Kultura - Zgodbe

Marco MülllerMorda Mostra res ni največji festival na filmskem koledarju, a kje se še zvezde lahko do rdeče preproge namesto z limuzino pripeljejo z gondolo?

In koga je takšna sijajna plovba pripeljala do prestižne filmske nagrade? Zlatega leva je za najboljši film že drugič v Benetkah prejel Ang Lee za film Lust, Caution. Žirija, ki ji je predsedoval režiser Džang Džimov, je za najboljšega režiserja izbrala Briana de Palmo, ki se je predstavljal s filmom Redacted. Najboljša igralka je Cate Blanchet, ki je prepričala z vlogo Boba Dylana v filmu I'm not There, najboljši igralec pa Brad Pitt, ki je zaigral v filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Letošnja Mostra je bila obenem tudi 75. obletnica prireditve, ki danes velja za prvi mednarodni filmski festival (če bi bili dlakocepski, bi tukaj omenili, da je Benetke daljnega leta 1932 za par mesecev prehitela Praga - a italijanski šov je bil večji in bolje reklamiran.) Tistega daljnega leta je na Mostri sodelovalo 9 držav, na platnih pa se je odvrtelo 25 celovečernih in 9 kratkih filmov. Letošnja statistika naredi večji vtis: 29 držav, 61 celovečercev in 45 kratkih filmov (umetniški vodja Marco Mülller, ki naziv nosi že četrto leto zapored, si je med sestavljanjem letošnjega programa menda ogledal 3.122 filmov).

Keira Knightley in James McAvoy Letošnji festival je namesto 75 nosil zaporedno številko 64 zato, ker so ga v prvih letih (po zgledu slovitega beneškega bienala) prirejali vsako drugo leto; tudi krilate zlate leve so uvedli pozneje - šele leta 1949. V prvih letih so hollywoodski filmi sestavljali levji delež festivalskega sporeda - in letos je usoda z nenadnim velikim povratkom angleško govorečih filmov očitno sklenila nekakšen krog: Britanci in Američani so prispevali kar 22 produkcij. Film Atonement, ki ga je po z bookerjem nagrajenem romanu Iana McEwana posnel Joe Wright, je doletela celo čast odprtja festivala.

V tekmovalni program so se uvrstili:
Joe WRIGHT: Atonement
Wes ANDERSON: The Darjeeling Limited
Kenneth BRANAGH: Sleuth
Youssef CHAHINE: Heya fawda
Brian DE PALMA: Redacted
Andrew DOMINIK: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Paolo FRANCHI: Nessuna qualità agli eroi
Ang LeeTony GILROY: Michael Clayton
Peter GREENAWAY: Nightwatching
Jose Luis GUERIN: En la ciudad de Sylvia
Paul HAGGIS: In the Valley of Elah
Todd HAYNES: I’m not There
JIANG Wen: Taiyang zhaochang shenqi
LEE Kang Sheng: Bangbang wo aishen (Help Me Eros)
Abdellatif KECHICHE: La Graine et le mulet
Ang LEE: Se, jie (Lust, Caution)
Ken LOACH: It’s a Free World…
Vincenzo MARRA: L’ora di punta
MIIKE Takashi Sukiyaki: Western Django
Nikita MIKHALKOV: 12
Andrea PORPORATI: Il dolce e l’amaro
Eric ROHMER: Les Amours d’Astrée et Céladon

V spremljevalnem programu so bili med drugimi na sporedu Cassandra's Dream Woodyja Allena in Glory to the Filmmaker! Takeshija Kitana. Ob jubileju so letos premierno predstavili prenovljeno različico znamenite znanstvenofantastične klasike Ridleyja Scotta Iztrebljevalec - Blade Runner: The Final Cut (2007). Obnovljena in na novo obdelana različica vsebuje še nevidene in razširjene prizore ter nove in izboljšane posebne učinke.
S posebnim programom "Špageti vesternov" je gostoval tudi Quentin Tarantino. Predstavitev žanra je četrto poglavje iz projekta Skrivna zgodovina italijanskega filma, ki vsako leto predstavi eno posebnost razvoja italijanske kinematografije.

Ameriškemu režiserju Timu Burtonu, ki je v več kot 20-letni karieri posnel 12 dolgometražnih filmov, so zlatega leva za življenjsko delo podelili 5. septembra v okviru t. i. dneva Tima Burtona. Ob koncu festivala, 8. septembra, so - posebej ob letošnjem jubileju - na podelitvi festivalskih nagrad v beneški filmski palači čast izkazali tudi italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju.

Na mavričnih krilih
Žiriji za zlatega leva je predsedoval kitajski režiser Zang Jimou, ob njem pa so med drugimi sedeli še režiserji Alejandro Gonzalez Iñárritu (Mehika), Emanuele Crialese (Italija) in Paul Verhoeven (Nizozemska). In za konec še ena novost: letos so niz nagrad beneškega filmskega festivala prvič dopolnili z 'gejevskim' levom; za kipec zveri z mavričnimi krili so se lahko potegovali filmi iz vseh sekcij, ki "konkretno predstavljajo gejevske like ali gejevsko tematiko".

Ana Jurc

Italijanski film je res 'poden' Ko je Quentin Tarantino sodobni italijanski film označil za katastrofalen, je protestirala celo Sophia Loren. A izjava ni povsem neresnična.
Kam so šle vse ženske? V Benetkah ji ni. Sklepni večer 64. filmskega festivala v Benetkah je bil 'moška zadeva'. Fotografi, ki običajno oprezajo za brhkimi igralkami, so tokrat sledili zgolj stasitim moškim.
Beneški lev drugič zarjovel Angu Leeju Potem ko mu je pred dvema letoma zlatega leva prinesel film Gora Brokeback, je Ang Lee v Benetkah slavil še z vojno dramo Lust, Caution.
Bob Dylan dal svoj prvi blagoslov I'm Not There je prvi biografski film o Bobu Dylanu, ki mu je ta slavni glasbenik dal svoj blagoslov.
2
Brutalen zločin šokiral Mostro Obiskovalce beneškega filmskega festivala je pretresel film Briana De Palme, ki je pod drobnogled vzel grozote vojn v Iraku.
Življenje kot polomija ali novi Allenov film Kako daleč bi šli, da bi se rešili dolgov ali pa si samo nagrabili kup denarja? To se bomo menda spraševali ob novem filmu Woodyja Allena.
Izdajstvo in umor na Divjem zahodu V Benetkah so se na velikem platnu odvrteli zadnji dnevi legendarnega ubežnika pred zakonom, Jesseja Jamesa.
Ken Loach išče svobodni svet V teh dneh so Benetke v znamenju glamurja in zvezd, trenutek treznosti pa je s svojim izdelkom prinesel britanski režiser Ken Loach.
George Clooney doživlja moralni bankrot Režijskemu prvencu Tonyja Gilroya je pri zbujanju pozornosti v Benetkah zagotovo pripomogla tudi prisotnost glavnega igralca Georgea Clooneyja.
Takeši Kitano na lovu za popolnim filmom Takeši Kitano je v Benetke pripotoval s filmom, v katerem bi delček sebe našel prav vsak režiser.
Michael Caine v obratni vlogi Pred več kot 30 leti se je Michael Caine za žensko boril v vlogi mladega ljubimca, sedaj pa izkuša vlogo prevaranega moža.
Goriški Kinoatelje na beneškem festivalu Na 64. Mostri se predstavlja Kinoatelje, ena najbolj dejavnih kulturnih ustanov, v katerih sodelujejo tudi zamejski Slovenci.
Mednarodnost je pečat 64. Mostre Film Atonement Joeja Wrighta je odprl 64. Mostro, ki letos predstavlja filmsko umetnost 30 držav. Slovenske pač ne.
Nostalgičen uvod v beneško filmsko norijo Beneški filmski festival bo ob 75-letnici prve izdaje danes začela posebna projekcija prvega italijanskega filma, ki je bil predvajan na tem festivalu.
Američani v Benetkah o Iraku Na letošnjem beneškem filmskem festivalu bo hollywoodska filmska produkcija predstavila svoj odnos do dogajanja v Iraku.
Iztrebljevalčevo vnovično vstajenje v Benetkah Kot smo že poročali, Ridley Scott ob 25-letnici Iztrebljevalca pripravlja daljšo in izboljšano različico svoje filmske klasike iz leta 1982.
Zlatemu se pridruži gejevski beneški lev Po štirih letih premlevanja so se v Benetkah odločili, da niz nagrad beneškega filmskega festivala dopolnijo z 'gejevskim' levom.
7
Kazalo