Geslo tednika je bil lahkotni
Geslo tednika je bil lahkotni "Polet je kriv za sve!". Foto: Polet / Jutarnji list
Pankrti
Poletovci so leta 1978 v imenu lastne promocije organizirali koncert, s katerim so dali priložnost, da se izkažejo, takrat še bolj ali manj neznanim bendom: Azri, Pankrtom (na sliki) in Prljavemu kazalištu. (Za vsak slučaj - da so napolnili dvorano - so poklicali tudi že uveljavljene Leb i sol.) Foto: Photon

Polet je na vrhuncu svoje priljubljenosti v 80. letih prejšnjega stoletja izhajal celo v nakladi 150.000 izvodov.

"Če bi mi nekdo leta 1976 dejal, da bomo s Poletom pristali v MoMI, bi ga verjetno vprašal, o čem govori in kaj je pokadil," je v svojem spletnem dnevniku zapisal Ilić, ki že več let živi in dela v New Yorku. Objavil je tudi pismo iz muzeja, ki potrjuje, da bodo sprejeli njegovo donacijo, češ da bo pomembno obogatila njihovo zbirko.

Po njegovih besedah je odločitev newyorškega muzeja priznanje celotni generaciji "Poletovcev" pa tudi hrvaški pop-kulturi.

Šola številnih novinarjev
V uredništvu Poleta so bili mnogi danes znani hrvaški novinarji, kot kolumnist je več let s Poletom sodeloval tudi ljubljanski glasbenik Peter Lovšin.

Polet je bil časopis Zveze socialistične mladine Hrvaške. Konec 70. let minulega stoletja je odprl teme, ki so zanimale mlade v mestnih okoljih, denimo v Zagrebu, in napredoval od zgolj suhoparnega političnega glasila.

Poleg spremljanja aktualnih političnih dogodkov je prinašal prispevke o glasbi, predvsem novovalovski, rocku in punku, pa o filmu, fotografiji, stripih in raznih kulturnih dogodkih. Pozornost je vzbujal tudi zaradi grafičnega oblikovanja in svojih ilustracij.

V MoM-i že hranijo nekaj avantgardnih hrvaških tiskovin, predvsem tistih, ki so bile posvečene umetniškim projektom.