče trga se spreminja
"Po najboljšem od najboljšega obstaja ogromno povpraševanje,"
je samozavesten Vincze, ki opozarja, da že zdavnaj nimamo opravka več samo s "tradicionalnimi" kupci, torej takimi iz Evrope in ZDA. Na dražbah so v zadnjem času zelo močno udeleženi predvsem Azijci, ki si vedno želijo kupiti dela velikih mojstrov, kot so Monet, Van Gogh ali seveda Cezanne.

Prav slika, o kateri tokrat teče beseda, bi morala biti še posebej zanimiva, saj se zelo redko zgodi, da na trg pride katera izmed slik, ki jih je umetnik naslikal v svojem stanovanjcu v ribiški vasici L'Estaque. Še dodana vrednost zanjo je, da prihaja iz Courtauldove zbirke, ki tvori jedro Courtauldove galerije v Londonu.

"Če pomislimo na tihožitja in krajine, ki so se na dražbah pojavili v zadnjih letih, je ta gotovo med najboljšimi," opozarja Vincze.

Kdo-je-kdo umetnosti
Pri Christie'su so že pred časom zanimanje zbiralcev podžgali z informacijo, da bodo prodajali del zbirke "neimenovanega evropskega zbiralca", v kateri so tudi dela Modiglianija, Miroja, Magritta, Delvauxa, Picassa, Moora in drugih. Iz te zbirke prihaja tudi portret Sedeča figura (Rdeči kardinal) Francisa Bacona, ki so jo novembra v New Yorku prodali za 45 milijonov dolarjev.