Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

Otroci v muzejih: ljubljanskemu Lutkovnemu muzeju posebna evropska nagrada žirije
Na letni konferenci Mreže evropskih muzejskih organizacij v Valletti na Malti so v soboto podelili nagrado najboljšemu do otrok prijaznemu muzeju, imenovano otroci v muzejih, pri čemer je posebna ...

Kultura

Pojoči in plešoči Butalci: večno aktualna zgodba o neskončnosti človeške neumnosti
Prek razmisleka, da je dobrodošlo, če se gledalec lahko z zgodbo poistoveti že pred ogledom – govorimo torej o poznani tematiki – sva [z mentorjem Markom Naberšnikom] prišla na idejo, da bi bile ...

Kultura

Mateji Koležnik avstrijska gledališka nagrada za najboljšo predstavo na ravni zveznih dežel
Mateji Koležnik je režija predstave Ivanov , ki jo je postavila v Mestnem gledališču Celovec (Stadttheater Klagenfurt), prinesla nagrado nestroy za najboljšo predstavo na ravni zveznih dežel.

Kultura

Federico Fellini
Lažje je biti zvest restavraciji kot ženski.

Zabava

Mišek Miki, najslavnejši Disneyjev lik in hkrati simbol pogoltnosti korporacije
Mišek Miki velja za dobrega in poštenega ter potrpežljivega junaka, čeprav je mogoče, predvsem prek videoiger, spoznavati tudi njegovo bolj nagajivo in trmasto plat.

Kultura

Liffe: Marguerite Duras: Spomini na vojno
Veliko je kandidatov za prvi film, ki je bil kdaj posnet. Prav tako je veliko kandidatov za prvi film, ki je bil posnet po literarni predlogi.

Novice

Kako se je Kranjski Janez znašel pri Pankrtih ali stoletje spominjanja žrtev velike vojne
Ni naključje, da je sezona plesov vedno najmočnejša po vojni. Prvi so sledila divja dvajseta leta z izbruhom življenja, ki je po uničujočih letih skušalo zmagati nad smrtjo.

Kultura

Vodomec letošnjega Liffa je poletel v zavetje "zelene" islandske Bojevnice
Film Bojevnica Benedikta Erlingssona, ki spremlja pogumno žensko v boju za ohranitev islandske narave, je prejemnica glavne nagrade tokratnega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala.

Kultura

Drevi na TVS: dokumentarec o Jane Goodall, ki je življenje posvetila raziskovanju šimpanzov
Jane je naslov celovečernega dokumentarnega filma, ki prinaša biografijo in prvoosebno izpoved znamenite britanske primatologinje Jane Goodall, ki je večino življenja posvetila raziskovanju ...

Kultura

Komu so lovorike prinesli letošnji Piranski dnevi arhitekture?
Na letošnjih Piranskih dnevih arhitekture je mednarodno nagrado piranesi 2018 prejela Galerie n09 - z33 v belgijskem mestu Hasselt, mednarodni priznanji sta prejela projekt Workshop Garage v ...

Kultura

Odkrili starodavni portret mladega kratkolasega in golobradega Jezusa
Na steni zapuščene bizantinske cerkve v izraelski puščavi Negev so odkrili tisočletje in pol star portret mladega Jezusa.

Kultura

"Fascinira me otroško pripovedovanje zgodbe, v katerem laž soustvarja resničnost"
" Fascinacija nad žanrom filma ceste izvira predvsem iz fascinacije nad filmom o pripovedovanju, " je izpostavil v Ljubljani rojeni - vendar v Pragi živeči in ustvarjajoči - režiser Olmo Omerzu, s ...

Kultura

Umrla je sopranistka Tatjana Kralj, nekdanja članica ljubljanske operne hiše
Poslovila se je sopranistka Tatjana Kralj, ki je bila od leta 1972 do upokojitve leta 1988 članica ljubljanske operne hiše, pred tem pa se je nekaj časa posvečala mednarodni karieri.

Kultura

Dragan Velikić: Ne moremo se vrniti v nekdanje življenje
Najpomembneje je, da priseljenec v novem okolju sprejme njegov kod: za urejeno družbo –in v tako se ljudje navadno selijo, pomembna sta jezik in komunikacija, pa tudi to, da lahko izražate svojo ...

Kultura

Liffe: Stotnik
Vojna drama Stotnik je do groteskne končne izpeljave pripeljani rek, da "obleka naredi človeka". Nekatere uniforme očitno ustvarjajo zveri.

Kultura

Umrl muzikolog Borut Loparnik
V 84. letu starosti je umrl letošnji Mantuanijev nagrajenec Borut Loparnik.

Kultura

Maja Delak: Ko sprejmemo odločitev, se moramo pogajati
"Preizpraševanje jezika, časa, vztrajanja temelji na tem, da počakaš in pustiš, da so stvari izrečene, narejene, na neki način podarjene; da so, soočene z drugim in drugimi. In šele nato se lahko ...

Kultura

Urša Menart
Zakaj bi morali vedno iskati potrditev zunaj, se uresničevati drugje? Slovenija je kot kolonija držav na severu Evrope, ki na ta način pridobivajo poceni visoko izobraženo delovno silo.

Kultura

Kiki de Montparnasse: telo je osebna last in akt je obleka
Dekadenca Pariza prvih desetletij 20. stoletja, sami slikarji, kiparji, pisatelji, fotografi ... in Kiki de Montaparnasse – nenavadna lepotica s sproščenim odnosom do lastnega telesa.

Kultura

Cervantes urugvajski pesnici Idi Vitale, zadnji živeči iz Generacije 45
Urugvajska pesnica Ida Vitale je letošnja prejemnica Cervantesove nagrade, najprestižnejšega priznanja za literaturo v španskem jeziku.
Izjava dneva
link
Alenka Bratušek
17. november 2018 ob 18:54 Gospod Orban je pač povedal svoje, jaz pa lahko k temu dodam, da pod takšnimi pogoji, kot jih zahteva Madžarska, gospod Orban v svojo državo nikoli ne bi pustil tujega investitorja.
Več novic ...
Kazalo