Kultura - Zgodbe

Anžej DežanV letošnji tekmi za slovensko pesem Evrovizije je vso konkurenco premagal mladi glasbenik Anžej Dežan. Predvsem žirijo je prepričal s pesmijo Plan B in si tako zagotovil vozovnico za Grčijo, kjer bo letošnji izbor pesmi Evrovizije.

Na slovenskem izboru za pesem Evrovizije, Emi 2006, so sodelovala mnoga znana imena iz sveta glasbe, ki so se potegovala za vstopnice za obisk Evrovizije. Na odru studia 1 Televizije Slovenija so se tako zvrstili Nuška Drašček, Natalija Verboten, Rebeka Dremelj in Domen Kumer, Sergeja, Saša Lendero, Andraž Hribar, Marijan Novina, Atomik Harmonik, Maja Slatinšek, Ylenia Zobec, Anžej Dežan, Katrinas, Monika Pučelj in Alenka Godec.

Slišali smo:
1. Nora sem, da te ljubim (Nuška Drašček)
2. SOS (Natalija Verboten)
3. Noro se ujameva (Rebeka Dremelj in Domen Kumer)
4. Tu da du (Sergeja)
5. Mandoline (Saša Lendero)
6. Rapad tepe ipi mapam (Andraž Hribar)
7. V mojih dlaneh (Marijan Novina)
8. Polkaholik (Atomik Harmonik)
9. Vihar (Maja Slatinšek)
10. Hokus pokus (Ylenia Zobec)
11. Plan B (Anžej Dežan)
12. Najdi me (Katrinas)
13. Ostani z mano (Monika Pučelj)
14. Hočem stran (Alenka Godec)

Tokrat je spet soodločala strokovna žirija
O zmagovalcu Eme 2006 so odločali glasovi gledalcev in poslušalcev prireditve, kot tretjinski korektiv pa je bilo potrebno upoštevati tudi mnenje strokovne žirije. Dežan je odpotoval na tekmovanje Evrovizije v Grčijo, ki ji je organizacijo prireditve z zmago v Ukrajini zagotovila Helena Paparizou. Ta je evrovizijski olimp dosegla s skladbo My Number One. Mladi pevec se ni uspel uvrstiti v finale, saj je na polfinalnem izbru dosegel 16. mesto, v finale pa se je uvrstilo deset najbolje uvrščenih pesmi.

Evropa prepeva hvalnico hard rocku
Med njimi je bila tudi Hard Roch Hallelujah, ki so jo prepevali v grozljive maske oblečeni Finci, zbrani v skupini Lordi. Evropo so navdušili dvakrat, saj so največ glasov zbrali v obeh izborih, polfinalnem in finalnem. Če so bili v njihovi domovini nad glasbeniki, ki v javnosti še niso snemali mask, nekateri tako zgroženi, da so hoteli preprečiti njihov odhod v Atene, pa je bila Evropa nad izvirnim pristopom k Evrosongu navdušena in njihova zmaga v finalu ni bila ogrožena.

Za Finsko so se zvrstile Rusija, Bosna in Hercegovina, Romunija, Švedska, Litva, Ukrajina, Armenija, Grčija in Turčija. Litva je tudi zadnja država, ki se je neposredno uvrstila v finale Evrosonga, ki se bo z vročega juga naslednje leto preselil na hladni sever.

Več o Evroviziji 2005 si lahko preberete v zgodbi o tem tekmovanju, novice, povezane z izborom slovenskega kandidata na Evrovizijo, evropskem izboru in drugih dogodkih, povezanih s tem evrovizijskim glasbenim tekmovanjem, pa si lahko ogledate nanizane v tej zgodbi.

Evrosong bodo gostili Helsinki Da se bo Evrosong naslednje leto preselil na Finsko, ni več skrivnost, zdaj pa je znan še točen cilj njegovega potovanja: Helsinki.
Evropa je gledala Evrosong Zanimanje za Evrosong v Evropi se še povečuje, kar dokazujejo podatki o gledanosti. Finale je spremljalo 28 % gledalcev več kot lani.
Tudi slabe statistike se da premagati Letošnji Evrosong je utišal skeptike, ki trdijo, da nekatere države pač nikoli ne morejo zmagati na tem glasbenem tekmovanju.
Ključ do zmage je dober pevec Kadar se neuspehi vrstijo, je rešitev najbolje poiskati v radikalnih ukrepih. Tako lahko razumemo "evrovizijske nasvete" Tadeja Hrušovarja.
Silvia Night šokirala Evropo Če glavno presenečenje Evrovizije pripada samim zmagovalcem, hard rock skupini Lordi, pa je za drugo zagotovo poskrbela Islandka Silvia Night.
Anžej v polfinalu šestnajsti Razkrita je še zadnja skrivnost letošnjega Evrosonga: slovenski predstavnik Anžej Dežan je v polfinalu osvojil 16. mesto.
Spoznajte Lordije, finske hardrockerje "Evropa, boj se. Zelo se boj!" je požugala Finska, ko je postalo jasno, da jo bodo zastopali Lordiji. Severnjaki niso svarili zaman.
Fotozgodba: Zakaj gledati Evrosong? Vedno več držav upošteva, da je Evrosong en velik šov, pri katerem ne šteje več le kakovost pesmi, zato se potrudijo tudi s koreografijo.
Evropa poje hvalnico hard rocku Evrovizijska karavana se seli na sever Evrope, saj so gledalci v 38 državah največ glasov podelili Fincem.
Anžej je ponosen na svoj nastop Slovenski predstavnik na Evroviziji Anžej Dežan je zelo ponosen na svoj nastop, čeprav se mu ni uspelo uvrstiti v finale.
Fotozgodba: Evrosong je tudi paša za oči Evrosong oziroma izbor najlepše popevke Evrovizije ni le glasbeno tekmovanje; vedno bolj se spreminja tudi v velik kostumski spektakel.
Sloveniji tudi v tretje ni uspelo Kljub nastopu brez napake se Anžeju in petim dekletom iz spremljevalne ekipe ni uspelo uvrstiti v sobotni veliki finale Evrosonga.
Dazova misija na Evroosongu Daz Sampson, letošnji predstavnik Velike Britanije na Evroviziji, si želi izboljšati angleško uvrstitev zadnjih let.
Nuša: Anžej naj samo uživa na odru Nuša Derenda, ki s sedmim mestom drži najboljšo slovensko uvrstitev na Evrosongu, upa, da do vrhunca kariere še ni prišla.
Evrosong je prava drama Promocijska turneja, s katero predstavlja pesem Every Song is a Cry for Love, je Briana Kennedyja pripeljala tudi v Ljubljano.
Leto močnih ženskih glasov Ciprska predstavnica na Evrosongu letos zmago na tekmovanju napoveduje ženski z močnim glasom.
Na Evroviziji je Evropa našla skupni jezik Množica evropskih jezikov morda najbolj zgovorno priča o raznolikosti stare celine. Kam torej izgine vsa ta mavrica jezikov na Evroviziji?
Novi mladi evrovizijski zmagovalec Zmagovalec mednarodnega tekmovanja Evrovizije za mlade glasbenike je osemnajstletni švedski čelist Andreas Brantelid.
Na Evrosong vodijo različne poti Na evrovizijskem odru v Atenah bo 18. in 20. maja srečo iskalo 37 glasbenih izvajalcev, ki so do vozovnice za Atene prišli po različnih poteh.
Mojca Mavec z Evrosonga Vtisi o vrvežu, ki je spremljal Evrosong v Atenah.
Kazalo