Kultura - Zgodbe

Mini teaterMini teater je bil ustanovljen leta 1999, njegova ustanovitelja pa sta režiser, igralec, lutkar ter direktor in umetniški vodja teatra Robert Waltl in ustanovitelj festivala svetovnega gledališča v Zagrebu in umetniški svetovalec v Mini teatru Ivica Buljan.

Program gledališča trenutno oblikuje več kot sto ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške, ZDA, Rusije in Čada, med njimi Veronika Drolc, Ditka Haberl, Jose, Maja Končar, Marko Mandić, Pižama, Jurij Souček in drugi. Osnovna dejavnost Mini teatra je produkcija gledaliških in lutkovnih predstav za otroke, mladino in odrasle v sodelovanju z umetniki iz različnih umetniških sredin. Poleg predstav v dvorani na Ljubljanskem gradu, ki se jih na leto zvrsti okoli štiristo, Mini teater gostuje tudi v drugih slovenskih krajih, prav tako pa tudi v zamejstvu in v različnih drugih državah sveta. Gledališče, ki je že večkrat gostovalo tudi na mednarodnih gledaliških festivalih, je leta 2003 na Borštnikovem srečanju prejelo posebno nagrado po presoji režije za predstavo Schneewittchen After Party, na lutkovnem bienalu slovenskih ustvarjalcev leta 2005 pa so prejeli nagrado za najboljšo predstavo v celoti za Pravljico o carju Saltanu, ki so jo pripravili v sodelovanju z Aleksandrom Anurovom iz gledališča in akademije Anatolija Vasilijeva.

Mini teaterGledališče sodeluje s številnimi priznanimi režiserji, scenografi, vizualnimi umetniki in pisatelji iz znanih gledaliških šol iz Rusije, Češke, Bolgarije, Izraela, Velike Britanije in Nemčije. Vodilo Mini teatra so koprodukcije, saj sodelujejo s Cankarjevim domom, Gledališčem Glej, Festivalom Ljubljana, Mladinskim kulturnim centrom Maribor, Exodosom in drugimi. Podlage za njihove gledališke predstave so pogosto dela iz mladinske literature, med njimi dela Aleksandra Sergejeviča Puškina, Hansa Christiana Andersena, bratov Grimm in drugih, poseben poudarek pa je na slovenskih besedilih, na tistih iz ljudske zakladnice kot tudi na delih sodobnih slovenskih avtorjev. Tako v programu Mini teatra uprizarjajo dela Lili Novy, Vide Taufer, Josipa Ribičiča, Andreja Rozmana - Roze, Ane Duše, Dee Volarič in Roka Vilčnika.

V okviru Mini teatra deluje tudi postdramsko gledališče, ki se ukvarja s promocijo sodobne svetovne dramske literature in s spodbujanjem uveljavitve modernih režijskih praks. Mini teater je tudi organizator mednarodnega lutkovnega festivala Mini poletje in nedeljskih grajskih lutkovnih popoldnevov. V okviru te zgodbe boste lahko preglednejše spremljali novice o premierah, gostovanjih in drugih dejavnostih Mini teatra za otroke in odrasle.

Pipi in Melkijad že stotič odpujsala z Gradu O tem, da lahko risanka seže včasih tudi čez televizijski zaslon, še danes pričata Pipi in Melkijad, najbolj znamenita prašičja brata na svetu.
Riba, raca, rak in težave s črko R Otroci so danes pogosto žrtve zasmehovanja in ustrahovanja, družba jim le redko ponuja način, kako se ubraniti psihičnega in fizičnega nasilja.
Nov krog v spopadu markize in vikonta Res je, da je minilo šele leto dni od zadnje slovenske postavitve Kvarteta Heinerja Müllerja, a za postmodernistične tekste velja, da imajo več obrazov.
Bagdadski kalif v iskanju svobode Kako lahko mladi bagdadski kalif, ki si je zaželel živeti zunaj svoje zlate palače in postati ljudem koristen, postane svoboden?
Palčica na gostovanju v Pakistanu Virtualna deklica Palčica je prava kulturna odposlanka Slovenije. Tokrat je z Robertom Waltlom odpotovala v Pakistan.
Maček v kavbojkah v Mostarju Slovenski lutkar in režiser Robert Waltl se rad potepa - tokrat se je odpravil v Mostar, kjer se druži z mačkom, ki nosi kavbojke.
Kdo je priden in kdo zvit in len? Nekateri so pridni in vztrajni, drugim pa delo ne diši preveč in se jim zdi krasno, da drugi delajo namesto njih. Govorimo o ljudeh ali živalih?
Kaj je srhljivejše od zločina? Kaj se zgodi, ko človek prestopi črto, ki zamejuje prostor sprejemljivega? To ugotavljajo v predstavi Razsutje/Igre poslednjih dni.
Kaj nastaja v črni kuhni? Raper Pižama in skupina Tolovaj Mataj po Sloveniji potujejo s predstavo Črna kuhna, ki se je tokrat ustavila v štajerski prestolnici.
Na oder je priškrebljal Miškolin Prvič po več kot 70 letih, ko je Miškolin zaživel v knjigi, je našel pot tudi na lutkovni oder Mini teatra.
Obuti maček koraka po Ljubljanskem gradu Večno aktualna pravljična klasika Charlesa Perraulta Obuti maček je spet zaživela v produkciji Mini teatra in režiji Marka Bečke.
Ivica Buljan z medaljo okoli vratu Režiser Ivica Buljan je za režijo predstave Medeja material na gledališkem festivalu v Havani prejel medaljo mesta Havane.
Dialog z dodatkom Visoke pesmi Festival Ex ponto je za predstavitev svojega novega režijskega dosežka, predstave Marš - Visoka pesem, izkoristil Ivica Buljan.
Najboljša je Pravljica o carju Saltanu Veliko nagrado 3. bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev je prejela predstava Pravljica o carju Saltanu v izvedbi Mini teatra.
Mini teater se poti na Kubi Mini Teater bo z dvema produkcijama skušal osvojiti občinstvo na 11. mednarodnem festivalu gledališč v Havani.
Grad prizorišče štirih tragedij Na Ljubljanskem gradu so premierno uprizorili štiri krajša dramska dela, ki jih je avtor Puškin združil pod naslovom Male tragedije.
Italijanska kuhinjska pripovedka V okviru festivala Mini poletje je ljubljanski grad gostil italijansko kuhinjsko pripovedko Jesti in biti pojeden teatra Kranevit.
Enaindvajset predstav Mini poletja Vsako nedeljo od 3. julija do 4. septembra bodo lahko otroci in malo starejši uživali ob lutkovnih predstavah festivala Mini poletje 2005.
Poljska nagrada za Natašo Matjašec Na mednarodnem gledališkem festivalu Valise na Poljskem je Nataša Matjašec prejela nagrado za najboljšo igralsko kreacijo.
Waltl naj režiser Naj festivala Igralec in režiser Robert Waltl je bil že 2. zapored izbran za najboljšega režiserja zagrebškega Naj, naj, naj festivala.
Kazalo