Predstavnikoma slovenskega društva OKO in italijanskega društva OLTRE IL LABIRINTO Onlus je donacijo podaril Dimitrij Piciga. Foto: Foto Lado
Predstavnikoma slovenskega društva OKO in italijanskega društva OLTRE IL LABIRINTO Onlus je donacijo podaril Dimitrij Piciga. Foto: Foto Lado
Dobrodelnega turnirja so se udeležili velikani slovenskega, hrvaškega in italijanskega nogometa. Foto: Foto Lado
Turnir so odprli otroci z avtizmom skupaj s starši. Foto: Foto Lado
Nekdanji slovenski in hrvaški nogometaši o SP-ju 2014

Turnir so odprli otroci z avtizmom skupaj s starši. S posebnimi tandemskimi kolesi Hugbike so s slovensko, hrvaško in italijansko zastavo odpeljali častni krog okoli nogometne zelenice v novogoriškem Športnem parku.

Denar za strokovno pomoč
"Ko se staršem rodi otrok s posebnimi potrebami, to predstavlja veliko neznanko in spremembo v družini. Če je to otrok z diagnozo avtizma, se ta neznanka še poveča. Prejeta sredstva bomo zato koristno uporabili za strokovna izobraževanja staršev za življenje in delo z otroki z avtizmom. Prav ob strokovni pomoči želimo nadgraditi znanja o tem, kako delati z otroki, kako jih učiti, jih vzgajati ter kako vzpostaviti ustrezno kakovost življenja v družini z avtističnim otrokom, saj so institucionalne možnosti obravnave avtističnih otrok v Sloveniji še zelo omejene," se je ob koncu prireditve zahvalila Ana Turk, podpredsednika društva OKO.

Tudi Mario Paganessi, direktor fundacije Oltre il Labirinto Onlus, je bil zbrane pomoči izjemno vesel: "Eden glavnih projektov fundacije ostaja gradnja posebne delovne strukture za otroke z avtizmom - Godega 4Autism, ki bi delovala kot enoten prostor za terapevtske in bivalne potrebe. Otroci bi tako lahko bivali v bližini svojih družin in bili hkrati deležni vse strokovne podpore, kar bi spodbujalo njihov razvoj in psihomotorično ravnotežje ter hkrati ustvarjalo priložnosti za druženje z drugimi otroki in družinami v varnem okolju. Sredstva, ki jih prejemamo, bodo namenjena uresničevanju tega pomembnega cilja."

Nogometaši velikega srca
Dobrodelnega turnirja so se udeležili velikani slovenskega, hrvaškega in italijanskega nogometa. Slovenska zlata ekipa je premagala Italijane in Hrvate ter tako poskrbela za pravo športno vzdušje tik pred začetkom enega izmed letošnjih največjih športnih dogodkov - svetovnega prvenstva.

Člani slovenske nogometne ekipe so bili: Milenko Ačimović, Marinko Galić, Mladen Rudonja, Milan Osterc, Saša Gajser, Sašo Udović, Ermin Šiljak, Stipe Bulajić, Đoni Novak, Mladen Dabanović, Matej Mavrič, Alfred Jermaniš, Grega Židan, Vili Bečaj, ob igrišču pa jih je spremljal tudi Zlatko Zahović. Italijansko ekipo so sestavljali Roberto Pampa Sosa, Andrea Carnevale, Benito Carbone, Valerio Bertotto, Fulvio Pea, Simone Pavesi, Massimo Bonani, Gianluca Collonnelo, Marco Ascenzi, Andrea Mazzantini, Rodolfo Vanoli, Gianluca Colonnello, Paolo Ghisoni, Paolo Miano, Alex Brunner, Denis Godeas, Guerino Pelizzoli ter komentatorja televizije Sky Stefano de Grandis in Federico Mosca. Hrvaški nogometaši velikega srca pa so bili: Mario Stanić, Stjepan Tomas, Boris Zivković, Nikola Jurćević, Adi Mušić, Igor Budiša, Mario Tokić, Robert Kovačić, Dragan Vukoja, Mladen Rakić, Robert Brčić, Goran Spajić, Jozo Palić, Zoran Galić, Gordan Ciprić, ivica Ljubić, Ilija Lović, Igor Živović, Ivan Lajtman.

Pravico so na vseh tekmah delili Fabio Baldas, Luigino Medeot, Dino Lodolo, ki so leta 1994 v vlogi sodnikov nastopili tudi na svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike. Tisočglavo občinstvo so med premori zabavali člani selekcije Hit Gorica U13 in članice mažoretnega twirling kluba Deskle.

S prodajo vstopnic po pet evrov so na turnirju zbrali 3.500 evrov, Hit je s priložnostno donacijo to vsoto podvojil. Tako so za otroke z avtizmom skupaj zbrali 7.000 evrov. Predstavnikoma slovenskega društva OKO in italijanskega društva OLTRE IL LABIRINTO Onlus je donacijo podaril Dimitrij Piciga, predsednik uprave družbe Hit, in se ob tem zahvalil vsem obiskovalcem in nogometašem, ki so z udeležbo prispevali k dobremu vzdušju na dogodku in s tem pokazali velik solidarnosti čut.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Fotografije: FOTO LADO

Nekdanji slovenski in hrvaški nogometaši o SP-ju 2014