Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

M.I.A. za MMC: “Vse bližje smo času robotskih pop zvezdnikov“
Maya Arulpragasam, bolje poznana kot M.I.A., je na Berlinalu z dokumentarnim filmom Matangi/Maya/M.I.A. evropski javnosti prvič ponudila popoln vpogled v zakulisje svojega glasbenega ustvarjanja.

Kultura

Dogovor podpisan: Slovenija bo častna gostja frankfurtskega sejma 2022
S podpisom dogovora je zdaj tudi uradno potrjeno, da bo Slovenija leta 2022 častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Gre za edinstveno priložnost za vsako državo, so dejali podpisniki.
1

Kultura

Lev Detela: Panonska elegija
Pesnik in pisatelj, esejist in prevajalec Lev Detela ima za seboj bogat književni opus. Že od leta 1960 živi predvsem na Dunaju, kamor je med študijem emigriral s pesnico Mileno Merlak.

Kultura

Burgerjev Ivan potuje vse do kitajskega občinstva
Slovenski igrani celovečerni film Ivan , ki ga je njegov avtor Janez Burger opisal kot " dramo o sprejemanju napačnih odločitev ", je bil prodan kitajski distribucijski družbi Huaulu in tako bo v ...
2

Kultura

Na Monetovih platnih ujete arhitekturne stvaritve: "Zrak, ki objema most, hišo, čoln"
Ni vprašanje, da je bil Claude Monet velik ljubitelj narave, še posebej vodnih lilij, vendar je rad upodabljal tudi stavbe, vasi in mesta.

Kultura

Bollywoodski film o menstrualni higieni nesprejemljiv za pakistanski cenzorski odbor
Bollywoodski film, ki se ukvarja s tem o ozavešč anja o menstruaciji, je v Pakistanu ostal pred zaprtimi vrati kinematografov - v nasprotju s sosednjo Indijo, kjer je od pred kratkim na ogled.
1

Kultura

Ghostpoet: "Na svetu nismo samo zato, da plačujemo račune"
Če vam ime Obaro Ejimiwe ne pove veliko, je to zato, ker se Londončan po svetu raje predstavlja kot Ghostpoet.
6

Kultura

Koncert Freda Fritha, mojstra improvizacije na različnih permutacijah kitare
Prvi samostojni album Guitar Solos je Fred Frith izdal leta 1974 in si z njim utrl pot med najboljše improvizatorje ter dolga leta soustvarjal na newyorški subkulturni sceni, v zadnjem obdobju se ...
2

Kultura

Ženske "čutijo" in se "hihitajo", moški pa "razumejo" in se "režijo"
Ženske v romanih večinoma "čutijo", medtem ko moški "razumejo", ženske se "smejijo" in "hihitajo", medtem ko se moški "režijo" in "krohotajo", je pokazala analiza več kot 100.000 leposlovnih del v ...
12

Kultura

Carl Gustav Jung
Vsaka oblika zasvojenosti je slaba, ne glede na to ali je opojna substanca alkohol, morfij ali pa idealizem.

Kultura

Pod Picassovo beračico odkrili še eno sliko
Raziskovalci so s pomočjo neinvazivne rentgenske tehnologije pod mojstrovino Pabla Picassa Klečeča beračica (La Misereuse accroupie, 1902) odkrili sliko pokrajine, a kdo jo je narisal, za zdaj ...

Kultura

Rafaelova mojstrovina Madonna Esterhazy na ogled v rimski palači Barberini
V Rimu so v galeriji palače Barberini na ogled postavili Rafaelovo sliko Madonna Esterhazy, ki velja za eno najbolj cenjenih umetniških na Madžarskem. Razstava bo odprta do 8. aprila.
1

Kultura

Mariborski baletniki z Romeom in Julijo v tržaškem gledališču
Z baletno predstavo Romeo in Julija letošnje Prešernove nagrajenke, režiserke in koreografinje Valentine Turcu bo Ansambel SNG Opera in Balet Maribor v torek gostoval v Trstu.

Kultura

Teden dni, ko bodo ljubitelji gora na svoj račun prišli tudi "na ravnem"
Po koncu zimskih olimpijskih iger se bo posebna olimpijada doživetij in dosežkov začela na 12. festivalu gorniškega filma, ki bo svet gora, narave in pustolovščin znova prinesel na velika platna.

Kultura

Filmska recenzija: Črni panter
Bi zgodovinski mejnik, ki ga je zakoličila premiera blockbusterja Črni panter , še imel takšno težo, če bi bil film sam po sebi čisto zanič?
46

Kultura

Čas za "nacionalno revizijo" ekspresionistične umetnosti
V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo kot letošnji osrednji projekt maja odprli razstavo Obrazi ekspresionizma - odtisi duha , na kateri bodo ob osrednjih slovenskih ekspresionistih ...
1

Kultura

Umrl je Nazif Mujić, bosanski Rom s srebrnim medvedom z Berlinala
Umrl je Nazif Mujić, bosanski Rom, ki smo ga spoznali v filmu bosanskega režiserja Danisa Tanovića Epizoda v življenju zbiralca železa.
12

Kultura

Britanci odločajo: na Baftah slavili Trije plakati pred mestom
Trije plakati pred mestom, temačna satira o rasizmu v malomeščanski Ameriki, so osvojili glavno nagrado na nedeljski podelitvi baft, najvišjih britanskih filmskih priznanj.
1

Kultura

Zakladi zasebnih arhivov: domačija, ki je v resnici pričala o Aškerčevem rojstvu
Hiše, v kateri se je na Globokem, kraju blizu Rimskih Toplic, rodil Anton Aškerc, se je ohranilo malo.
1

Kultura

Iz galerije v rudnik: kako so Britanci med vojno na varno skrili največje umetnine
"Skrijte jih v jame ali kleti, ampak niti ena sama slika ne sme zapustiti Otoka," je zaukazal Winston Churchill leta 1940, ko so Britanci v strahu pred nemško invazijo poskušali na varno skriti ...
Izjava dneva
link
Jani Dvoršak
1
20. februar 2018 ob 10:52 Dejstvo je, da je vzel zdravilo, ki ga je treba v okviru protidopinških postopkov prijaviti. Ni mi jasno, kako se je to zgodilo, in tudi jezi me, saj to športnikom stalno ponavljamo.
Več novic ...
Kazalo