Danes ima renška osnovna šola poleg matične še podružnico v Bukovici, in dva vrtca. Skupno je otrok skoraj 400. Foto: Radio Koper
Danes ima renška osnovna šola poleg matične še podružnico v Bukovici, in dva vrtca. Skupno je otrok skoraj 400. Foto: Radio Koper

Za učence in zaposlene na Osnovni šoli Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče je bil danes poseben dan. Ob 200. obletnici so izdali knjigo, v kateri je orisan razvoj šolstva v kraju od avstrijske dobe do osamosvojitve Slovenije. V sredo popoldne pa so na jubilejni slovesnosti tudi uradno odprli prenovljeni povezovalni trakt ter energetsko obnovljeni šolsko stavbo in telovadnico.

Začetki osnovnega šolstva v Renčah segajo v leto 1815. Šolo je takrat obiskovalo 50 otrok, pouk je potekal v občinski stavbi. Danes ima renška osnovna šola poleg matične še podružnico v Bukovici in dva vrtca. Skupno je otrok skoraj 400.

Ravnatelj Bogomir Furlan je o poslanstvu šole povedal: "Slišimo kritike, da si otroci preveč upajo. Naša želja je, da bi si upali - na kulturen način sicer, ne nesramno - povedati to, kar mislijo, kar čutijo, da imajo možnost, da imajo priložnost." Dodal je, da skušajo znanje, ki ga pridobijo v šolskih klopeh, tudi uporabiti v praksi.

Učenci so se na praznovanje 200. obletnice šole začeli pripravljati že v lanskem šolskem letu. Tudi tako, da so pri starih starših poizvedovali, kako je bilo v preteklosti. Tinkara Hladnik je ugotovila: "Takrat ko so oni hodili v šolo, niso imeli tako modernih zvezkov kot mi. Imeli so na primer navadno leseno peresnico, v njej kakšen svinčnik in radirko. V bistvu so imeli vse preprosto." Matjaž Cotič pa je dodal: "Od prvega do četrtega razreda so imeli pouk popoldne, od petega do osmega dopoldne."

Kako je bilo v šoli nekoč, so učenci prikazali na popoldanski slovesnosti, ki se je je med drugimi udeležil predstavnik resornega ministrstva. Praznovanje so posvetili tudi dokončanju za šolo pomembnih naložb. Obnovili so namreč povezovalni trakt, pridobili novo kotlovnico in energetsko izboljšali pretežni del šolske stavbe in telovadnico. Obe investiciji sta skupaj znašali slaba dva milijona evrov. Občina Renče-Vogrsko pa je pridobila dobrih 500.000 evrov evropskega denarja.

Karin Zorn, Radio Koper