Prav Picassu, ki se je z oblikovanjem in poslikavanjem keramike ukvarjal od leta 1946 do smrti leta 1973, gre velika zasluga za umestitev keramike med drugo kiparsko ustvarjanje in njen dvig nad pojmovanje navadne obrti. Foto:
Prav Picassu, ki se je z oblikovanjem in poslikavanjem keramike ukvarjal od leta 1946 do smrti leta 1973, gre velika zasluga za umestitev keramike med drugo kiparsko ustvarjanje in njen dvig nad pojmovanje navadne obrti. Foto:
Pablo Picasso
Pablo Picasso je keramiko ustvarjal na spontan in igriv način. V Picassovem svetu so pisane vaze, vrči, krožniki, keramične ploščice in drugi predmeti, ki jih je oblikoval ter poslikal, dobili dimenzijo platna. Keramične izdelke lahko zato gledamo kot skulpture in slike.

Dela katerega znamenitega sodobnejšega avtorja, ki naj bi v galeriji Deva Puri razstavili prihodnje leto, za zdaj ne želijo razkriti, saj dogovarjanja še potekajo. Trenutno bo torej še nekaj časa v središču španski velikan Pablo Picasso. Skupaj z že zaprto razstavo štirih slovenskih impresionistov si je doslej postavitev mojstrovega keramičnega dela ogledalo 10.000 obiskovalcev.
Po koncu blejske postavitve bodo Picassova dela odpotovala v Beograd, kjer bo zaradi večjih prostorov mogoče videti še nekaj eksponatov več. Dopolnila jo bo posebnost - Picassovo delo, ki je neposredno povezano z območjem nekdanje Jugoslavije, gre za stično točko med umetnikom in državo, iz katere je navsezadnje prihajal tudi oče ene od njegovih žensk - fotografinje Dore Maar. Sicer dogovori še potekajo, če bodo uspešni, bomo omenjeno Picassovo posebnost pred iztekom leta morda videli tudi v Sloveniji.
Zanimanje za ogled razstave je po besedah vodja galerije Davida Rjazanceva izrazilo še precej skupin, zlasti šolskih in upokojenskih. K

Kot je še povedal, so razstavo keramike enega največjih umetnikov 20. stoletja med drugimi obiskali tudi slepi in slabovidni, ki so jim omogočili, da so velik del eksponatov lahko otipali.
Po najdaljši noči okrevanje v Picassovi družbi
V prazničnem času, ki je navsezadnje tudi prispeval k temu, da se razstava podaljša, bo galerija odprta vse praznične dni, tudi 1. januarja 2012. V blejski galeriji bodo okviru sodelovanja z Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica decembra 2012 razstavili tudi najboljša dela obiskovalcev Prešernove hiše v Vrbi na temo pesnikove podobe. V galeriji pa nameravajo v prihodnje razširiti sodelovanje z gorenjskimi zavodi na področju kulturnega turizma in s skupnimi močmi pritegniti še večji obisk.
Naslednjo veliko razstavo načrtujejo spomladi.