Direktorica Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) Mojca Jan Zoran je na nedavni predstavitvi postavitve povedala, da so si zanjo namenoma izbrali avlo ministrstva za kulturo, ki ni tipično muzejski ali galerijski prostor. Foto: BoBo
Direktorica Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) Mojca Jan Zoran je na nedavni predstavitvi postavitve povedala, da so si zanjo namenoma izbrali avlo ministrstva za kulturo, ki ni tipično muzejski ali galerijski prostor. Foto: BoBo
Med drugim je iz Slovenije v ospredju predstava v breztežnostnem prostoru Biometatronika/Biomehanika Noordung. Foto: BoBo

Pri pripravi razstave, ki se uradno odpre danes ob 16.00, je Slovenski gledališki inštitut sodeloval s petimi evropskimi muzeji.

Postavitev obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem - Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba - spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija. Da se obiskovalec lažje znajde, je vsaka tema označena s svojo barvo, dodatne informacije o razstavljenem gradivu pa so na voljo na interaktivnih zaslonih.

Teater kot graditelj narodove identitete
Slovenija je na razstavi Zgodovina Evrope - kot jo pripovedujejo gledališča s Poljsko izpostavljena pri temi Narod, saj je v obeh državah gledališče bistveno prispevalo k oblikovanju narodne identitete. Med drugim sta iz Slovenije v ospredju predstava v breztežnostnem prostoru Biometatronika/Biomehanika Noordung ter fotografije z gledališko obarvanih Protestivalov.

Zakaj ne v muzeju ali gledališču?
Direktorica Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) Mojca Jan Zoran je na nedavni predstavitvi postavitve povedala, da so si zanjo namenoma izbrali avlo ministrstva za kulturo, ki ni tipično muzejski ali galerijski prostor: "Izbira ministrstva je samoumevna, saj je to povezano s produkcijo oziroma z živim dogajanjem v polju kulture."

Za razstavo je v sklopu projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč moči združilo šest pomembnih evropskih institucij. Koordinator omenjenega projekta je Združenje zgodovinskih gledališč Evrope - Perspectiv, s katerim od leta 2012 sodeluje tudi SLOGI. Na ogled je že bila v Varšavi, Köbenhavnu, Dunaju in Münchnu.

S slovenskega ministrstva v londonski muzej Victoria & Albert
Po ljubljanski postavitvi, ki bo na ogled do 3. januarja 2017, se razstava seli še v London. Iz Velike Britanije je kot partner pri projektu sodeloval oddelek za gledališče in uprizoritve iz priznanega muzeja Victoria & Albert.