Pino Poggi je pomemben vizualni ustvarjalec, dejaven na številnih področjih sodobnega vizualnega ustvarjanja. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Pino Poggi je pomemben vizualni ustvarjalec, dejaven na številnih področjih sodobnega vizualnega ustvarjanja. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Razstava Poezija v akciji je prva pregledna in celovita predstavitev Martekovih knjig umetnika, ki jih avtorsko prepleta s filozofijo in poezijo. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Knjiga kot medij likovnega izraza

V galeriji Kresija so odprli razstavo Knjiga umetnika v Sloveniji 1966-2010. Razstava je uvod v Konvencijo Blind Date, ki bo v prestolnici potekala do 20. oktobra. Uradno odprtje festivala bo v četrtek v Galeriji Jakopič z odprtjem razstave Pina Poggija.

Več podrobnosti o festivalu najdete tukaj.
Knjiga umetnika v Sloveniji je prva pregledna razstava, ki predstavlja domačo produkcijo knjig umetnika. Na njej je mogoče videti širok razpon del: od edicij skupine OHO iz zgodnjih 60. let prejšnjega stoletja do najnovejše produkcije.

V sredo so v galeriji Kapsula predstavili program neodvisne distribucije MOTTO, ki danes v knjigarnah v Berlinu in Zürichu ponuja že več kot 3.000 naslovov neodvisnih umetniških publikacij in fanzinov. Predstavljeni bodo neodvisne eksperimentalne umetniške publikacije in fanzini mladih avtorjev.

Uradno se bo festival odprl z razstavo Knjiga - skulptura italijanskega umetnika Pina Poggija v četrtek v Galeriji Jakopič. Poggi deluje na različnih področjih vizualnega ustvarjanja. Znan je njegov socialni angažma v seriji del, performansov in instalacij, ki jih je izvedel od 70. let dalje. Posebno mesto v njegovem opusu imajo knjige umetnika, ki jih največkrat pojmuje kot skulpturalne celote.

V petek pa bodo v Centru in Galeriji P74 odprli samostojno razstavo Vlada Marteka z naslovom Poezija v akciji. To bo prva celovita predstavitev Martekovih knjig umetnika. Martek svoje knjige umetnika inventivno in izjemno avtorsko prepleta s filozofijo in poezijo.

Ob razstavah bodo na ogled videoprojekcije bienalne prireditve kratkega videa 5 minut 2010, spremljal jih bo tudi ciklus eksperimentalno scenske glasbe Sound Explicit 2010.

V petek in v soboto bo v Jakopičevi galeriji potekal sejem knjig umetnika. Prvi tovrstni sejem v Ljubljani bo spremljal bogat program predavanj, pogovorov in delavnic. Festival Konvencija Blind Date organizira zavod P.A.R.A.S.I.T.E. in je sestavni del projekta Ljubljana - svetovna prestolnica knjige. Gre za osrednji festivalski dogodek letošnjega leta, ki se posveča izključno knjigi umetnika kot specifičnemu vizualnemu mediju.

Knjiga kot medij likovnega izraza