Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

Na 30. Čufarjevih dnevih zmagala Fofitejeva drama Kos
Na Jesenicah je na 30. Čufarjevih dnevih nagrado za najboljšo predstavo dobila drama Kos v izvedbi KUD Fofite Medvode.

Kultura

Simon Gregorčič
Visoko čislam učenjaka, ki nam preganja temo zmot, a še bolj cenim poštenjaka, ki ve in hodi pravo pot.

Kultura

Policija zasegla ukradene osebne dnevnike Johna Lennona
V policijski raciji v Berlinu so odkrili ukradene dnevnike in druge osebne predmete, ki so nekoč pripadali slavnemu beatlu Johnu Lennonu.

Kultura

"Kdor bere pisma Abelarda in Heloize, ne bo govoril o mračnem srednjem veku"
Pri Celjski Mohorjevi družbi je v prevodu Andreja Capudra in Mateje Švajncer izšel esej francoskega filozofa Etienna Gilsona, ki se loteva znane srednjeveške zgodbe o Heloizi in Abelardu.
1

Kultura

Predstava o kritiku stvarnosti, ki je gledal čez okvire časa - Cankarju
Avtorji iz projekta Cankar v stripu Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman - Roza in Žiga X Gombač bodo drevi premierno uprizorili gledališko-stripovski performans Cankar strip.

Kultura

Šubičeva nagrada za življenjsko delo restavratorki Gojki Pajagič Bregar
Nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju ohranjanja, predstavljanja in populariziranja tekstilne dediščine je prejela Gojka Pajagič Bregar.

Kultura

Na misiji obujanja raznolikosti dediščine v Pakistanu tudi 1.700 let star speči Buda
Pakistan je javnosti predstavil ostanke starodavnega budističnega najdišča, pri čemer je šlo za del pobude za razvoj turizma in projekta spodbujanja religijskega sožitja v regiji, ki ga je skalila ...

Kultura

Na pohodu je Franček, mlajši brat slovarskega portala Fran
Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC-ju SAZU-ju pripravljajo nov jezikovni portal Franček , ki bo osnovnošolcem in dijakom namenjena različica slovarskega portala Fran.

Kultura

Ognjišče: islandska drama o prvi ljubezni, ki je navdušila občinstvo Liffa
Po izredno tesnem boju in preobratu v zadnji etapi je s povprečno oceno občinstva 4,79 v "tekmovanju priljubljenosti" na Liffu zmagala islandska drama Ognjišče.
5

Kultura

Kako v dvoje odplesati solo, namenjen dvema glasovoma?
V plesni predstavi Solo za dva glasova bo na odru zaživela plesna interpretacija pesnitve mehiškega nobelovca Octavia Paza, ki so jo avtorji zavestno vpeli v sedanjost.

Zabava

Stone Temple Pilots na avdiciji izbrali novega pevca - Jeffa Gutta
Grunge rockovska zasedba Stone Temple Pilots se na glasbeno prizorišče vrača z novim frontmanom Jeffom Guttom, ki so ga izbrali na avdiciji izmed 15.000 prijavljenih in ki je zaslovel z nastopom v X ...
6

Kultura

Z gostijo v deželi branja svoj dan praznujejo slovenske splošne knjižnice
Vseh 58 splošnih knjižnic, ki s svojimi enotami delujejo v 271 krajih po Sloveniji, se je pridružilo praznovanju dneva splošnih knjižnic, ki prinaša strokovna vodstva, svetovanja, delavnice in ...

Kultura

Honoré de Balzac
Za razvade nam ne zmanjka denarja, o ceni koristnih in potrebnih stvari pa na dolgo in široko razpravljamo.

Kultura

Režiserke na Liffu
Danes si že kar težko predstavljamo, da so ne tako dolgo nazaj na področju filma – in še prav posebej na področju filma kot industrije – vladale izrazito drugačne razmere.
3

Kultura

Fundacija Ane Frank po novem lastnica še ene hiše njene družine
" Za fundacijo je pomembno, da dom, v katerem je Ana Frank živela v 30. letih, ostane nedotaknjen in da se zanj skrbi na primeren način, " je povedala Annemarie Bekker, predstavnica fundacije Ane ...
5

Kultura

Liffe: Ko izgubiš vse
Drama, ki ob mojstrski režiji Xavierja Legranda občasno prehaja v grozljivko, je eden tistih filmov , ob katerem iz kinodvorane odhajate z veliko kepo v želodcu.
4

Kultura

Foto: Kaj razodeva muzej, posvečen knjigi vseh knjig
Te dni je v nekdanjem skladišču v bližini osrednjega nakupovalnega središča v glavnem mestu ZDA svoja vrata odprl sicer živopisen Muzej Biblije, ozadje katerega pa ni povsem brezmadežno.
4

Kultura

Moški ne jočejo zmagovalec zagrebškega filmskega festivala, med nagrajenci tudi Družinica
Malo po prejetju nagrade za najboljši film letošnjega mednarodnega filmskega festivala v Bratislavi je koprodukcija BiH-a, Hrvaške, Slovenije in Nemčije Moški ne jočejo tudi iz Zagreba odnesla ...

Kultura

Zadnja v češčini napisana knjiga Milana Kundere šele po skoraj 40 letih izšla na Češkem
Knjiga smeha in pozabe , kakor nosi naslov zadnje v češčini napisano delo češko-francoskega pisatelja Milana Kundere, je šele 38 let po nastanku izšla na njegovih rodnih tleh.

Kultura

Liffe: Foxtrot
Iztekajoči se Liffe je postregel s kar nekaj "varnimi" aduti z letošnjih največjih filmskih festivalov, a prave presežke vseeno lahko preštejemo na prste ene roke - med njimi nedvomno izstopa ...
6
Kazalo