Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ptuj

Najstarejše slovensko mesto se projektu evropske prestolnice kulture pridružuje s programom, ki temelji na bogati kulturni in naravni dediščini mesta in okolja. Začetek prestolovanja bodo pozdravili kurenti in pustne maske, ki bodo s številnimi dogodki utrdili veliko zgodbo Ptuja kot karnevalskega mesta. Pri magičnem poganskem naboju kurentovanja je mogoče zaslutiti tudi umeščenost mesta v spodnje Podravje, sloveče po vinski kulturi.

Pri več projektih se bodo spominjali in na novo odkrivali zgodovino Ptuja, ki je veljalo za cvetočo rimsko mesto z bogato obrtniško dejavnostjo in krajevno obarvanimi verskimi kulti ter pozneje vojaško in trgovsko postojanko. Festivali in dogodki s poudarkom na nesnovni kulturni dediščini bodo bogatili zavest o tradiciji in plemenitili utrip sodobnega mesta, ki bo v času EPK staro 1943 let.

Poleg arheoloških ostalin iz rimskih časov je osrednja znamenitost mesta Ptujski grad z dominikanskim in minoritskim samostanom, ki bodo tudi prizorišča kar nekaj dogodkom letošnjega leta, novo stalno postavitev razstave pustnih mask pa bo mogoče videti v obnovljeni nekdanji grajski konjušnici. Odrska doživetja pripravlja Mestno gledališče Ptuj, poletni oder številnim glasbenim nastopom, uprizoritvam, instalacijam, javnim posegom in drugim dogodkom pa bodo postale tudi mestne ulice in trgi.

Javni prostor prehaja v prostore, namenjene umetnosti, vsakdanja kultura si podaja roko z vrhunskimi umetniškimi doživetji, lokalno se pretaka v mednarodno odprtost in preteklost se srečuje s sedanjostjo. Z kurentovim vzklikom in kozarčkom rujnega bo tako Ptuj nazdravil kulturi prihodnosti, ki jo izkazuje s spoštovanjem tako tipičnih podeželskih etnoloških vsebin kot mestnega utripa sodobne urbanosti.


SLOVESNOST OB ODPRTJU; 10. FEBRUAR
Dvorana Ljudski vrt

Ptuj odpira vrata evropske prestolnice kulture z glasbeno-gledališkim spektaklom Korantova svatba, ki je povezan s tradicionalnimi pustnimi liki in etnografskim izročilom okolja ter je del Festivala umetnosti in dediščine. Nadaljevanje Živalskega karnevala in Karnevalskih zgodb govori o božanskem, naravi in prvinskosti skozi nesnovno dediščino in izročilo.


FESTIVAL UMETNOSTI IN DEDIŠČINE ARTFEST; 2.–21. FEBRUAR
različna prizorišča

Artfest vključuje predvsem umetniške vsebine, kot so glasbeno-gledališke predstave (Korantova svatba) in Extempore, ki bo poleg »proste teme« prav tako obarvan karnevalsko s temo Kurent in kozmos, mestna občina Ptuj pa bo ob podelitvi nagrad izbrala štipendista, ki bo do konca leta prejemal simbolično štipendijo za nemoteno ustvarjanje.


FESTIVAL UMETNOSTI IN DEDIŠČINE ETNOFEST; 2.– 21. FEBRUAR
Mestni trg Ptuj

Etnofest  združuje različne etnografske vsebine. Kurentovanje bo odprlo s predajo oblasti princu karnevala in s tradicionalnim srečanjem slovenskih pustnih likov in mask, spremljal bo pustne in karnevalske povorke, srečanja maškar, pustno poroko, pokop pusta, pripravil razstave in likovno kolonijo Bejži čopič, kurent gre, predstave, znanstveni simpozij z naslovom Etno tradicija združuje kontinente, delavnice in druge dogodke, ki Ptuj vpisujejo na mesto velikega karnevalskega mesta.


PUSTNE MASKE; 8. FEBRUAR–19. DECEMBER
Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Nova stalna zbirka bo svoje mesto našla v obnovljeni nekdanji konjušnici na Ptujskem gradu. Zbirka pustnih likov in rekvizitov predstavlja šemljenja na Ptujskem in Dravskem polju ter v Slovenskih goricah in Halozah, ki zbujajo pozornost zaradi obsega in raznovrstnosti tradicionalnih pustnih mask.


KONCERTNI ABONMA ARSANA; 20. OKTOBER 2011–1. JULIJ 2012
Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, amfiteater gimnazije Ptuj, dvorišče Minoritskega samostana

Koncertni abonma Arsana obsega koncerte klasične in neklasične glasbe v izvedbi priznanih slovenskih in tujih umetnikov in prinaša kulturno osvežitev starodavnega Ptuja. V letu 2012 bodo nastopili Borut Zagoranski in Ashok Klouda, udeleženci mednarodnega srečanja evropskih pianistov, dobitnikov nagrad in priznanj ter Akademija za glasbo z opero Orfej Claudia Monteverdija, etnoglasba različnih evropskih držav bo zavibrirala na dogodku Evropa v glasbi, posebej pa velja izpostaviti komorni orkester z mladimi slovenskimi solisti in gosti, ki bo nastopil na slavnostnem zaprtju EPK-ja na Ptuju.


P.U.S.T. ALI PUSTITI UMETNOSTI SVOBODNI TOK; 13. JANUAR–20. DECEMBER
različna prizorišča

Projekt, katerega rdeča nit bo mednarodno leto dejavnega staranja, vključuje različna področja kulturnega ustvarjanja, od folklore, ohranjanja kulturne dediščine, likovnega in literarnega ustvarjanja. Obsega zimske nedeljske matineje z nastopi kulturnih skupin in Folklorne kimavčeve večere z mednarodno udeležbo, ki temeljijo na kulturni identiteti in ljudski dediščini ter medkulturnem dialogu.


DE TE FABULA NARRATUR; 16. JANUAR–19. DECEMBER
mestno središče

V okviru celoletnega projekta se bo pet osnovnih šol mestne občine Ptuj povezalo s kulturnozgodovinskimi in drugimi ustanovami ter z društvi, da bi vzpostavilie žive vezi med krajevno zgodovino in današnjimi prebivalci. Predstavili bodo zgodovino Ptuja in njegove okolice od rimskih časov skozi srednji vek do danes, udeležili se bodo Kurentovanja 2012, popestrili turistično ponudbo z nastalimi spominki ter raznoliko ustvarjalno dejavnostjo, oživili kulturne in naravoslovne poti, izdali publikacijo in pripravili sklepno prireditev.


ZAPUŠČINA DR. ŠTEFKE COBELJ; 24. JANUAR-25. MAREC
Knjižnica Ptuj

Knjižnica Ivana Potrča bo pripravila javno predstavitev življenja, dela ter zapuščine dr. Štefke Cobelj, umetnostne zgodovinarke, ki je bila v svoji bogati karieri med drugim kustosinja Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu, ravnateljica Pokrajinskega muzeja na Ptuju in v osemdesetih letih prejšnjega stoletja svetovalka za muzejstvo v Somaliji.


KOMEDIJA O LONCU; 9.–10. FEBRUAR
Karnevalska dvorana Ptuj

Mednarodna gledališka koprodukcija povezuje slovenske, hrvaška in madžarske kulturne prostore. Z delom rimskega komediografa Plauta se bo Ptuj poklonil zgodovini mesta,ki ohranja dediščino in izročilo antičnega Rima tudi v zgodbah, mitih in legendah. Predstava bo prvotno postavljena v odprt ambient ptujskih term in primerljive ambiente mest Varaždin in Pécs, pozneje pa prirejena za klasične gledališke dvorane.


MEDNARODNI FESTIVAL KOMORNEGA GLEDALIŠČA SKUP PTUJ 2012; 10.–22. APRIL

Mestno gledališče Ptuj

Mednarodno nadaljevanje tradicionalnega dogodka, ki je na Ptuju doslej potekal pod imenom Slovenski festival komornega gledališča, bo ob najboljših slovenskih predstavil tudi izbrane zmagovalne produkcije z različnih evropskih gledaliških festivalov Evrope.


DANTONOVA SMRT; 23.–26. MAJ
Mestno gledališče Ptuj

Slovensko mladinsko gledališče in Mestno gledališče Ptuj bosta odrsko oživila eno temeljnih del sodobne evropske dramatike, Dantonovo smrt Georga Büchnerja, dramo o francoski revoluciji in obračunu med Dantonom ter Robespierrom, pa tudi o večnih in nikoli do konca razrešenih vprašanjih o življenju, morali, smislu in etiki. Na oder jo bo postavil režiser Jernej Lorenci, ki Büchnerjevo pisanje razume kot dramo o nezmožnosti revolucije, o antirevoluciji vsake revolucije, nenasitnosti krvi revolucije, dvomu o napredku, evoluciji in zgodovini.


V SAMOTI BOMBAŽEVIH POLJ; 21.–30. JUNIJ
Mestno gledališče Ptuj, hala B, elektroliza Talum

Najpomembnejše besedilo enega ključnih dramskih avtorjev konca 20. stoletja, Bernarda-Marie Koltѐsa, ki so ga nekateri zaradi zahtevnosti in jezikovne kompleksnosti označili kot dramsko visoko pesem postmodernizma, bo z mednarodno ekipo in v koprodukciji Mini teatra uprizoril Ivica Buljan. Izvirni postavitvi na prostem v urbanem ambientu mesta Ptuj bodo sledile adaptacije na klasičnih odrih.


KNJIŽNICE POBRATENIH MEST; 1.–30. JUNIJ
Knjižnica Ivana Potrča in druga prizorišča

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj s projektom povezovanja knjižnic pobratenih mest krepi medsebojno razumevanje, prijateljstvo in kulturni dialog različnih lokalnih skupnosti in njihovih prebivalcev. V okviru projekta bodo izdali publikacijo in pripravili razstavo sedmih knjižnic.


TERASAFEST, 1. JUNIJ–31. AVGUST
Kavarna ptujskih študentov, mestne ulice in javne površine

Mednarodni poletni glasbeni festival prinaša predstavitve manj poznanih glasbenikov, nadgrajen pa bo tudi z vsebinami, ki doslej na Ptuju niso našle svojega mesta: serija glasbeno-gibalnih akcij v javnem prostoru, mednarodna glasbena delavnica Boben na trgu, cikel glasbeno-vizualnih instalacij, ulična improviziranja, plesne delavnice, tedenska branja literature v skritih mestnih kotičkih, fotografske razstave in večmedijske projekcije).


MEDNARODNI FESTIVAL ARTSTAYS; 16. JULIJ–3. SEPTEMBER
Različna prizorišča

Mednarodni festival sodobne likovne umetnosti vsako leto bogati Ptuj z razstavami, posegi v javne prostore, s postavitvami site-specific, performansi in pogovori. Festival, ki letos praznuje deseto obletnico, je nadgradnja umetniških simpozijev in likovnih kolonij, ki bogatijo lokalno okolje z umetnostjo in utrjujejo umetniško skupnost. Festival z delavnicami in okroglimi mizami dopolnjuje še poletna akademija sodobne umetnosti.


GLASBENI FESTIVAL ARSANA, 20. JULIJ–3. AVGUST
Minoritski samostan Ptuj – dvorišče

Kreativna energija glasbenega festivala Arsana združuje domače in gostujoče umetnike s področja klasične, etno- in džezglasbe, pa tudi glasbeno, plesno in likovno akademijo. Med več kot 70 umetniškimi dogodki pripravljajo tudi likovne razstave, poletne delavnice in seminarje. Med drugimi bodo nastopili pevski zbor Perpetuum Jazzile, Orkester udeležencev poletne akademije in Komornega orkestra profesorjev evropskih glasbenih akademij, Simfonični orkester RTV Slovenija s solisti Janezom Lotričem, Borutom Zagoranskim in Mihom Rogino, varšavski kabaretski godalni kvartet Mozart group ter multimedijski projekt sodobnih priredb ljudskega izročila Sozvočja Slovenije.


ZGODBA O TANGU; 22. JULIJ–
Mestno središče

Tango kot strast in izziv. Njegovo zgodbo in zgodbo o boljšem svetu, ki bi temeljil na družbeni osveščenosti, kreativnosti in umetniških užitkih bo odigral ansambel Arstango. Marko Hatlak na akordeonu in Stefan Milenković na violini kot strastni tangueros bosta nastopila v spremstvu instrumentalistov in vokalistov.

AYE FESTIVAL; 1.–10. AVGUST
Sončni park pri Dominikanskem samostanu na Ptuju, ptujski grad

Festival želi povezati na Ptuju in v okolici delujoča društva in ustanove, ki uspešno delujejo na področju kulture, umetnosti in izobraževanja otrok. K sodelovanju vabi predvsem mlade ustvarjalne
Ptujčane in jim omogoči, da v prijetnem vzdušju številnih delavnic in ustvarjalnih druženj izrazijo svoje kreativne potenciale.


KINO BREZ STROPA; 6.–12. AVGUST
Mestno središče

Letni kino želi Ptuju vrniti status enega najmočnejših cinefilskih mest v regiji, kar je po zaslugi Filmskega kompasa in drugih filmskih projektov nekdanje ekipe Kluba ptujskih študentov nekoč že bil. Njegov program temelji na umetniških, nekomercialnih in filmih evropske produkcije, pestro filmsko dogajanje pa bo potekalo skozi ves dan s filmskimi delavnicami, pogovori s filmskimi igralci, režiserji in kritiki ter akcijami izbiranja najljubših filmov.


RIMSKE IGRE; 18.–19. AVGUST
Terme Ptuj

Predstave Rimskih iger bodo obudile zgodbe mesta Ptuj leta 69 – takrat rimsko mesto Peotovia je bilo največje mesto daleč naokrog z več kot 40.000 prebivalci, od katerih je bilo kar četrtino vojščakov. Obiskovalci bodo spoznali dogodke in običaje Poetovie, ko je v tem rimskem taboru potekal zbor vojskovodij Podonavskih legij, Markus Antonius Primus, ki je vodil zbor, pa je pozneje zbrano vojsko popeljal proti Rimu, ga osvojil in predal poveljstvo izvoljenemu cesarju Vespazianu. Zadnji branik imperija s kovnico denarja, carinsko upravo in davkarijo je bil na temeljih stare jantarjeve poti tudi trgovsko središče z velikim številom takratnih »turistov«.


DNEVI POEZIJE IN VINA; 20.–26. AVGUST
različna prizorišča

Pet avgustovskih dni bo na Ptuju in v drugih krajih Slovenije več kot 25 pesnikov z vsega sveta bralo poezijo. Avtorske glasove v mnogih jezikih bodo dopolnjevali uglasbena poezija, zmagovalci festivala kratkih sodobnih filmov Zebra iz Berlina, nastalih na podlagi poezije, kratki slovenski filmi, poezijo bodo uprizarjala ulična gledališča, z  napovedjo programa se bo predstavila švedska Umea, ki bo na čelo evropske kulture sedla leta 2014, pred festivalom in po njem pa bodo Ptuj obiskovala tudi druga evropska mesta in njihovi pesniki.


MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL PRIMUS; 28. SEPTEMBER–5. OKTOBER
različna prizorišča

Festival, posvečen zgodovinskim filmom ter filmom o kulturni dediščini, gradi na oblikovanju kritičnega mišljenja in objektivne distance posameznika do pretekle in polpretekle zgodovine. Zgodovinski in dokumentarni filmi bodo izhodišče za premislek o vplivu zgodovine in različnih zgodovinskih osebnosti ali dogodkov na (ne)kulturo bivanja, (ne)komunikacijo, različne strahove in druga življenjska vprašanja.


RAZSTAVA IZ ZBIRKE OSKARJA KOKOSCHKE; 1.–31. OKTOBER

Miheličeva galerija

Razstava najvidnejšega predstavnika avstrijskega ekspresionizma, slikarja, grafika, ilustratorja in pisatelja, katerega dela razkrivajo tako velikega ekspresionista kot tudi realističnega portretista in natančnega upodobljevalca živali in rož. Malo je znano, da je v okolici Ptuja živela njegova mladostna prijateljica, slikarka in kiparka Else Oeltjen Kasimir, ki je za seboj pustila prepoznaven opus ter dnevniške zapise, ki govorijo o njenem razburljivem življenju in druženju s Kokoschko ter drugimi ekspresionisti v času, ko so si le redke ženske priborile pravico biti umetnice.


VINO NI VODA; 19. OKTOBER–20. NOVEMBER
različna prizorišča

Festival, ki povezuje lokalno okolje in kulturo pitja vina, skrbi za ugled žlahtne kapljice in jo predstavlja predvsem kot kulinarično dobroto. Predstavitve vinarjev, pogledov na vinsko kulturo in degustacije bodo nadgrajene z nastopi domačih etno glasbenih zasedb, zborov in folklornih skupin ter drugimi kulturnimi in gastronomskimi prireditvami.


TOPOGRAPHIA DUCATUS SLOVENIAE MODERNA; 22. NOVEMBER–16. DECEMBER
Miheličeva galerija

Fotografski projekt bo sodobna verzija Valvazorjeve (Kranjske) in Vischerjeve (Štajerske) topografije slovenskih krajev z namenom poglobiti zavest o slovenski arhitekturni dediščini.

 

 

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov