Emil Kozole: HMIYFW. Foto: Aksioma
Emil Kozole: HMIYFW. Foto: Aksioma

Avtorji so svoje projekte lani in predlani najprej izvedli v okviru iniciative za podporo mladih umetnikov U30+ v produkciji Zavoda za sodobne umetnosti Aksioma v Ljubljani. V projektnem prostoru Aksiome se je vsak predstavil samostojno, tamkajšnja ekipa pa je mladim umetnikom ponudila mentorstvo, produkcijska sredstva, prostor za izvedbo, tehnično opremo in podporo, promocijo, foto- in videodokumentacijo ter možnost gostovanj. To zdaj uresničujejo z razstavo v Mariboru, kjer bodo projekti prvič prikazani skupaj in povezani v celoto.

Nagovor digitalnim domorodcem
Umetniki uporabljajo sodobne komunikacijske kanale - družbena omrežja, telefonske aplikacije, različna spletna strani in orodja enosmernega nadzora -, vse te pa se v svojih delih uporabljajo kot komunikacijsko sredstvo, se z njimi igrajo, opozarjajo na njihove pomanjkljivosti, na morebitne komunikacijske šume ob njihovi uporabi in na možnosti njihove zlorabe. S tem nagovarjajo svoje vrstnike - digitalne domorodce, ki vsa ta sredstva vsakodnevno uporabljajo in so navidezno resničnost digitalnega filtra v veliki meri ponotranjili.

Ob tem poskušajo segati tudi čez zamejitve družbene hierarhije, tako generacijske kot hierarhije položaja in vpliva. Kot pišejo gostitelji, je razstava zato tudi premislek o lastnem mestu sredi digitaliziranega sveta in hkrati poskus komunikacije te živete izkušnje tistim, ki jim je to okolje tuje.

Pol ure pred odprtjem je potekal voden ogled razstave, ki jo je predstavil kustos v UGM-ju Jure Kirbiš.