Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

Obnovljena Cukrarna bo dokončana v dveh letih
Ljubljanska mestna občina in Ministrstvo za okolje in prostor sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta ureditve Galerije Cukrarna. Ljubljana naj bi novo kulturno središče dobila v dveh letih.
1

Kultura

Arnault, mož v središču spolnega škandala v Švedski akademiji, stopil pred sodišče
Francoski fotograf Jean-Claude Arnault, ki je v središču škandala v zvezi s spolnim nadlegovanjem in nasiljem v Švedski akademiji, je danes na sodišču v Stockholmu zanikal obtožbe posilstva ženske.
2

Kultura

Večernica za Drobtine iz mišje doline Anje Štefan
Večernico, nagrado za najboljše izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo, ki jo podeljuje časnik Večer, letos prejme Anja Štefan za pesniško knjigo za otroke Drobtine iz mišje doline.
1

Kultura

In vendar se prvi tudorski vladar ni rodil v grajskem stolpu
Arheologi so med izkopavanji na gradu Pembroke v Walesu najverjetneje odkrili natančno mesto rojstva angleškega kralja Henrika VII.
1

Kultura

Predsednik bo Narodni galeriji podelil državno odlikovanje
Predsednik republike Borut Pahor bo Narodni galeriji na slavnostni akademiji ob 100-letnici njenega delovanja podelil zlati red za zasluge za njen izjemen prispevek k oblikovanju slovenske kulturne ...

Kultura

Mogočna arhitektura z žalostnim koncem. Kaj so prinesla izkopavanja v Ljubljani?
Arheološka izkopavanja na Gosposvetski in Slovenski cesti v Ljubljani se počasi približujejo koncu, prinesla pa so predvsem dve pomembni odkritji.
11

Kultura

Gertrude Stein
Razgled mi je všeč, vendar sem rada obrnjena s hrbtom proti njemu.

Kultura

Ob razstavi Ivane Kobilce je izšel "do zdaj najbolj kakovosten katalog v Narodni galeriji"
Kot publikacijo, ki popravlja tudi nekatere trditve o Ivani Kobilci, bi lahko med drugim označili katalog, ki je izšel ob retrospektivi njenega dela v Narodni galeriji.

Kultura

Po izčrpanju vode iz staroegipčanskega templja vzniknil kipec sfinge
Skoraj na tedenski ravni prihajajo iz Egipta novice o novih arheoloških odkritjih, saj se oblasti zavedajo, da lahko na ta način v državo znova zvabijo turiste, ki jih v zadnjih letih odvrača ...
1

Kultura

Umrl je Zmago Šmitek, eden najvidnejših slovenskih etnologov
Poslovil se je etnolog Zmago Šmitek, ki je bil mnogo let redni profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani ter se uvršča med najvidnejše slovenske ...
3

Kultura

Slavnostna premiera že večkratno ovenčanega mladinskega filma Gajin svet
" S filmom sem hotel opozoriti samo na to, da je v Sloveniji pri marsikom še vedno zakoreninjeno stališče, da je mama otrokov edini primarni starš, " je še pred slavnostno premiero v Cankarjevem ...
2

Novice

Razstava Begunske zgodbe od Bovca do Devina za začetek niza dogodkov Spomini/Memorie 1918–2018
Začenja se niz dogodkov z naslovom Spomini/Memorie 1918–2018 , s katerim se na Goriškem, Tržaškem in Videmskem poklanjajo letošnji obletnici konca 1. svetovne vojne.

Kultura

Knjiga o prvem slovenskem ženskem časopisu v ponatisu že po enem letu
Knjiga Slovenka, prvi ženski časopis (1897–1902) , je doživela ponatis le leto po izidu, kar pomeni, da je delo, ki odstira pogled na pomembno poglavje v boju žensk za svoj prostor v družbi na ...
1

Kultura

Košak snema politični triler Vsi proti vsem - odgovor Cankarjevi drami Kralj na Betajnovi
V Ljubljani je v nedeljo padla prva klapa za nov celovečerni film po scenariju in v režiji Andreja Košaka z naslovom Vsi proti vsem, ki je filmski odgovor na znamenito dramo Ivana Cankarja Kralj na ...
2

Kultura

Vse najboljše, Narodna galerija: ves teden slavljenja umetnosti, tudi s torto velikanko
Na današnji dan pred sto leti je bilo ustanovljeno Društvo Narodna galerija – to se je polagoma razvilo v Narodno galerijo, kjer se bodo svoji stoletnici skozi različne dogodke slavnostno poklanjali ...
3

Kultura

70. podelitev emmyjev: največ nagrad Igri prestolov in Čudoviti ge. Maisel
HBO-jeva TV-serija Igra prestolov je bila na podelitvi televizijskih nagrad emmy v losangeleškem gledališču Microsoft proglašena za najboljšo dramsko serijo, serija Amazona Čudovita ga.
9

Kultura

Po Jaredu Letu, Jacku Nicholsonu in Heathu Ledgerju bo Joker še Joaquin Phoenix
Režiser Todd Phillips je na svojem računu na Instagramu delil prvo fotografijo Joaquina Phoenixa v vlogi Batmanovega slavnega in ikoničnega nasprotnika Jokerja.
9

Zabava

Paul McCartney po 36 letih na vrhu Billboarda
Najnovejša studijska plošča Paula McCartneyja, ki jo je naslovil Egypt Station , je v nedeljo dosegla vrh Billboardove glasbene lestvice, kar mu je s samostojnim izdelkom uspelo prvič po 36 letih.
9

Novice

Ekofeminizem: ko se ženska preneha boriti za položaje moških, ki izkoriščajo tako njo kot naravo
Ariel Salleh, ki na Univerzi v Sydneyju raziskuje odnose med človekom in naravo, je ekofeministka.
173

Kultura

Viggo Mortensen
Veste, resnično življenje se nikoli ne razreši kar tako. Za vse je potreben trud. Demokracija, zakon, prijateljstvo. Ne moreš preprosto reči: "Ona je moja najboljša prijateljica."
Izjava dneva
link
Zdenka Čebašek-Tratnik
1
19. september 2018 ob 14:47 Demenca mora biti skrb vseh nas. Če bomo dolgo živeli, se bomo vsi srečali z njo. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije o razsežnostih demence.
Več novic ...
Kazalo