Na OŠ Artiče so praznovali 170 let osnovnega šolstva v kraju. Foto: Goran Rovan
Na OŠ Artiče so praznovali 170 let osnovnega šolstva v kraju. Foto: Goran Rovan
Ob jubileju so izdali knjigo Uspeh na dlani. Foto: Goran Rovan
170 let osnovne šole Artiče

Na osnovni šoli Artiče so lani začeli zaznamovanje 170 let osnovnega šolstva v kraju. To se je začelo leta 1843 v prostorih kaplanije, šele leta 1866 so postavili prvo šolsko stavbo, in to na prostoru, kjer je šola tudi danes. In v vseh teh letih je v njene klopi sedlo več tisoč učencev in vsak med njimi je prispeval svoj košček k njeni zgodovini.

V jubilejnem letu so pripravili vrsto dogodkov, ti so se izvajali vsak mesec, od športnih, kulturnih do zabavnih prireditev. V tem letu pa so izvedli tudi projekt o uspehu, katerega končni rezultat - knjigo z naslovom Uspeh na dlani - so predstavili danes. Ta je nastala na pobudo dr. Milana Jazbeca, tako da so v knjigo vključili pogovore s tistimi nekdanjimi učenci šole, ki so se v življenju dokazali in dosegli izjemen uspeh na različnih področjih, od novinarstva, znanosti, gospodarstva do diplomacije. V knjigi so poleg pogovorov zbrane tudi misli učencev, ki zdaj obiskujejo to šolo.

Na vabilu na predstavitev knjige so med drugim zapisali: "OŠ Artiče že dobrih 170 let vzgaja in izobražuje mlade, znanja željne učence, in jih pripravlja na različne izzive v življenju. Od samega začetka šolstva v Artičah daljnega leta 1843 se je skozi šolske klopi sprehodilo nešteto učencev in vsak med njimi tvori košček naše zgodovine. Pomemben člen so naši učenci – tisti, ki šolo so obiskovali, tisti, ki jo obiskujejo, in tudi tisti, ki jo še bodo."

Artiška šola je bila vsa ta leta središče kulturnega, športnega in drugega dogajanja in to skuša ostati tudi danes. Vesna Bogovič, ravnateljica OŠ Artiče, je ob tem med drugim povedala: "Trudimo se, da se povezujemo z okoljem, ker smo osrednja točka v kraju, in to se nam zdi zelo pomembno. Na šoli je 248 otrok, pa tudi vrtec imamo pri šoli, v katerem je okoli 100 otrok." S knjigo so končali praznovanje visokega jubileja. Na šoli pa upajo, da ta ne bo le trajen spomin na neko obdobje, ampak da bo marsikdo v njej našel tudi kaj spodbudnega zase.

Za MMC Goran Rovan

170 let osnovne šole Artiče