Kultura - Zgodbe

Stavba, v kateri domuje gledališče.Čeprav je današnje Gledališče Koper uradno zaživelo šele januarja leta 2001, pa koprska gledališka tradicija sega nazaj v 15. stoletje.

Številni viri omenjajo koprsko gledališče že v stoletju, ko se je začel v umetnosti in mišljenju nasploh prebujati novi vek, seveda pa je bil to tudi čas oblasti Beneške republike, zato je bilo gledališče še italijansko. Svojo tradicijo je odrska umetnost nadaljevala tudi po času, ko so predstave potekale zgolj v italijanščini, gledališče pa je bilo privilegij plemičev in so bili meščani od njih strogo ločeni. V drugi polovici 19. stoletja je v Kopru delovala igralska družina, leta 1907 pa je skupina izobražencev ustanovila Dramski skup Istra, ki je nastopal predvsem po čitalnicah in prosvetnih društvih.

Gledališče KoperS priključitvijo italijanski državi je po prvi svetovni vojni gledališka dejavnost v Kopru zamrla, ponovno pa se je začela prebujati v začetku 50. let z ustanovitvijo dveh polpoklicnih gledališč (Slovensko ljudsko gledališče in Teatro del Popolo). Leta 1954 je Koper dobil prvo slovensko poklicno gledališče, a je njegova doba trajala le tri sezone in tako je že leta 1958 uradno zaprlo svoja vrata. Vendar pa so si ljubitelji gledališč še naprej prizadevali za ustanovitev poklicnega gledališča in to je z letom 2001 tudi zaživelo ter tako po 44 letih znova spodbudilo razvoj tamkajšnje poklicne gledališke dejavnosti.

V petih sezonah so v koprskem gledališču pripravili po pet gledaliških premier ter ob tem angažirali več kot 60 igralcev, plesalcev, glasbenikov, režiserjev in drugih sodelavcev. Predstavljali pa se niso le po slovenskih gledališčih, ampak so s predstavami gostovali tudi v zamejstvu in tujini. V sezono 2005/2006 je gledališče pod vodstvom direktorice Katje Pegan stopilo s štirimi člani, Borisom Cavazzo, Mojco Fatur, Gorazdom Žilavcem in Ivom Babičem. Pod okriljem te zgodbe boste lahko spremljali novice o premierah in drugih novostih iz Gledališča Koper.

Don Kihot, kot ga je videl Bulgakov V koprskem gledališču bosta sta bili v ospredju imeni dveh velikanov književnosti, Cervantesa in Bulgakova, ter junaka Don Kihota.
Kaj bo porekel zdravniški sindikat? Najprej je svoje o zdravnikih povedal Moliere, njegove domislice pa je dopolnil Iztok Mlakar.
Kaj bo porekel zdravniški sindikat? Najprej je svoje o zdravnikih povedal Moliere, njegove domislice pa je nato dopolnil še Iztok Mlakar.
Tramvaj Poželenje, postaja: Koper Kaj se zgodi, ko odcvetela južnjaška lepotica, zapredena v iluzije o lastni veličini, trči s svetom, v katerem je kavalirstvo že davno mrtvo?
Soj Svetilnika na koprskem odru Na oder je prišla zgodba o nenavadnem otoku v severnem Jadranu in svetilniku, ki jima grozi skorajšnje rušenje.
Kdo trdi, da se zločin ne izplača? Farsa kar nekoliko spominja na resnično dogajanje v deželah, v katerih je po padcu socializma zavladal divji kapitalizem.
Predstava o filozofu in alpinistu Na odrskih deskah gledališča Koper je premierno zaživela predstava Klementov padec, ki je nastala po istoimenskem delu Draga Jančarja.
Otroke je obiskala Španska princesa Gledališče Koper je svojo prvo premiero nove sezone namenilo najmlajšim obiskovalcem, ki jih je obiskala Španska princeska.
Lutkarji se gnetejo v Slovenskem primorju Gledališče Koper se je v sklopu 3. bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev za štiri dni spremenilo v domovanje lutk.
Pred novo sezono Gledališča Koper Peta sezona Gledališča Koper bo ljubiteljem odrske umetnosti prinesla pet domačih uprizoritev, šest predstav pa bo gostujočih.
Iztekel se je Primorski poletni festival S predstavama Hadersfild in Radio & Juliet se je končal dvanajsti Primorski poletni festival, ki je potekal od konca junija.
Pestra poletna meseca na Obali Do 28. avgusta bo gledališko dogajanje najbolj pestro na Obali, kjer bo potekal 12. Primorski poletni festival.
Zakonca Tič v Gospodični Juliji Z enodnevno zamudo zaradi žalovanja so v koprskem gledališču premierno uprizorili Gospodično Julijo Augusta Strindberga.
Pravljica na koprskem odru Gledališče Koper je pripravilo plesno premiero otroške pravljice Vanje Pegana Lučka in najlepše darilo.
Anarhija v koprskem gledališču Gledališče Koper je v novo sezono vstopilo z uprizoritvijo politično angažirane igre Anarhist italijanskega komediografa Daria Foja.
Kazalo