Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Seja Sveta RTV Slovenija

Slovenj Gradec

Kulturni življenje partnerskega mesta Slovenj Gradec temelji na povezavi bogatega izročila preteklosti in kulturne dediščine s sodobnim utripom. Tu se je leta 1860 rodil slavni skladatelj Hugo Wolf, mojster poznoromantičnega slavospeva, čigar rojstna hiša je danes muzej in bo eno od osrednjih prizorišč ponudbe Evropske prestolnice kulture v tem administrativnem in kulturnem središču Mislinjske doline.

V kraju, kjer je bila vedno živahna likovna tradicija – od srednjeveških rokodelcev do baročnih mojstrov – tudi danes ni nič drugače. Koroška galerija likovnih umetnosti, ki je pred slabim letom končala prenovo prostorov, pripravlja letos štiri nosilne projekte. Med njimi se bo z več projekti spomnila še enega pomembnega meščana, slikarja Jožeta Tisnikarja, mojstra ekspresivnih podob krokarjev, temačnih krajin in pokojnih.

To je tudi mesto umetnikov Karla Pečka, Bogdana Borčiča, Luke Popiča in številnih drugih, književnikov Valentina Orožna, Davorina Trstenjaka, Franca Ksaverja Meška, Marjan Pungartnika, Andreja Makuca in Matjaža Hanžka, pa tudi gledališčnikov Jerice Mrzel, Iva Bana, Pie Zemljič, Boruta in Roberta Waltla ter Katarine Čas in Petra Polesa.

Kaj torej letos pripravlja mesto, ki je tudi dolgoletni nosilec naziva glasnik miru …?


 

SLOVESNOST OB ODPRTJU; 20. JANUAR
Različna prizorišča

Slovesnost ob odprtju bo v znamenju akterjev celoletnega dogajanja. Slovesni dogodek se bo začel v Kulturnem domu Slovenj Gradec s filmskimi in lutkovnimi predstavami za mlade (ob 12.00 bo tam predstava (iMAGI NARNE eSENCE ) ter nadaljeval v Koroški galeriji likovnih umetnosti, kjer bo ob 18.30 sprejem z violinistko Majo Savnik in ob 19.00 osrednji dogodek ob odprtju Modra odsevanja. Na Trgu svobode in Glavnem trgu bo slovesnost ob odprtju dobila organsko dopolnitev in zaokrožitev.


BOGASTVO VIZUALNE REALNOSTI; OD 10. FEBRUARJA DO 1. APRILA
Koroška galerija likovnih umetnosti

Razstava del iz znane zbirke Muzeja sodobne umetnosti Zepter iz Beograda, prvega tovrstnega zasebnega muzeja v Srbiji, ki so ga odprli leta 2010 v stavbi v historičnem delu srbske prestolnice. Gre za prvi kompleksni pregled umetnosti, nastale od druge polovice dvajsetega stoletja v Jugoslaviji in nato v državah naslednicah. To je bil čas, ko je ta del Balkana še odločneje zakorakal pod okrilje umetnosti in kulture Zahodne Evrope in ZDA.


SLOVENSKA IN ČEŠKA ORKESTRALNA GLASBA; OD 30. DO 31. MARCA


Predstavili se bosta dve zasedbi, ki se lahko pohvalita s častitljivo glasbeno tradicijo. Sodelovanje godalnega in pihalnega orkestra Glasbene šole Slovenj Gradec in šole Zakladne umelecke škole Česky Krumlov ponuja mladim glasbenikom, da se zbližujejo in poglabljajo svoje medkulturne vezi.


KULTURA IN LITERATURA ZA VSE; OD 25. MARCA DO 14. APRILA
Različna prizorišča

Tavčarjeva Visoška kronika in Shakespearova tragedija Romeo in Julija bosta v prirejeni izdaji našla bralce, za katere je integralno besedilo prezahtevno. Ljudje z motnjo v duševnem razvoju, učnimi težavami, motnjami avtističnega spektra, disleksijo, osebe, ki okrevajo po kapi ali poškodbah glave, gluhi, naglušni ali starejši, pa tudi neizkušeni bralci in taki, ki jim je slovenščina drugi jezik, imajo težave pri branju in razumejo zgolj preproste stavke in povezave. Tem bodo namenjena poenostavljena besedila s kratkimi stavki in nazornimi ilustracijami. Zavod RISA prvi pri nas prezrtim bralcem omogoča privilegij dostopa do zgodb in vsebin, ki tvorijo esenco slovenske in svetovne kulture.


OŽIVLJENI ZVEN PRETEKLOSTI (HUGO WOLF); 18. MAJ
Rojstna hiša Huga Wolfa, Kulturni dom Slovenj Gradec

Slovensko-avstrijskemu skladatelju Hugu Wolfu (1860–1903) se bodo poklonili z odprtjem prenovljene hiše, ki obsega spominski muzej in mednarodni informacijski center, in s ciklom koncertov Wolf povezuje. Že uveljavljeno tekmovanje mladih pevcev bo zaživelo kot prvo mednarodno solopevsko tekmovanje Hugo Wolf, projekt pa prinaša tudi glasbeno-scensko uprizoritev dela Nova ljubezen po motivih Hermanna Bahra in muzikološki simpozij, povezan s skladateljevim delom.


URBANI KULT NA SLOVENSKEM
Mrežni projekt vseh partnerskih mest

Dokumentarni film režiserja Klemna Dvornika, ki bo na ogled v vseh partnerskih mestih,  išče in raziskuje centre, kot sta Metelkova in Pekarna v Mariboru. Išče odgovore na vprašanja, kaj je pravzaprav urbani kulturni center, kakšna je njegova funkcija, temo pa raziskuje zlasti v okviru letošnjih nosilcev naziva Evropska prestolnica kulture.


ESCAPE THE ROCK IN MIND; 2. JUNIJ
Rotenturm

Nadžanrsko glasbeno-scenski spektakel bo predstavil legendarne skupine, kot so Led Zeppelin, The Queen, Eurythmics, Rolling Stones in Metallica v novi preobleki.  Člani godalnega kvarteta Escape String Quartetv družbi z Matevžem Šaleharjem - Hamom  napovedujejo glasne koncerte, saj uporablja zasedba akustične in elektronske učinke in tako briše meje med klasičnim in modernim.


VLADIMIR VELIČKOVIĆ IN JOŽE TISNIKAR; OD 9. JUNIJA DO 31. JULIJA
Koroška galerija likovnih umetnosti

Razstava dveh velikih mojstrov evropske ekspresivne figuralike, srbskega umetnika Vladimirja Veličkovića, ki od šestdesetih let živi in ustvarja v Parizu, ter samoukega slovenjgraškega slikarja Jožeta Tisnikarja. Njuna dela izjemne ekspresivne moči prištevamo med največje slikarske dosežke evropske figuralne modernistične umetnosti, predstavitev v Slovenj Gradcu pa bo podčrtala njuna vzajemna humanistična umetniška prizadevanja, pomembna zlasti v današnjem času, ko se zdi, da polagoma izginjajo vrednote in občutki, ki so umetnost prepoznavale kot sredstvo katarze na poti iskanja novih perspektiv in pozitivnih utopij za bodočnost.


ŠVUNK FEST; 17. JUNIJ


GLASBA BREZ MEJA; OD 20. DO 21. JUNIJA


SLOVENJGRAŠKO POLETJE; OD 22. JUNIJA DO 31. AVGUSTA



UF, INDUSTRIJA; OD 16. JUNIJA DO 30. SEPTEMBRA
Mrežni projekt vseh partnerskih mest

V okviru muzejev in galerij tako rekoč vseh partnerskih mest bo šest samostojnih in vsebinsko zaokroženih razstav predstavilo zgodovino industrije, ki je od 50. do 90. let odigrala odločilno vlogo v razvoju nekdanje Jugoslavije.


MOŽ S KROKARJEM; 3, 4., 5. SEPTEMBER
Kino Slovenj Gradec

V Slovenj Gradcu je živel in ustvarjal slikar Jože Tisnikar, čigar umetnost je nemogoče zares razumeti, ne da bi spoznali okolje, ki je vplivalo nanj. Mož s krokarjem je film, ki najprej predstavi človeka, ki je slikal temačne podobe krokarjev, skrivnostne figure, podobe, ki dajejo občutek tesnobnosti. V drugem delu film popelje v skrivnostnost, mimo katere ne morejo pričevalci. Vzporedno s pripovedmi pripovedovalcev tečejo nedialoški prizori, delno zasnovani tudi na Tisnikarjevih lastnih zapisih, in podajajo razpoloženje nekaterih lokacij v Slovenj Gradcu.  Film režiserke Sonje Prosenc popelje po čudovitih prostorih Tisnikarjeve samote, sprehodov in po delih, ko je človek najlažje sam – ponoči ali zgodaj zjutraj.


JAVNI GOVOR; OD 21. SEPTEMBRA DO 31. OKTOBRA
Koroška galerija likovnih umetnosti

Razstava v okviru festivala Od ljudi za ljudi. Multimedijski umetnik Tadej Pogačar in njegov Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. pripravljata mednarodni projekt Javni govor. Sodelujoči umetniki, umetniške skupine in kolektivi - med drugim Alma Suljević iz Sarajeva, Maria Papadimitriou iz Grčije, Darinka Popmitić iz Beograda, Isa Rosenberger z Dunaja, Abaz Dizdarević iz Črne Gore, Polonca Lovšin iz Slovenije - bodo izvedli nova dela v javnem prostoru v središčih sodelujočih partnerskih mest. Ustvarjalci, ki v svojih delih združujejo umetnost, socialno intervencijo in kulturni aktivizem, se sprašujejo, kako aktualni družbeni, socialni, politični in drugi procesi vplivajo na konstrukcijo pomena javnega prostora, ki  odraža najbolj aktualne odnose znotraj družbe in nastaja proč od trgovskih središč, mestnih spomenikov in turističnih lokacij.


FORMA VIVA; OD 17. SEPTEMBRA  DO 30. NOVEMBRA
Tovarniške hale v Ravnah na Koroškem, center mesta Ravne na Koroškem, Koroška galerija Slovenj Gradec

Na Ravnah bo potekal mednarodni simpozij Forme vive, redek primer sodobne žive produkcije v Sloveniji, kjer bodo sodelovali umetniki kot nosilci ideje in tovarniški delavci, ki pomagajo pri realizaciji ideje. K ustvarjanju na delovišču simpozija bodo povabljeni tri vrhunski kiparji iz Slovenije in tujine. Pripravljajo tudi omizje o formi vivi kot sodobni obliki umetniškega ustvarjanja in o nadaljnji perspektivi gibanja ter razstavo, ki bo zajela pregled simpozija forma vive med leti 1964-2011. Mednarodno kiparsko srečanje z dolgoletno tradicijo, na katerem sodelujejo France Rotar, Rene Rusjan, Slavko Tihec, Milena Braniselj, Matjaž Počivalšek in drugi.


MEDNARODNI FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA; OD 18. DO 20. OKTOBRA
Različna prizorišča

Jeseni se bodo na različnih prizoriščih v Slovenj Gradcu predstavili izbrani avtorji z literarnega natečaja, njihova dela bodo oživili najboljši gledališki, plesni in glasbeni interpreti, nastopili pa bodo tudi gostujoči avtorji iz različnih držav. Po atrijih partnerskih mest bodo tako razstavljene Polne vreče zgodb, ki jih je po domovih za starejše občane v teh mestih zbrala Nataša Kramberger s sodelavci. Koroška galerija likovnih umetnosti bo oktobra razstavljala likovna dela, pregled slovenske vizualne poezije in fotrografije Castrum foto, ki ju bo povezoval naslov Tekst v podobi. V Knjižnici Ksaverja Meška bo potekal simpozij o mladi evropski poeziji, že februarja pa se bodo začele Urškine srede, ki bodo do decembra mestno jedro Slovenj Gradca oživljale s pomočjo literarnih, glasbenih in plesnih dogodkov, pa tudi gledaliških predstav in filmskih projekcij.


SOFT CONTROL: ZNANOST, UMETNOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO; OD 14. NOVEMBRA DO 20. DECEMBRA
Koroška galerija likovnih umetnosti

Razstava in simpoziji bosta v središče postavila dela, ki v strogi domeni vizualnih umetnosti nastajajo s pomočjo znanosti in nove tehnologije, biomedicine, robotike 21. stoletja in nanotehnologije. Povabljeni avtorji pri svojem delu odkrivajo izvor sodobnega tehnološkega mita, ki vztraja pri vrednotah učinkovitosti, tehnološkega razvoja, ekonomskega vpliva in nadzora. Razstavo bo pripravil kustos Dimitrij Bulatov iz Kaliningrada, na njej pa sodelujejo najpomembnejši avtorji tega umetniškega področja Bill Vorn iz Kanade, Stelarc, The Tissue Cultue & Art project in Guy Ben-Ary in Kirsten Hudson iz Avstralije, Andy Gracie, James Auger in Jimmy Loizeau iz Velike Britanije, Joe Davis iz ZDA, Leo Peschita iz Avstrije, Tuur Van Baalen iz Nizozemske, Kuda Begut Sobaki iz Rusije, Ursula Damm iz Nemčije in Polona Tratnik iz Slovenije.

 

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov