Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

Albrecht Dürer
Z leti sem spoznal, da je bolje vztrajati pri pristnih formah narave, kajti preprostost je najlepši okras umetnosti.

Kultura

V Auschwitzu turista kradla opeke nekdanjega krematorija
Poljska policija je prijela madžarska turista, ki sta iz stavbe krematorija na območju nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau poskušala ukrasti opeke.
1

Kultura

V Villeneuvovem Peščenem planetu najverjetneje tudi Timothée Chalamet
Denis Villeneuve je o filmski priredbi kultnega Peščenega planeta (Dune) sanjaril od otroških let in kot je napovedal, si namerava za uresničitev svojih sanj vzeti čas.
3

Zabava

Foto: Cher navdušila na premieri Mamme Mie
Film Mamma Mia: Here We Go Again (MM2), ki so ga snemali na Visu, je v britanski prestolnici doživel mednarodno premiero, največ pozornosti pa je pripadlo ameriški glasbenici Cher.
1

Kultura

Med novimi najdbami na Kapiteljski njivi tudi bojevniški grob z bronasto čelado
Arheologi tudi v sklopu letošnjih raziskovanj Kapiteljske njive v Novem mestu sicer niso dosegli roba grobišča, ki so ga skušali najti že lani.
2

Kultura

Nemčija razlastila Rusa, ki je svoj grad prepustil propadanju
Ker je bogati ruski lastnik pustil, da njegova graščina v Nemčiji propada, so deželne oblasti s posebnim dekretom prevzele varstvo nad spomenikom kulturne dediščine.
16

Kultura

Marjetica Mahne zdaj tudi stalna direktorica Slovenske filharmonije
Minister za kulturo Tone Peršak je za direktorico javnega zavoda Slovenska filharmonija imenoval Marjetico Mahne.
6

Kultura

Gumb – majčken predmet z ogromno zgodovine, tudi pri nas
Ludvik XIV. je nosil plašč, ovešen s 123 diamantnimi gumbi. Pred 13. stoletjem je veljalo, da je zapiranje oblek z gumbi znak razpuščenega življenja.

Kultura

Najdražji kitajski film vseh časov po tednu dni izginil iz kinematografov
Po katastrofalno slabi gledanosti v premiernem koncu tedna so Kitajci iz kinodvoran umaknili fantazijsko epopejo Asura, najdražji domači film v zgodovini.
11

Kultura

Lidija Dimkovska: Črno na belem
Avtorska pisava slovenske in makedonske ustvarjalke Lidije Dimkovske se, tako v poeziji kot prozi, odlikuje s posebno živahnostjo in svežino.

Kultura

Protislovja Emila Noldeja, ki je vedel, da je barva življenje
Življenje in delo slikarja Emila Noldeja so zaznamovala protislovja: bil je preveč konservativen za avantgardiste, preveč radikalen za establišment in preveč moderen za tradicionaliste.

Kultura

Ian Fleming
Nikoli se ne odpovej pustolovščini, vedno se ji predaj, v nasprotnem primeru te čaka dolgočasno življenje.

Kultura

Muzej pod oblaki ali Bondov brlog v hladnem osrčju avstrijskih Alp
Na nekaj več kot 3.000 metrov nadmorske višine v osrčju avstrijskih Alp, kjer so pred dobrimi tremi leti snemali 24. filmsko poglavje o Jamesu Bondu, so pred nedavnim odprli vizualno instalacijo, ...
7

Kultura

"Branje je vstopanje v svetove, ki jih drugače morda nikoli ne bi spoznali"
"Slovenci smo narod kulture, zato moramo skrbno negovati svoj jezik in vse, kar je z njim povezano. Nič, kar se je zgodilo v zadnjega pol tisočletja, ni onemogočilo Slovencem, da ne bi v svojem ...
16

Kultura

Na Obali nastaja replika starega jadranskega plovila
V Portorožu nastaja posnetek istrskega topa, tradicionalnega plovila, s katerim želijo oživiti in javnosti približati stare obrti.
5

Zabava

Sacha Baron Cohen vrača udarec: komik postavil satirično ogledalo Trumpu
Sacha Baron Cohen je nazaj s provokativno humoristično serijo, v kateri se je znova preobrazil v različne like z enim samim namenom, da v satiri zajame obdobje ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
26

Kultura

Katja Perat: Mazohistka
Mazohistka , romaneskni prvenec Katje Perat, se na prvi pogled bere kot “zgolj” zgodovinski roman.

Kultura

Znana je peterica, ki se poteguje za letošnjo Veronikino nagrado
Za 22. Veronikino nagrado, ki jo podeljujejo za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, se potegujejo Andrej Hočevar z zbirko Seznam , Aleš Mustar s Srednjimi leti , Ana Pepelnik, ki je ...
1

Kultura

Trideset let vojnih grozot, ki so spodbudile prve umetniške kritične reakcije
Leta 1618 je na stari celini izbruhnila vojna, ki je dežele Svetega rimskega cesarstva v primežu držala naslednjih trideset let.
3

Kultura

Ljubezenska zgodba med različnimi plesi sveta
Potem ko se je koreograf Jurij Batagelj s slovenskimi plesalci pred časom podal v 50. leta, je med plese z različnih koncev sveta zatem zajadral še v živahnem utripu New Yorka leta 1947.
Izjava dneva
link
Kylian Mbappe
2
16. julij 2018 ob 00:01 Ponosni smo, da smo poskrbeli za veselje Francozov. To je bila naša naloga, da smo jim pomagali, da za nekaj časa pozabijo na vse težave.
Več novic ...
Kazalo