Kultura - Zgodbe

MGLMestno gledališče ljubljansko je kot drugo ljubljansko dramsko gledališče leta 1949 dopolnilo gledališko ponudbo v slovenski prestolnici. Čeprav je tako kot ljubljanska Drama tudi MGL od ustanovitve simbol za kakovosten teater, pa je programska usmeritev MGL-ja nekoliko drugačna od Dramine. Repertoar MGL-ja namreč prinaša predvsem postavitev vrhunskih dramskih besedil sodobnih svetovnih in slovenskih avtorjev. Sodobnost ni edini poudarek; gledališče danes slovi tudi po izbiranju tekstov neanglosaških dramatikov, vedno znova pa na oder prenaša tudi dela Ivana Cankarja.

Gledališče je zraslo iz skromnih razmer. Na majhnem odru je zgodovino MGL-ja začela pisati skupina zagretih gledaliških delavcev in študentov, danes pa MGL premore dva odra, na katerih vsako sezono zaživi do osem premier. V sezoni 2005/2006 šteje igralski ansambel MGL-ja 36 članov, na odru pa se bo predstavilo tudi 12 gostujočih igralcev, med njimi tudi starosti slovenske drame Tone Kuntner in Danilo Benedičič, dva izmed najbolj iskanih igralcev zadnjih let Aleš Valič in Gašper Tič, pa tudi mladi upi Aljoša Ternovšek, Saša Tabaković in Grega Zorc.

MGLMed vrsto pomembnih imen slovenske dramske igre v ansamblu MGL-ja naj omenimo le Jožico Avbelj, Ljerko Belak, Evgena Carja, Mirjam Korbar Žlajpah, Judito Zidar, Borisa Ostana, Jette Ostan Vejrup, Tanjo Ribič, Jožefa Ropošo, Bernardo Oman. Gledališče že vrsto let vodi direktor in umetniški vodja Boris Kobal.

Posebnost MGL-ja je tudi obgledališka dejavnost ustanove. V okviru MGL-ja že 43 deluje samostojna knjižna založba, ki je do danes poskrbela za izid že skoraj 150 naslovov izključno gledališke literature. Pod okriljem te zgodbe boste lahko spremljali novice o premierah in drugih novostih iz Mestnega gledališča ljubljanskega.

MGL z 2.200 let staro oslarijo MGL se od gledališke sezone poslavlja s prvo slovensko uprizoritvijo Oslov, pod katero se je podpisal starorimski komediograf Plavt.
1
Ko se sinhroni plavalec odloči postati vidra Predstava Ples na vodi gledalca sooča z izkrivljenostmi družbe, ki jo poosebljajo trije mladi moški z nenavadnim hobijem, sinhronim plavanjem.
Drugo postavljanje Spomenika G Mestno gledališče Ljubljansko predstavlja rekonstrukcijo kultne predstave Spomenik G, ki je leta 1972 spremenila pojmovanje gledališke umetnosti pri nas.
"Ekscentrična" drama širi meje gledališča Trije pari na ruskem posestvu, ki plešejo, pijejo in se skrivajo pred "resničnim" življenjem: prišlo je zasanjano, nedorečeno in zmuzljivo besedilo sodobne ruske dramatike.
Vsi lepi, vsi uspešni in - prazni V MGL se je naselila Grdoba, ki s prstom pokaže na tri preganjavice posameznika (in družbe): stremenje k lepoti, pehanje za bogastvom in uspehom ter željo po enkratnosti in individualnosti.
V MGL-ju glasbila nadigrajo igralce Mestno gledališče Ljubljansko, ki je v zadnjih sezonah predstavilo že več predstav, v katerih glasba in igra enakovredno sodelujeta, predstavlja še en gledališko-glasbeni projekt.
1
50 let ni malo: Knjižnica MGL praznuje V Mestnem gledališču ljubljanskem letos praznujejo 50-letnico izhajanja Knjižnice MGL, v kateri so izšla nekatera ključna dela gledališke teorije.
Uspešne ženske: Je mogoče imeti vse? Pri nas bo zaživela britanska drama iz thatcherjanskih osemdesetih - iz časov kapitalizma, ki je nagovarjal ženske, naj bodo dejavne kot prva dama na Otoku. A kar je videti kot hvalnica ...
Pesmi slutnja simfonije, drama slutnja potovanja Kakšno je razmerje med resničnostjo in resnico, se v pesniški zbirki Testament in drami Vehikel sprašuje Kristijan Muck.
O usodi ruskega človeka in človeštva Tri sestre A. P. Čehova je naturalistična drama o zatonu ruskega visokega razreda in iskanju smisla življenja v sodobnem svetu.
Odrska diva o krutosti in lepoti V vlogi Tosce niso blestele samo velike operne dive, ampak tudi velike igralke, med njimi prva znamenita Sarah Bernhardt.
Nevarna privlačnost mladoletne nimfice Humbert Humbert, opolzki možakar, zaradi katerega so se Rusi svojega Vladimirja Nabokova dolgo sramovali, bo za svojo mladoletno sireno koprnel na odru MGL-ja.
2
Zgodba, o kateri ne upamo govoriti glasno MGL je pripravil slovenski krst zgodbe Petra Nicholsa o družini z otrokom s cerebralno paralizo, ki gledalca potisne naravnost v resničnost.
Jalova kura kot satira na politiko Ker politična satira pri nas ne cveti ravno, je nova MGL-ova predstava vredna pozornosti. Če dodamo, da družbenokritično temo podaja v obliki muzikala, pa sploh.
MGL nas popelje v ruski štetl Po lanski uspešnici Kabaret so v Mestnem gledališču Ljubljanskem tudi repertoar nove sezone dopolnili z muzikalom.
V Stari zavezi verjetno niso toliko plesali ... Si lahko zamislite biblijsko zgodbo, v kateri vse dialoge odpojejo in kjer v vlogi faraona nastopi posnemovalec Elvisa Presleyja? Skupina čeških gledališčnikov si jo lahko.
Življenje je ena sama norišnica Je življenje res norišnica, v kateri so vsi nori? Odgovor išče črna komedija, v kateri so glavni junaki vse prej kot "normalni".
Škart blago skorumpiranega sveta Avtorica Kim Komljanec se je v drami Škart odločila raziskati slovenski koruptivni svet, njena spoznanja pa so na oder prenesli v MGL-ju.
Zločin in kazen brez besed Kdor se loti uprizoritve romana Zločin in kazen, ga čaka zelo težko delo. Pravi izziv pa je za plesalce, ki si ne morejo pomagati z besedami.
Med telenovelami in spomini Mestno gledališče ljubljansko se je v novi predstavi Zemljiški davek lotilo življenja ločencev, ki še vedno živita v isti hiši.
Kazalo