Pisateljica in prevajalka Polona Glavan (1974) je bila dvakrat nominirana za kresnika, najnovejši roman Kakorkoli pa je bil nominiran tudi za nagrado kritiško sito. Foto: Vilenica
Pisateljica in prevajalka Polona Glavan (1974) je bila dvakrat nominirana za kresnika, najnovejši roman Kakorkoli pa je bil nominiran tudi za nagrado kritiško sito. Foto: Vilenica

Podelitev kristala na gradu Štanjel je uvedla zadnji dan 30. jubilejnega mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki se bo proti večeru sklenil s slovesnostjo ob podelitvi velike vileniške nagrade letošnjemu lavreatu.

Delo obeh avtoric razkriva moč literature, da postane testament časa, in izraža globino človeškega duha, ki z jezikom domišljije presega trenja zgodovine, meni žirija v mednarodni sestavi: Orfhlaith Foyle, Dejan Trajkoski in Janis Oga, predsedoval pa ji je K. Satčidanandan.

"Enako nadarjeni avtorici"
Avtorici so izbrali med 11 avtorji, ki so se predstavili v zborniku in na literarnih branjih. Po besedah predsednika žirije so veseli, da lahko nagradijo enako nadarjeni avtorici. Podobe Blerine Rogove Gaxhe, kot piše v obrazložitvi nagrade, odsevajo turbulenco in travmo ljudstva, ujetega v dileme nemirne tranzicije. Pripovedovanje Glavanove pa je žirija ocenila kot drzno in brezkompromisno. Z njim upodablja večplastno realnost v vsej njeni kompleksnosti.

Blerina Rogova Gaxha (1982), pesnica, esejistka in novinarka dela tudi kot asistentka za albansko književnost na Univerzi v Đakovici. Za pesniški prvenec Gorgona je leta 2010 prejela albansko nagrado za najboljšo knjigo. Je tudi članica kosovskega centra PEN. Pisateljica in prevajalka Polona Glavan (1974) je bila dvakrat nominirana za kresnika, najnovejši roman Kakorkoli pa je bil nominiran tudi za nagrado kritiško sito.

Prejeli sta kipec akademskega slikarja Damjana Švare, hkrati pa tudi priložnost, da nastopita na uglednem festivalu Cuirt v irskem Galwayu.

Spodaj si lahko pogledate Poletno sceno, v kateri so gostili Polono Glavan.