S svojimi ilustracijami se med drugim bojuje proti nedosegljivim lepotnim standardom za mlade ženske. Foto: Reuters
S svojimi ilustracijami se med drugim bojuje proti nedosegljivim lepotnim standardom za mlade ženske. Foto: Reuters

Projekt se dotika vprašanj svobode, videza in spolnosti v zvezi z ženskami, kot jih dojemajo tradicionalno patriarhalne družbe. 27-letna Christina Atik, ki je sicer grafična oblikovalka, je na idejo prišla pred približno letom dni, ko je preslišala kritiko na račun svoje mlajše sestre Marie, ki jo je izrekla njuna mama. "Maria ima velik nos in mama jo je od nekdaj zafrkavala z izjavami tipa 'Kdaj si boš operirala nos?' in 'Tak nos na dekletu ni privlačen'."

"Sklenila sem narisati ilustracijo za svojo sestro, da bi ji pokazala, kako lep je njen nos, in da ji ni treba poslušati najine mame. In res je učinkovalo - ni šla na plastično operacijo." Ilustracija je naletela na izjemno pozitiven odziv v lokalni skupnosti in Christina je svojo serijo kmalu razširila na sedem del.

Začelo se je z ilustracijo za sestro, ki ji je mama vcepljala nizko samopodobo. Foto: Reuters
Začelo se je z ilustracijo za sestro, ki ji je mama vcepljala nizko samopodobo. Foto: Reuters

Podjetje Dove je leta 2007 opravilo statistično raziskavo, ki je pokazala, da 37 odstotkov arabskih deklet, starih od 15 do 17 let, za svojo bližnjo prihodnost ne izključuje možnosti plastičnih operacij.

Na drugih ilustracijah lahko preberemo stereotipe: "Grdo je, če imajo dekleta dlake po telesu", "Ni lepo, če so dekletu všeč druga dekleta", "Ni prav, da dekle ostaja dolgo sama zunaj" in "Ni prav, da dekle živi samo." Vsakega od njih spremlja ilustracija, ki jo je Atik ustvarila digitalno. "Po mojem mnenju je izjemno pomembno razpravljati o teh vprašanjih, in morda bomo tako našle pogum, da rečemo: 'Ne, nočem si operirati nosu' ali pa 'Ne, nočem iti od doma'."

Ilustracije so na precejšen odziv naletele na spletu, kjer jih ljudje delijo na družbenih omrežjih. "Nisem pričakovala, da se bodo ljudje odzvali tako močno. Ženske so mi začele pošiljati opazke, ki jih slišijo od svojih družin ali okolice. Ženske iz Egipta, Jordanije, Savdske Arabije ... Dotaknile so se jih moje ilustracije, kar me je res ganilo."

Christina Atik. Foto: Reuters
Christina Atik. Foto: Reuters

Dolga pot do enakopravnosti
Christina Atik je osmi marec tudi letos, tako kot vsako leto, zaznamovala z druženjem s prijateljicami. "Libanonce in cel svet čaka še dolga pot na področju pravic žensk, a mislim, da bomo počasi, korak za korakom, nekoč prišli do te točke."

Prav v Libanonu so nedavno imenovali prvo notranjo ministrico v arabskem svetu ‒ eno od štirih žensk v trenutni vladi. Čeprav Libanon po standardih svoje regije velja za eno bolj liberalnih držav, pa še vedno dopušča poroke otrok in posilstvo znotraj zakonske zveze.