Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

Paul Auster
"Sestavimo si svojo pripoved in njeni niti sledimo iz dneva v dan. Ljudje, ki razpadejo kot osebnosti, so tisti, ki izgubijo to nit."

Kultura

Pasivni pritisk na Boba Dylana: izteka se čas za finančni del Nobelove nagrade
" V zadnjih mesecih nismo imeli telefonskega pogovora z Bobom Dylanom. Dylan se kljub temu zaveda, da mora Nobelovo predavanje izvesti najkasneje 10. junija, če želi prejeti denar, " je opozorila ...

Kultura

Nov uspeh komedije Pr' Hostar: osvojeni še dve zlati roli
Film Pr' Hostar se z dozdajšnjimi 200.347 gledalci in šestimi zlatimi rolami uvršča na drugo mesto najbolj gledanih slovenskih celovečernih filmov, kar ga umešča takoj za mladinski film Mihe ...
8

Kultura

Kam so jo mahnili dolgoprstneži s 100-kilogramskim zlatnikom "v žepu"?
V noči z nedelje na ponedeljek je iz berlinskega muzeja Bode izginil 100 kilogramov težek zlatnik, ki velja za enega izmed največjih na svetu, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 3,8 milijona evrov.
5

Kultura

Iztek triletnega povezovanja med ideologijo, identiteto in socialistično umetnostjo
" To so bili spomeniki, ki so zdaj popolnoma pozabljeni. Niso uničeni, niti drugod po nekdanji Jugoslaviji, ker so bili toliko odmaknjeni od naše realnosti, da niso bili škodljivi ali pomembni, "
4

Kultura

Križevniška cerkev odromala nazaj v roke križniškega redu
Ministrstvo za kulturo je križevniško cerkev, ki spada v kompleks ljubljanskih Križank, vrnilo v last in posest križniškemu redu.
36

Kultura

Slovo filmskega ustvarjalca Aleša Šege
V starosti 55 let je umrl Aleš Šega, direktor fotografije, snemalec in režiser ter dolgoletni stalni zunanji sodelavec TV Slovenija.

Kultura

Proletariat na poti v raj: kruta resničnost srbske tranzicije
V Zrenjaninu, nekoč enem najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije, živi okrog 80.000 prebivalcev, od tega jih je 20.000 brezposelnih.
9

Kultura

Aj Vejvej bo z ogromnimi kletkami "zavzel" veliko jabolko
Kitajski umetnik in aktivist Aj Vejvej bo jeseni v sklopu projekta Good Fences Make Good Neighbors po New Yorku postavil več kot 100 instalacij, med katerimi bo okoli deset ogromnih kletk.
6

Kultura

Foto: Prva retrospektiva Damjana Galeta, arhitekta svetlobe
Če je Janez Kališnik pionir arhitekturne fotografije pri nas, je Damjan Gale tisti fotograf, ki je omogočil teoretska razmišljanja o arhitekturni fotografiji kot žanru, in to področje temeljno ...

Kultura

Lucija Stepančič: Tramvajkomanda, oddelek za pritožbe
So avtorji, ki stavijo na zgodbo, ne da bi se pri tem obremenjevali s tem, kako bo povedana. In so tisti, ki vse svoje adute stavijo na način.

Kultura

Muzej druge svetovne vojne v Gdansku: v središču poljska izkušnja
Največji zgodovinski muzej na Poljskem stoji nedaleč od starega mestnega jedra Gdanska, blizu katerega se je 1. septembra 1939 začela invazija Nemčije.
1

Kultura

Jean-Baptiste Thiaudière de Boissy
"Čim širši je um, tem bolj trpi zaradi svojih meja."

Kultura

Knjiga portretov predsednika Busha je uspešnica
Zbirke portretov, ki jo je v obliki knjige izdal nekdanji predsednik George W. Bush, ne more prehvaliti eden od vodilnih likovnih kritikov.
6

Kultura

Filmska recenzija: Lepotica in zver
Lahko je razumeti, zakaj se je nova adaptacija Lepotice in zveri mogulom industrije zdela dobra ideja: končno imamo računalniško tehnologijo, ki bo govorečim uram in svečnikom vdahnila človeški ...
7

Kultura

Liga pravičnih: prvi prizori Batmanove čete v akciji
Dobili smo prvi uradni napovednik za težko pričakovani spektakel Liga pravičnih ( Justice League).
11

Kultura

Piranske cerkve razkrijejo svoje skrivnosti
Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija je ob pomoči piranske občine in župnije izdalo vodnik Sakralna dediščina Pirana. Na 22 straneh so predstavili 13 cerkva in drugih sakralnih objektov.
5

Kultura

Vsa ta panika: Kaj se v resnici dogaja v glavah najstnic?
"Nočem se postarati. To je najstrašnejša stvar na vsem svetu," v nekem trenutku reče Ginger Leigh Ryan, ena izmed deklet iz dokumentarca All This Panic.
3

Kultura

Dve nagradi za slovenski kratki film na tujih festivalih
V Utrechtu je slavil kratki animirani film Nočna ptica režiserke Špele Čadež, na Dunaju pa je Selitev Žige Virca prejela posebno omembo žirije.
1

Kultura

Nagrada Nadje Maganja pisateljici Berti Golob
Pisateljica, pesnica in pedagoška delavka Berta Golob, nekdanja lektorica dnevnoinformativnega programa na Radiu Slovenija, je letošnja dobitnica nagrade Nadje Maganja.
1
Kazalo