Kultura - Zgodbe

Oskarji so čakali na nove lastnike.V Los Angelesu že nekaj mesecev pred slavnostno podelitvijo oskarjev ugibajo, kdo bo dobil to najbolj prestižno filmsko nagrado. Letos je bilo vse jasno 27. februarja, ko so razglasili nagrajence ameriške filmske akademije.

77. podelitev oskarjev, ki od leta 1929, ko so jih podelili prvič, ni odpadla niti enkrat, je vodil komik Chris Rock, ki je že tedne pred podelitvijo napovedal, da mora vsaj en zlati kipec dobiti igralec Jamie Foxx, sicer dvakratni nominiranec. Kot že nekaj zadnjih let je tudi letošnjo podelitev gostilo gledališče Kodak Theatre, zgrajeno prav z mislimi na noč oskarjev.

Med filmi, ki so lahko letos upali na največ nagrad, so Letalec Martina Scorseseja, ki je bil nominiran za kar 11 oskarjev, njemu za petami pa sta bila Punčka za milijon dolarjev in V iskanju dežele Nije s po sedmimi. Kot resni kandidati za pomembnejše zlate kipce so se pogosto omenjali tudi filmi Ray, Stranpota in Vera Drake.

Letošnji gostitelj podelitve je bil Chris Rock.Iz tekme za nagrade pa sta že ob nominacijah izpadla Mel Gibson in Michael Moore. Moore je upal, da bo njegov film Fahrenheit 9/11 postal prvi dokumentarec, ki bo slavil med filmi, zato filma ni kandidiral med dokumentarci. A Fahrenheit se ni uvrstil niti med nominirance. Podobno razočaranje je doživel Mel Gibson s Kristusovim pasijonom, ki lahko upa le na tri "tehnične" oskarje, ni pa ga med nominiranci za katero od pomembnejših nagrad.

Slovenci tokrat nismo imeli svojega kandidata za oskarja, saj se film Metoda Pevca Pod njenim oknom ni uvrstil med pet filmov, ki so lahko upali na nagrado za najboljši tuji izdelek.
Na lovu za novim voditeljem Dober mesec po podelitvi oskarjev so se producenti že spustili v lov za novim voditeljem te prestižne prireditve.
Nezakonita prodaja vstopnic Organizatorji podelitve oskarjev so vložili tožbo proti trem podjetjem, ki naj bi nezakonito prodajala vstopnice za prestižno prireditev.
Fotozgodba: Oskarji 2005 Na letošnjih oskarjih se z najbolj prestižnimi nagradami lahko pohvali Clint Eastwood, ki je prepričal s filmom Punčka za milijon dolarjev.
Zmaga Punčke za milijon dolarjev Veliki zmagovalec oskarjev je Clint Eastwood, saj je film Punčka za milijon dolarjev prejel kipca za najboljši film in režijo.
Kdo bo in kdo naj bi dobil oskarje? Med filmskimi kritiki šestih pomembnejših časopisov trije napovedujejo zmago Scorsesejevega Letalca, trije pa Eastwoodovega Million Dolar Baby.
Pogumno srce si ni zaslužilo oskarja Revija Empire je film Mela Gibsona Pogumno srce izbrala za film, ki si najmanj zasluži prestižno nagrado oskar.
Sophie Okonedo tudi na Otoku Le nekaj dni pred podelitvijo oskarjev je nominiranka za najboljšo stransko žensko vlogo Sophie Okonedo film Hotel Rwanda predstavila še v Veliki Britaniji.
Prince med podeljevalci oskarjev Na nedeljski slavnostni podelitvi oskarjev bo prestižne nagrade podeljeval tudi glasbeni zvezdnik Prince.
Letalec v slovenskih kinih Na redni spored slovenskih kinematografov je prišel film Martina Scorseseja Letalec (The Aviator).
Oskarji 2005: Samo še preštevanje V torek opolnoči je potekel rok, do katerega je moralo 5.808 članov ameriške filmske akademije oddati sezname svojih kandidatov za oskarje.
Najmanj gledani nominiranci Letošnji oskarjevi nominiranci so po lestvici box office najmanj priljubljeni v zadnjih 20 letih.
ELTON JOHN NAVIJA ZA FOXXA Glasbeni zvezdnik sir Elton John je pred podelitvijo oskarjev dejal, da si želi, da oskarja za glavno moško vlogo dobi Jamie Foxx.
NOVOSTI PODELITVE OSKARJEV Letošnji oskarji naj bi prinesli tudi nekaj novosti, saj naj nekaterih oskarjev naj ne bi podelili na odru, ampak kar med prisotnim občinstvom.
Gwyneth bo podelila oskarja Oskarjeva nagrajenka Gwyneth Paltrow bo na letošnji podelitvi oskarjev ena od številnih zvezdnikov, ki bodo podeljevali to prestižno nagrado.
KAJ PRAVIJO STAVNICE? Britanci zelo radi stavijo - priložnosti za stave pa nudijo tudi oskarji. Trenutno za favorita na stavnicah velja The Aviator (Martin Scorsese).
BREZ TAKO ŽELENIH NOMINACIJ Ob razglasitvah nominacij je zanimivo videti tudi, kdo je ostal brez priznanj. Na letošnjih oskarjih sta to predvsem Michael Moore in Mel Gibson.
NA VSAK NAČIN DO OSKARJA Temnopolti komik in filmski zvezdnik Chris Rock na podelitvi oskarjev stavi na Jamieja Foxxa, ki je v filmu Ray zaigral v glavni vlogi.
OSKARJI 2005: BREZ PRESENEČENJ Največ nominacij za oskarje je dobil film The Aviator (11), s po sedmimi pa mu sledita Million Dollar Baby in V iskanju dežele Nije.
THERONOVA DELILA OSKARJE Lanska oskarjevka Charlize Theron je bila kot prva imenovana za podeljevalko oskarjev, ki bodo konec februarja v Los Angelesu.
SEZNAM ZA OSKARJE SE KRČI Bliža se podelitev oskarjev, ob tem pa se skrčil seznam za nominacije v kategoriji za zvočne učinke. V igri ostaja še sedem filmov.
Kazalo