Kultura - Zgodbe

Robert Redford, SundanceFilmski festival Sundance, ki v ZDA vabi in javnosti predstavlja predvsem neodvisne filme, bo v Parc Cityju tokrat v posebej slovesen, saj med 19. in 29. februarjem svoja vrata odpira 25. leto zapored.

Festival, ki je znan tudi po tem, da je med njegovimi ustanovitelji filmski zvezdnik Robert Redford, je postal v zadnjih letih stičišče neodvisnih filmskih ustvarjalcev, ki upajo, da jim bo velik preboj uspel prav pod njegovim okriljem. Letos bo Sundance ljubiteljem sedme umetnosti v štirih tekmovalnih sekcijah ponudil 64 celovečernih filmov, skupaj z netekmovalnim programom pa bo na ogled 120 filmov, od katerih je 48 prvencev. Za vstopnice za festival, na katerem bodo prikazali tudi 84 svetovnih premier, se je tokrat potegovalo 3.148 prijavljenih filmskih del in njihovih ustvarjalcev, od tega jih je bilo več kot 1.300 neameriških.

Ashley JuddV pričakovanju režiserskih prvencev
Dolgoletni direktor festivala Geoffrey Gilmore je v pogovoru o festivalu dejal, da filmov, ki jih prikazujejo na Sundanceu, ne moremo zamenjati z izdelki, pod katere bi se radi podpisali veliki hollywoodski studii oziroma ki bi jih ti studii sploh radi posneli. Kljub temu pa podroben pogled na program filmov pokaže, da bodo obiskovalci festivala lahko videli tudi nekaj znanih obrazov. S svojim režiserskim prvencem se bosta tako predstavili igralki Ashley Judd in Joey Lauren Adams, na ogled bodo filmi, v katerih igrajo stari znanci neodvisne filmske produkcije (Paul Giamatti, Maggie Gyllenhaal in Robert Downey Jr.), z novimi dokumentarci pa se bosta predstavila zdaj že skoraj guruja tega filmskega žanra Julian Temple in Alan Berliner.

Brez dokumentarcev ne gre
SundanceTudi letos bo tako kot lani precejšnji poudarek festivala na dokumentarnih filmih; tako so pri nagradah letos uvedli novo nagrado, s katero bodo izrekli priznanje za izvrstnost pri montaži dokumentarnih filmov, v netekmovalni sekciji Spectrum pa bodo predvajali tako dokumentarne filme kot tudi nedokumentarne filmske izdelke. Na festivalu vztrajajo tudi pri programski odločitvi, ki so jo sprejeli lani, ko so v tekmovalni program neameriške filme vključili tako v dramski kot v dokumentarni kategoriji in jih tako popolnoma izenačili z ameriškimi filmi.

11 DVD-jev za 25 let
Filmski inštitut Sundance je 25-letnico proslavil tudi z izdajo enajstih DVD-jev z najboljšimi filmi, ki so sodelovali na festivalih Sundance. Zbirka DVD-jev nosi naslov Zbirka Filmskega festivala Sundance: Praznovanje 25. let inštituta Sundance, ponuja pa deset najboljših izbranih filmov in dodaten DVD z intervjuji in posnetki iz preteklih filmskih festivalov ter posnetki iz prostorov inštituta.

Seznam vseh filmov letošnjega Sundancea si lahko ogledate tukaj.
V tej zgodbi pa lahko spremljate novice o dogodkih pred festivalom, med njim ter o nagrajencih enega največjih festivalov neodvisnega filma, gotovo pa tistega festivala, ki mu je kot enemu redkih uspelo

Justin in Alpha Dog Ameriški popzvezdnik Justin Timberlake je obiskal filmski festival Sundance.
Zabavni Judah Igralec Judah Friedlander se je filmskega festivala Sundance udeležil dobro razpoložen.
Sundance v znamenju priseljencev Na filmskem festivalu Sundance sta slavila filma Quinceanera in God Grew Tired of Us, ki sta prejela tako nagrado občinstva kot žirije.
Ogenj so pogasili, kadi se še vedno Za največje neodgovorjeno vprašanje letošnjega festivala Sundance so se izkazala ugibanja, kdo je cenzuriral Katie Holmes.
V kakšnem ritmu se pozibava Sundance? Čeprav je filmski festival Sundance, je Park City te dni precej glasbeno obarvan: premiero svojega dokumentarca je dočakal tudi Neil Young.
Elegantni Wenders Filmski režiser Wim Wenders se je na festivalu Sundance pojavil v elegantni opravi.
Je ena velika prodaja razočaranje? Na filmskem festivalu Sundance, ki poteka v Park Cityju v ZDA, je edina velika "prodaja" uspela ustvarjalcem filma Little Miss Sunshine.
Katera ima denar? Premiera filma Friends with Money, ki je odprl festival Sundance, je bila dobro obiskana.
Film, ki meša štrene policijski preiskavi Nick Cassavetes s svojim zadnjim filmom, Alpha Dog, lahko služi kot svarilo vsem scenaristom, ki se spopadajo z ekranizacijo resnične zgodbe.
Sundance odpira vprašanje imigracije Festival Sundance ne mineva samo v znamenju zvezd: tudi dva še neznana režiserja sta dobila priliko, podati svoje videnje težav z mehiško-ameriško mejo.
Začetek Sundancea Ob odprtju festivala Sundance sta pred objektive stopili tudi njegovi gonilni sili.
Poslanstvo Sundancea: Novi talenti Robert Redford, zaščitni 'znak' filmskega festivala Sundance, poudarja, da je poslanstvo festivala odkrivanje novih talentov.
Magično število Sundancea je 120 Z letošnjim izborom 120 produkcij neodvisnih filmskih ustvarjalcev se Sundance vrača k svojemu prvotnemu poslanstvu, promociji neodvisnega filma.
Sundance samo za domačine ... V ameriškem mestu Park City so ob pripravah na festival Sundance priredili predpremiero švicarskega dokumentarca Angry Monk (Jezni menih).
Redford kot vizionarski aktivist? Ameriški igralec in režiser Robert Redford je na slovesnosti v Washingtonu prejel častno priznanje osrednje ameriške inštitucije za umetnost.
Na festivalu Sundance tudi o Iraku Med filmi, ki se bodo potegovali za nagrade festivala Sundance, so tudi trije filmi, ki so si za obravnavano temo izbrali vojno v Iraku.
Veriga neodvisnih kinematografov Filmski sklad Sundance bo prvi kinematograf v vrsti svoje verige kinodvoran odprl čez približno leto dni v Madisonu.
Kazalo