Zmagovalna fotografija natečaja Slovenia Press Photo 2012 fotografa Jureta Eržena prikazuje zbrane protestnike na skupščini, ki je potekala vsak večer ob 19.00 pred Borzo oziroma takoi menovano Boj-zo. Fotografija je bila posneta 19. oktobra 2011. Foto: Jure Eržen/Slovenia Press Photo
Zmagovalna fotografija natečaja Slovenia Press Photo 2012 fotografa Jureta Eržena prikazuje zbrane protestnike na skupščini, ki je potekala vsak večer ob 19.00 pred Borzo oziroma takoi menovano Boj-zo. Fotografija je bila posneta 19. oktobra 2011. Foto: Jure Eržen/Slovenia Press Photo
Matic Zorman
Ena izmed fotografij iz zmagovalne fotoreportaže Matica Zormana iz begunskih taborišč v Gazi. Foto: Matic Zorman/Slovenia Press Photo

Na slavnostni podelitvi v Cankarjevem domu v Ljubljani so razglasili zmagovalne fotografije ter nagrajence natečaja Slovenia Press Photo 2012, ki je potekal v okviru letošnjega festivala novinarske in dokumentarne fotografije.

Prijavljenih je bilo kar 3.336 fotografij
V kategoriji novice je nagrado za najboljšo fotografijo prejel Matej Povše, v kategoriji šport Mitja Kamplet, v kategoriji narava in okolje Samo Vidic, v kategoriji kultura in zabava Kaja Brezočnik, v kategoriji ljudje pa Aleš Gregorič. Med reportažnimi fotografijami je bil v kategoriji novice nagrajen Matic Zorman, v kategoriji narava in okolje Matjaž Tančič, v kategoriji kultura in zabava pa Voranc Vogel. Simon Chang je bil nagrajen v dveh kategorijah: šport in ljudje.

Žirija mednarodnih priznanih strokovnjakov pod vodstvom ruskega fotografa Jurija Kozireva je nagrajence soočila z obsežno nalogo, saj so slovenski fotografi na natečaj skupno prijavili 3.336 fotografij. Natečaj, ki je bil odprt tako profesionalnim kot amaterskim fotografom, ponuja priložnost za pregled najboljših fotoreporterskih dosežkov preteklega leta. Častnih omemb žirije so bili deležni: Bojan Velikonja in Matjaž Panjan (novice), Roman Šipič (šport), Peter Gedei in Mojca Cvirn (narava in okolje), Boštjan Pucelj (kultura in zabava) ter Mitja Ličar in Tomaž Bevk (ljudje).

V marcu si lahko ogledate še tri fotorazstave
Festival je odprla tridelna razstava neprofitne organizacije Art Work Projects v veliki sprejemni dvorani CD-ja, ki združuje postavitve, naslovljene Kongo/Ženske, Lakota v Afriškem rogu in Afganistanske ženske. Pod razstavljena dela na temo človekovih pravic se podpisujejo številni priznani fotografi. V sklopu festivala so v Cankarjevem domu pripravili tudi razstavo del iz najaktualnejše postavitve priznanega ruskega fotografa Jurija Kozireva z naslovom Arabska pomlad - na poti revolucije. Kozirev, član fotografske agencije Noor Images, je zanjo prejel prestižno nagrado "visa d'or news". Razstavi bosta odprti še do 15. marca.

V desnem atriju ljubljanske mestne hiše pa se z razstavo Moda predstavlja ameriški fotograf Christopher Morris, eden izmed ustanovnih članov fotografske agencije VII. Razstava bo na ogled do 31. marca.