Kultura - Zgodbe

Filmski festival v Cannesu61. mednarodni filmski festival v Cannesu je svojo rdečo preprogo razgrnil s temačno brazilsko dramo Slepota.

V svetovljansko francosko letovišče na Azurni obali se že zgrinja množica oboževalcev, ki bi radi od blizu videli, predvsem hollywoodske filmske zvezdnike. Slovesnost ob odprtju je vodil igralec Edouard Baer, že danes so se po rdeči preprogi med prvimi sprehodili Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover in Gael Garcia Bernal, ki so zaigrali v drami Slepota brazilskega režiserja Fernanda Meirellesa. V naslednjih 12 dneh se bo na filmskih platnih zvrstilo 57 filmov, 22 od teh pa jih tekmuje za glavno festivalsko nagrado - zlato palmo. V sekciji Petnajst režiserjev bo prikazan tudi slovenski kratki film Vsakdan ni vsak dan Martina Turka.

Boj Davida proti Goljatu
Letošnji izbor filmov, ki se potegujejo za glavno nagrado, so nekateri označili za »boj Davida poti Goljatu«, saj so se v tekmovalni sekciji poleg že znanih starih filmskih mačkov znašla imena režiserjev, ki se šele uveljavljajo na svetovnem filmskem prizorišču. Po mnenju poznavalcev so organizatorji festivala upoštevali vse glasnejše očitke iz preteklih let, češ da se festival vse bolj komercializira in namesto dobrih filmov ponuja le znane obraze. V glavno konkurenco so tako letos uvrščeni štirje ameriški filmi, trije filmi iz Francije, po dva filma iz Italije, Argentine in Brazilije ter po en film iz Turčije, Belgije, Nemčije, Kanade, Izraela, Singapurja, Kitajske, s Filipinov in Madžarske. Festivalski žiriji predseduje ameriški igralec in režiser Sean Penn, člani pa so igralci Natalie Portman, Sergio Castellitto in Alexandra Maria Lara ter režiserji Rachid Bouchareb, Alfonso Cuaron in Apichatpong WeeraBrazilski film Slepotasethakul.

V senci Indiane Jonesa
Čeprav so se na festivalskem programu znašla takšna imena, kot so Clint Eastwood, Woody Allen, Steven Soderbergh, Wim Wenders in brata Dardenne, se zdi, da jim bo vso pozornost odnesel težko pričakovani Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje, v katerem sta moči spet združila režiser Steven Spielberg in Harrison Ford v glavni vlogi. Še ena napeta pustolovščina o drznem, čeprav zdaj že malce ostarelem arheologu na lovu za dragocenim zakladom bo na festivalu svetovno premiero doživela 18. maja.

Zunaj tekmovalne sekcije bosta prikazana tudi novi film Woddyja Allena, romantična komedija Vicky Cristina Barcelona s Penelope Cruz, Scarlett Johansson in Javierjem Bardemom v glavnih vlogah in južnokorejski vestern The Good, the bad, the weird Kim Dži Vuna o korejskih banditih v Mandžuriji v 30. letih 20. stoletja.

Za začetek drama in konec satira
Festival bo odprla brazilska drama Slepota režiserja Fernanda Meirellesa, ki se ga bodo ljubitelji sedme umetnosti spomnili po drami Božje mesto (City of God), ki je bila leta 2002 prav tako predvajana na canskem festivalu. V svojem novem filmu je Meirelles posegel po knjižni predlogi Esej o slepoti portugalskega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Joseja Saramagoja. Zgodba filma se dogaja v neimenovanem velemestu, ki ga nenadoma zajame epidemija skrivnostne "bele slepote". Iz nepojasnjenih razlogov se epidemiji uspe izogniti le zdravnikovi ženi (Julianne Moore), ki pa bolezen hlini, zato da bi lahko ostala skupaj z oslepelim možem in poskrbela zanj. Medtem pa prebivalci mesta vse bolj tonejo v kaos in nered.

Konec festivala pa bo minil v drugačnem ozračju, saj bo kot zadnja projekcija predvajana hollywoodska satira What Just Happened? Barryja Levinsona z Robertom De Nirom v glavni vlogi. Film prikazuje dva tedna v življenju pozabljenega hollywoodskega producenta, ki se skuša s svojim novim filmom spet prebiti med velika imena.

Stari filmski mački in neznana imena
Branko DjurićNa splošno sta letos v festivalskem programu močno prisotni južnoameriška in italijanska kinematografija. V tekmovalni sekciji se tako za zlato palmo potegujejo kar dva brazilska in dva argentinska filma ter dva italijanska filma.

Na canskem festivalu se je spet znašel tudi Clint Eastwood, tokrat s filmom Changeling z Angelino Jolie, Johnnom Malkovichem in Amy Ryan v glavnih vlogah. Filmska zgodba se vrti okoli matere, ki so ji ugrabili otroka, ko pa ga vendarle dobi nazaj, posumi, da to v resnici ni njen sin. Poleg Eastwooda pa se bo za zlato palmo potegoval še Steven Soderbergh, ki bo na festivalu predstavil biografsko dramo Che, v kateri je argentinskega revolucionarja zaigral Benicio del Toro.

Nemški režiser Wim Wenders se za zlato palmo poteguje z ljubezensko zgodbo Palermo Shooting, v katerem poleg Mille Jovovich in Dennisa Hopperja nastopata tudi dva znana glasbenika Patti Smith in Lou Reed. Belgijski režiserski dvojček, brata Dardenne, pa tokrat pripovedujeta zgodbo v Belgiji živeče albanske ženske, ki se spentlja z gangsterjem.

Med filmskimi sladokusci veliko zanimanja zbuja tudi režiserski prvenec Synecdoche, New York Charlieja Kaufmana, ki je znan kot pisec izredno zanimivih in nenavadnih scenarijev za filme Biti John Malkovich, Prilagajanje in Neskončno sonce brezmadežnega uma. Synecdoche, New York, v katerem igrata Philip Seymour Hoffman in Michelle Williams, na "kaufmanovski" način pripoveduje o gledališkem režiserju, ki ga pestijo različne fizične in metafizične krize.

V Cannesu tudi slovenska kinematografija
Penelope CruzSlovenska kinematografija se bo predstavila na canski filmski tržnici. Filmski sklad RS bo v "mednarodni vasi" med 14. in 22. majem predvajal filme Traktor, ljubezen & rock'n roll režiserja Branka Đurića, Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja, Za vedno Damjana Kozoleta in dokumentarni film Darfur - Bitka za vodo, ki ga je Maja Weiss posnela v sodelovanju s Tomom Križnarjem.

Filmska smetana na rdeči preprogi
Poleg že omenjenih filmskih zvezd so svoj prihod napovedali tudi Gwyneth Paltrow in Joaquin Phoenix, ki nastopata v filmu Two Lovers režiserja Jamesa Graya, prav tako uvrščenega v tekmovalni program, Cate Blanchett, Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman in številni drugi. Canski festival pa nameravajo obiskati tudi Madonna in karizmatična, čeprav težavna zvezdnika nogometna legenda Diego Maradona in nekdanji vrhunski, zdaj pa že precej pozabljeni boksar Mike Tyson, o katerih bodo na festivalu predvajali nova dokumentarna filma.

Gwyneth PaltrowSeznam filmov, ki se potegujejo za zlato palmo:
Argentina: La mujer sin cabeza - Lucrecia Martel; Leonera - Pablo Trapero
Belgija: Le silence de Lorna - Jean-Pierre in Luc Dardenne
Brazilija: Blindness Fernardo Meirelles; Linha de Passe – Walter Salles in Daniele Thomas
Filipini: Serbis Brillante Mendoza
Francija: Un conte de Noel - Arnaud Desplechin; La frontiere de l'aube – Philippe Garrel; Entre les murs - Laurent Cantet
Italija: Gomorra - Matteo Garrone; Il divo - Paolo Sorrentino
Izrael: Waltz with Bashir – Ari Folman
Kanada: Adoration – režija Atom Egoyan
Kitajska: Er ši si čeng ji (24 City) - Džja Džang Ke
Madžarska: Delta - Kornel Mundruczo
Nemčija: The Palermo shooting - Wim Wenders
Singapur: My Magic - Eric Khoo
Turčija: Üc Maymun - režija Nuri Bilge Ceylan
ZDA: Changeling - režija Clint Eastwood; Synecdoche, New York - Charlie Kaufman; Che - Steven Soderbergh, Two lovers - James Gray

Kristina Sluga

V Cannesu Vsakdan ni vsak dan V okviru programa Quinzaine se je na Azurni obali predstavil slovenski kratki film Vsakdan ni vsak dan režiserja in scenarista Martina Turka.
Maradona in njegova božja roka v Cannesu Potem ko se je Cannesu predstavil Mike Tyson, je prišel na svoj račun še en športni velikan, Diego Maradona, kot ga vidi Emir Kusturica.
11
Kaj napovedujejo canske stavnice? Filmski festival v Cannesu je približno na polovici, največ pohval pa med kritiki trenutno dobivata filma o Waltz With Bashir in Gomorra.
Železni Mike se greje na Azurni obali Filmski portret boksarja Mika Tysona je enega najbolj strah zbujajočih "pretepačev" v športni zgodovini zvabil na rdečo preprogo filmskega festivala v Cannesu.
3
Tomo Križnar se predstavi Cannesu Cannes je imel priložnost spoznati krizo v Darfurju, ki jo bo filmski smetani predstavila ekipa s Tomom Križnarjem in Majo Weiss na čelu.
1
Komaj rojen, pa že tako živčen En dogodek poveže nekaj manj kot deset ljudi. Večina jih je hudo živčnih, a kljub temu dočakajo konec dneva. To je kratek povzetek filma Vsakdan ni vsak dan.
Kdor kaj velja, je te dni v Cannesu Azurna obala, natančneje Cannes, je znova privabila številna slavna imena, ki bodo prihodnje dni predstavili svoje filmske izdelke.
1
Moore snema nadaljevanje Fahrenheita Provokativni ameriški režiser Michael Moore se je odločil, da bo posnel nadaljevanje uspešnega političnega dokumentarca Fahrenheit 9/11.
1
Kazalo