Lokalne novice

Poudarki

  • Židan: Pričakovanja morajo biti realna
Hajdina
Kmetje so jezni, ker na protest ni prišel niti en predstavnik države. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
       Zame je protest kmetov povsem legitimen. Če so kje težave, se lahko nanje opozori tudi na takšen način. Vsi v tej državi pa verjetno razumemo, da je prva prioriteta zaščita vode in da jo moramo ščititi vsi.       
 Minister Židan, STA
Hajdina
Na ministrstvu pravijo, da so kmetom že marsikaj ponujali, a ti ponudb niso sprejemali. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
VIDEO
300 kmetov na protestnem shodu
VIDEO
Na Hajdini protestni shod...

Dodaj v

350 jeznih štajerskih kmetov grozi z gnojnico

Shod za čisto pitno vodo
20. februar 2015 ob 15:27,
zadnji poseg: 20. februar 2015 ob 17:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na Hajdini pri Ptuju se je na protestnem shodu zbralo 350 kmetov zaradi pogojev vodovarstvenega območja. Minister napoveduje iskanje rešitev, a z "realnimi pričakovanji".

Za razbremenitev si kmetje želijo višjo odškodnino za tovrstno kmetovanje - ali pa odkup zemljišč. Na protestu ni bilo predstavnikov resornih ministrstev, če ti časa za sestanek kmalu ne bodo našli, bodo kmetje svoj protest stopnjevali z zaporami cest in polivanjem gnojevke, je za Radio Slovenija poročal Danijel Poslek.

Približno 1.400 hektarjev slovenskih kmetijskih površin leži na prvem vodovarstvenem območju, kjer so omejitve za kmetovalce najstrožje. Zaradi teh omejitev številne kmetije počasi propadajo in na to so želeli kmetje opozoriti s protestnim shodom za čisto pitno vodo. Kaj zahtevajo? "Primerno odškodnino, na način, da smo enakovredni z drugimi. Če to ni mogoče, pa nadomestna zemljišča, ki jih ima država zdaj v lasti," je povedal Stanko Rukav.

Da so kmetom nekaj takšnega v preteklosti neuspešno že ponudili, pa je v Ljubljani poudarila generalna direktorica direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majerle: "Predvsem se je izkazalo, da kmetje niso želeli drugih zemljišč z zamenjavo, ampak dodatna zemljišča."

"Poleg tega je sklad pripravljen odkupovati zemljišča kmetov na teh območjih, vendar po tržni ceni," je dodala.

Pogovor in dogovor o slišanem kmetje zahtevajo takoj, prvo razočaranje pa so tokrat doživeli ob spoznanju, da si nihče iz Ljubljane ni vzel časa za pot na Hajdino. Če bo ignoranca trajala, bodo protest stopnjevali.

"Drugič bomo mi zaprli eno cesto. Mesec dni prej bomo najavili in izvedli zaporo, protestirali bomo; in če dogovora ne bo, bomo zahtevali odstop vodilnih. Zadnji kriterij bo polivanje z gnojnicom," je napovedal Milan Unuk. Kljub vsemu pa tudi kmetje upajo na dogovor, saj, kot pravijo, je onesnaženje čiste pitne vode skrajni protestni ukrep, je še poročal Radio Slovenija.

Židan: Iskali bomo rešitve
Protest je za kmetijskega ministra Dejana Židana legitimen, poroča Slovenska tiskovna agencija. "Če so kje težave, se lahko nanje opozori tudi na takšen način. Vsi v tej državi pa verjetno razumemo, da je prva prioriteta zaščita vode in da jo moramo ščititi vsi," je izjavil.

Na tem področju je bil po njegovem mnenju v zadnjih letih narejen določen napredek. Na območjih, kjer so zaščitili vodo, kmetje sprva namreč niso bili upravičeni do odškodnine, ker je bil vsak dolžan zaščititi naravni vir.

Nato so začeli izračunavati odškodnino, ki pa, kot opozarja minister, ni stvar pogajanj med vlado in kmeti, ampak gre za strokovni izračun. Če se na nekem območju predpiše vodovarstveni režim, se kmetu zmanjša prihodek ali pa se mu povečajo stroški. "To se izračuna in ta razlika predstavlja odškodnino," je povedal Židan.

Če kmetje z odškodnino niso zadovoljni, jim minister sporoča, naj jih obvestijo, ali so bili napačno upoštevani nekateri stroški ali prihodki, da lahko podatke posredujejo strokovnim institucijam, ki izračunavajo odškodnino.

"Ne more pa biti pogajanj med vlado in kmeti o tem, kakšna bo odškodnina, ker gre tu za realno ocenitev zmanjšanja prihodkov ali povečanja stroškov," je povedal.

Predpisi, ki urejajo vodovarstvena območja, in predpis, ki ureja način izplačevanja in merila za izračun odškodnine, je po razdružitvi ministrstva za kmetijstvo in okolje sicer znova v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor, vendar mu kmetijsko ministrstvo pomaga pri pripravi in izvedbi predpisov.

Nekateri kmetje na vodovarstvenih območjih se želijo vključiti v okoljske ukrepe, ki jih ponuja skupna kmetijska politika. "Je pa treba jasno vedeti, da so nekateri okoljski ukrepi podobni tistim, ki jih morajo kmetije izvajati na vodovarstvenih območjih. Ko gre za podoben ukrep, je nemogoče pričakovati dvojno plačilo za podoben ali enak ukrep," je opozoril Židan.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 20.02.2015 ob 15:49
Kdo bo nam dal odškodnino, ker moramo zaradi kmetov piti vodo polno pesticidov????
Nič jim ne dat, še bolj stroge pogoje je potrebno postaviti!
KLIPAN
# 20.02.2015 ob 15:51
Ja, najboljše da do konca uničimo svojo podtalnico in potem kupujemo Kitajsko ustekleničeno vodo.
Mislim, kaki pogledi, rakavih obolenj pa v Sloveniji iz leta v leto več.
Sigurno zaradi čistega zraka in vode, a ne?
ponosnikmet
# 20.02.2015 ob 16:14
Subvencije ukinit,in jih pretopiti v odkupne cene !! Da ne bo dobil plačila lastnik zemljišča,ampak kmet!!
DrMatilda
# 20.02.2015 ob 16:13
Polivanje z gnojšnico se mi zdi enakovredno z iztrebljanjem na ulicah v mestu. Pa dajmo še mi protestirat, zaradi nevzdržnih razmer v betosnkih džunglah, kjer si še tabornega ognja ne smeš zakuriti, naj enkrat smrdi do neba, če bo to slučajno kaj pomagalo.
jaskelainen
# 20.02.2015 ob 16:00
Res jim je težko... po sliki sodeč, je temle parkiranih nekaj milijonov evrov. Le kako si lahko obubožani kmetje privoščijo take traktorje in priključke? Pa ja ne s subvencijami, nepovratnini sredstvi in podobnimi darili te iste države? Hmmmm, let me think...
Roky89
# 20.02.2015 ob 17:13
Am... gre se za vodovarstveno območje... pomoje je situacija in prioriteta jasna - voda!
Bivši uporabnik
# 20.02.2015 ob 16:20
@bondi
ja, fužine so krive, da imaš v parlamentu že gnoj... nevedni fašistek
cairns
# 20.02.2015 ob 16:01
Zadnji kriterij bo polivanje z gnojnicom," je napovedal Milan Unuk.

Ja, ampak po ljubljanskih ulicah okrog parlamenta. Če bi polivali po cestah kjer so doma, potem si bodo vodo ki jo pijejo še bolj onesnažili kot je že.
Bivši uporabnik
# 20.02.2015 ob 16:17
hahaha v nos jim gre vodovarstveno območje...

Ni potrebe po vpisovanju pravice do vode v ustavo, saj naši kmetje že delajo tisto, kar bi nam rad Nestle.
simo
# 20.02.2015 ob 16:19
Tisti ki pravite da imamo kmetje velike traktorje ki so vredni manj kot si vi misliti...kontaktirajte me, vas povabim na kmetijo, vas dam za 50 ur na traktor v 4 dnevih, pa da vas vidim kako boste naprej pametni...žal nimate pojma kar govorite.
Je že mogoče res da je traktro kuplen na eu sredstva...30% na razpisu, ostalo na kredit, ki ga drago plačujemo 20 let...in ko kredit poteče je potrebno kupiti novega...in niti sanja se vam ne, čemu vse se je potrebno odrečti, da lahko kmetje dostojno kmetujemo in delamo v normalnih razmerah. Kaj si pametni mislite, da bomo na 50 hektarski kmetiji delali s traktorjem imt 339???
Razmislite naslednjič prej kot kaj pišete...in ja, danes smo bili na tem prostestu in zadeva se BO zaostrila, ker tako več naprej ne gre, na našo in vašo žalost ker boste počasi jedli samo še meso zamrzjeno pripeljano iz tujine, prinas odtaljeno in prodano kot sveže...uživajte v kulinaričnih užitkih pri taki nesnagi, ki je hujša, kot če kmet pametno dela na svoji zemlji kljub temu da je na vodovarstvenem območju. Pa lep dan!
Bivši uporabnik
# 20.02.2015 ob 18:36
Čista voda je na prvem mestu. Še premalo imamo zaščitena vodovarstvena področja.
ponosnikmet
# 20.02.2015 ob 16:06
jaskelainen
anity

Kaj vas traktoji motijo???????????
Traktor ti je osnova!!!!!!!

Očitno bi vi še kar radi da je kmet ubog,ponižen,lahko vodljiv,zagrenjen,garač ki se lahko vsak iz njega norca dela!!!!!!
En francoski kmet je rekel: Mi imamo svoje potrebne traktorje,vi pa svoje nepotrebne Mercedese...
Ni kmetov-ni hrane...
zozozo
# 20.02.2015 ob 17:13
si pripravljen (zmožen) plačati realno ceno ekološko pridelanae hrane v SLO ob tem da je jabolko s Poljske 10, krompir pa 7 centov.
Največja žalost pa je, da Poljaki niso prav nič krivi za te porazne cene, ki letos niti niso prveč na tem nivoju.


Kar se prehrane in zdravja tiče, je mojemu organizmu popolnoma vseeno, če je bila ekološka hrana pridelana na Poljskem ali v Sloveniji ali na Madagaskarju. Če lahko dobimo dovolj hrane po dovolj nizki ceni na Poljskem ali Madagaskarju, potem je, vsaj kar se tiče zadovoljevanja potreb po hrani in svobodnega tržišča, najbolj logično, da hrano uvažamo od tam, in si slovenski kmetje najdejo druge službe, ker očitno niso sposobni biti konkurenčni.

Ker pa ne gre samo za to, ampak gre tudi za strateške razmisleke (država brez poljedelstva lahko ob nepredvidenih političnih ali klimatskih dogodkih hitro faše lakoto), smo se pač v Sloveniji in EU odločili, da bomo svoje kmetijstvo kljub nekonkurenčnosti obdržali, in mu zato vsako leto nakažemo en kup subvencij.

To je zelo podobno temu, ko države subvencionirajo svoje kulturnike in umatnike, ker sami na tržišču niso sposobni preživeti, saj ne morejo konkurirati ameriški komercialni ponudbi.

Enako kot pri kulturnikih, tudi pri kmetih podpiram, da te subvencije v neki obliki morajo obstajati (čeprav je s trenutnim sistemom marsikaj narobe), ker si želim, da lokalno kmetijstvo in kultura obstaneta. In enako kot pri kulturnikih, se ljudem, ki imajo takšne privilegije, ne pustim prepričati, da so oni največje žrtve.
SamoRes
# 20.02.2015 ob 16:47
Ekološko kmetujte pa bo za vse dobro, ampak ne, tile bodo sejali koruzo do onemoglosti, potem pa zahtevali odškodnino za sušo, ker ne morejo polivati z gnojevko itd.
Ljudje božji, voda je naše največje bogastvo, menda je ne bomo zastrupljali zaradi par rejcev živine?
generusus
# 20.02.2015 ob 16:07
Pravilno. Aktualna vlada krepi le kmetijsko administracijo, za katero kmetje mastno plačujejo, namesto da bi dajali podporo kmetom, še zlasti tistim na zahtevnih področjih, da ohranjajo naseljenost podeželja in da pridelujejo zdravo hrano.
tihomir
# 20.02.2015 ob 20:15
Kakorkoli že, onesnaževanje vode ni dopustno, možnosti pa je več. Priden kmet se bo izobraževal v smeri proizvodnje višje dodane vrednosti. Sicer naj raje zemljo preda v obdelavo nekomu, ki posel obvlada.
MP3CE
# 20.02.2015 ob 18:31
@ponosnikmet: Zastrupljanje pitne vode drugim ni ravno normalno delo, ampak je kriminal.
zozozo
# 20.02.2015 ob 17:02
@ponosnikmet - Tudi kot "samo" grožnja je skrajno neumestno. Ne moreš groziti ljudem, da boš zastrupil njih in njihove otroke, in pričakovati, da bo kdo do tebe čutil kako naklonjenost.
pepieinschlag
# 22.02.2015 ob 11:18
Jaz sem svoj vinograd že porezal. V ponedeljek bo dež.
Ni nujno da verjameš (mi tudi ni mar), sem upokojenec delavec (bil zaposlen v tovarnah, podjetjih in pri obrtnikih), se pravi proletarec, sem pa podedoval vinograd, tako da mi kmetijstvo ni čisto tuje in glede na to da živim na podeželju, vidim, kakšni »trpini« so kmetje.
helenka1
# 21.02.2015 ob 07:03
Grožnja s polivanjem gnojnice in posledično onesnaženje pitne vode je po mojem popolnoma neprimerna. Vsakega, ki bi to naredil, bi jaz osebno postavila pred sodišče. Vem, da življenje na kmetiji ni lahko, ampak dokler se veliko kmetov vozi naokoli s takšnimi traktorji, kot je možno videti sedaj, in ima marsikateri večji kmet tudi po več takšnih konjičkov, očitno dobivajo dovolj visoke odškodnine.
Haloo
# 21.02.2015 ob 05:42
Čas je, da z ustrezno zakonodajo, preprečimo norosti.
Vsakršno onesnaževanje pa strogo kaznovati.
Kmetje imajo zahtevo za znesek, ki bi bil večji, kot bi imeli čistega dobička na spornih površinah, če bi kmetovali po ustaljeni praksi.( ves čas trdijo,da imajo s kmetovanjem čisto izgubo, da nimajo niti za zavarovanje sebe in pridelkov)

Sicer je pa voda že itak polna pesticidov, nitratov in fekalnih bakterij na tem območju, torej že zdaj kršijo predpise.
sonce12
# 20.02.2015 ob 20:49
Najprej z gnojnico po njivi, potem pa z usranimi gumami direkt na asfaltno cesto, do doma, ne glede na to, koliko blata oz. zemlje bo odpadlo z gum. Pol neveš, a se voziš po cesti ali po njivi, je isto usrana in luknjasta pot, kot bi imeli povsod njivo.
roCkY
# 20.02.2015 ob 17:00
SamoRes@
si pripravljen (zmožen) plačati realno ceno ekološko pridelanae hrane v SLO ob tem da je jabolko s Poljske 10, krompir pa 7 centov.
Največja žalost pa je, da Poljaki niso prav nič krivi za te porazne cene, ki letos niti niso prveč na tem nivoju.

Žalostno je, da hrana na odkupu ni vredna toliko kot stane proizvodnja.

Glede VVO pa je v SLO zadeva obstala na neki čudni točki, ki je izredno slaba za kmetijstvo. Zakonodaja kot na marsikaterem področju je slaba in nedorečena. Ne rešuje problemov kot celote pač pa le na določene dejavnike pritiska represivno.

Nenazadje pa desetletja odteka čista voda izpod karavank, izpod območij kjer sploh ni kmetijstva. Pa nihče nič ne mrdne.
NA Pokljuki tudi cel halo zaradi nekaj prevelikega zbiralnika za zasneževanje.
Skratka ta država nima smeri. Malo naprej in nato daleč nazaj se premikamo.
zozozo
# 20.02.2015 ob 16:54
Mene najbolj zabava to, da se za reveže razglašajo ljudje, ki imajo deset ali dvajset hektarjev zemlje, mehanizacije za pol milijona ali mijon evrov, in jim jaz, ki si ne morem kupiti niti stanovanja, vsako leto plačujem subvencije.

Pa ne rečem, da je kmetom lahko, ampak če mislijo, da je njim tako hudo težko, naj grejo ponudit trgovki v Merkatorju ali pa diplomiranemu arhitektu, ki že pet let dela "pripravništvo" zastonj, da zamenjajo.
pepieinschlag
# 22.02.2015 ob 07:17
ponosni kmet

Toliko imate dela na kmetiji, ti pa že dva dneva visiš za računalnikom…
MP3CE
# 21.02.2015 ob 18:41
No, včasih dobim pri ponosnem kmetu občutek, da traktorji rastejo na njivah in da so svoj traktor sami pridelali ;) Aja pa pesticide in gnojiva in antibiotike so tudi vzgojili na polju. Pa pred desetimi leti so posadili seme, iz katerega je v dveh letih zraslo čudovito drevo in obrodilo televizije, računalnike, mobitele, hladilnike, avtomobile. Seveda obstajajo tudi čudovite rastline, ki proizvajajo elektriko. Hja, ni kej. Naši kmetje so najboljši (no tisti ta pravi res, hvalisavcev in jaz sem bogi revež in ne veste kako nam je težko nabijači pa so bolj tko tko).
pepieinschlag
# 21.02.2015 ob 15:15
JA MI VAS PA HRANIMO...

»Argumenti« v tem stilu, so »najmočnejši«. Pa še sebe ne morejo prehraniti (po njihovih lastnih izjavah) brez subvencij, ki jih prejemajo (v nasprotnem primeru opuščajo pridelavo) tudi iz plačanih prispevkov delavcev, obrtnikov itd…
Guliarth
# 21.02.2015 ob 14:56
Za boljši traktor in večjo hišo več pridelka s tem pa več škropiv. Da ne govorimo o terencih za 80K, 500 KM in koliko emisij ti spuščajo.
mradenko
# 21.02.2015 ob 10:00
350 kmetov zaropotalo s traktorji in SLO minister v luftu. Če pa bi se zbralo 350 upokojencev zaradi nikakšnih pokojnin in s tem revščine nihče jih ne bi niti opazil. No ja te iste traktorje kmetom je v večini primerov subvencionirala, delno plačala, kupila, tako al drugače, država SLO?
zemljemerec
# 21.02.2015 ob 07:50
Oprostite, kmetje in podeželjani...v Parlamentu oz.DZ sedi in odloča jako malo Ljubljančanov...tako da...prenehajte s to gonjo o Ljubljančanih ! Ljubljančani živijo v bloku in plačujejo najdražje položnice in jedo najdražjo hrano, vsak peteršiljček ali jabolko morajo kupit.
gesan
# 20.02.2015 ob 23:07
Po mojem bi včasih bilo kar prav, da kmetje svojo gnojnico vlijejo kar nase!
Živim na takšnem mestu, da lahko lepo vidim kakšen imajo odnos do narave, do pogojev za lastno zdravje.

Pa saj je vse betežno. Pa še vedno niso dojeli, da nekaj hudičevo ne delajo prav.
zozozo
# 20.02.2015 ob 21:15
Pri Francoskem kmetu naredi traktor v treh letih več delovnih ur kot pri nas v dvajseth
Stane pa isto


In čigav problem je to? In kdo je kriv za to? Zakaj to stalno predstavljaš kot naravno in nespremenljivo stanje slovenskega kmetijstva?
ti-ne
# 20.02.2015 ob 20:35
Čeprav je po statističnih podatkih v Sloveniji 108.000 traktorjev, nekatere ocene kažejo, da jih je okoli 120.000 oziroma 2,2 traktorja na kmetijo. Število opravljenih delovnih ur na leto je le 208, v tujini letno naredijo vsaj 2000 delovnih ur letno
Seveda, imamo največ traktorjev na svetu in največ John Deere traktorjev na število prebivalcev!!
Tiste zgodbe o starih traktorjih je en lari fari
taprav gorenc
# 20.02.2015 ob 20:29
Z gnojnico svinjajo že non stop ! Petek svetek pozimi poleti,tudi če je 35 stopinj in 14 dni nič dežja !!
drago-lisec
# 20.02.2015 ob 20:05
Pri Francoskem kmetu naredi traktor v treh letih več delovnih ur kot pri nas v dvajseth
zozozo
# 20.02.2015 ob 18:57
@ponosnikmet -

Daj, bodi za trenutek resen. Ni point foruma to, da se ping-pong prepiramo, ampak da se mogoče kaj tudi zmenimo.

Se lahko za začetek strinjava, da je človek, ki ima kmetijo, zemljo in mehanizacijo, bogatejši od človeka, ki ima 60 kvadratov stanovanja v mestu, ali pa še tega ne?
zozozo
# 20.02.2015 ob 18:18
Poleg tega pa če nam grekmetom res tako fino,zakaj niste še vi kmetje?????????????????????

Pa še to - če vam gre kmetom tako težko, zakaj ne prodate zemlje, hiše in mehanizacije, si za ta denar kupite lepo stanovanje (pa še lep kupček ostane), in si potem najdete normalno službo za minimalca ali malo čez?
zozozo
# 20.02.2015 ob 17:28
@roCkY - Pa saj pravim, da ni cena edini kriterij, zato pa kmetom plačujemo subvencije. Moti me samo to, da si ljudje, ki imajo kapital in prejemajo subvencije, predstavljajo, da so večje žrtve kot ljudje brez kapitala, ki plačujejo te subvencije.
roCkY
# 20.02.2015 ob 17:23
zozozo@
Če je cena edini kriterij za določen produkt, mi prosim povej kaj se bo na tem prostoru sploh počelo. Kdo oz. kaj je globalno konkurenčno?
Sam ne najdem nobene gospodarske panoge. Še manj je konkurenčno upravljanje.

To, da precejšen del populacije razmišla da bo hrana vedno prišla po avtocesti se ve. Če je enkrat morda ne bobodo pa tisti prvi pisali zakone kot so bili po WW2.
EBEL-Acroni
# 20.02.2015 ob 16:18
Traktor je sploh pogoj, da lahko začneš kmetovati!!!
Sploh pa je realna slika drugačna. Poglejte malo bolj, pa boste videli, da jih veliko po Sloveniji uporablja tudi 20 ali več let stare traktorje.

Kmetje niso in nikoli ne bodo obogateli.
antimason
# 20.02.2015 ob 15:49
pravilno, spraznit greznice nato pa 350 traktorjev direkt pred parlament in zasut bando birokratsko
tenten1
# 22.02.2015 ob 23:15
@ ponosnikmet
ja tudi gnojevka in gnojnica znta bit zelo nevarni, predvsem za podtalnico in vodne organizme. se posebej ce jo polivate pred in med dezjem, tako kot to najraje pocnete. v takih primerih se lepo izpirata in tako kmetje pridno zastrupljate okolje ( poleg neodgovornega ravnanja z FFS). za vsa pocetja ki sem jih nastel, tudi tista ki sem jih nastel v mojem prejsnjem postu, se prejemate nagrade v obliki subvencij.
ti-ne
# 21.02.2015 ob 15:40
ponosnikmet

# 21.02.2015 ob 14:27

JA MI VAS PA HRANIMO...

::::::::::::::::
To je mogoče držalo v socializmu, ko je samooskrba bila 70%. danes je manj kot 30%.
Danes raje kupujete traktorje s klimo......
Dolenc
# 21.02.2015 ob 14:24
Dragi kmetje in vsi, ki imate težave z določenimi osebami, s katerimi se ne morete uskladiti/dogovoriti. Prosim, rešujte probleme sami med seboj in ne z nekimi zaporami, da pri tem trpijo ostali. Nevem v čem je poanta zapreti cesto. Tiste nič ne gane, katerim je to namenjeno, saj jih ni v zapori. Zaprite jim dovoz do hiše, skipajte gnoj pred službo. Je to tako težko? Ne podpiram teh dejanja, ampak če se spuščate v to, pustite ostale pri miru. Večina nas plačuje DDV in vas na nek način tudi financira/mo, zato pokažite nekaj spoštovanja do nas.
Če boste polili gnojnico vedite, da boste to gnojnico sami tudi popili, vaše družine, vaši prijatelji.
Haloo
# 21.02.2015 ob 06:12
Minister g.Židan je povedal -
"Ne more pa biti pogajanj med vlado in kmeti o tem, kakšna bo odškodnina, ker gre tu za realno ocenitev zmanjšanja prihodkov ali povečanja stroškov," je povedal".

Seveda kmetje želijo izsiliti neupravičeni, ekstra zaslužek.
Epafrodit
# 20.02.2015 ob 23:17
ponosnikmet: "Če povzročiš umazano cesto si kaznovan.Avstrijski kmetje pa imajo vso pravico da v času del k povzročijo spolsko vozišče postavijo lastno signalizacijo ki opozarja na spolzek del ceste!!"

Samo enkrat in to na dveh lokacijah sem imel priliko videti, da so naši policisti ukrepali in to takrat, ko so pred nekaj leti štrajkali. Poznam to problematiko na širšem območju in vem, da bi že en primer kaznovanja na leto za takšen prekršek bil tako odmeven, da bi se ostali vsaj malo držali nekega reda. Tako pa lahko preproge blata (debelina je odvisna od vremenskih prilik) slediš od vstopa traktorja na cestišče pa vse do mesta kjer zavije na domače dvorišče. Ker ukrepanja v zvezi s tem ni sem vse bolj prepričan, da gre za nekakšen tihi dogovor policije in drugih pristojnih organov za toleriranje vseh pojavov, ki jih opisujem v prvem prispevku.
V Avstriji pa mora kmet imeti na traktorju ali drugem delovnem stroju potrebno orodje in pribor, da pred vstopom na cestišče očisti kolesa. Tista malenkost, ki po takšnem čiščenju ostane na kolesih in potem na cestišču pa je v nadaljevanju podvržena ukrepom, ki jih opisuješ.
SamoRes
# 20.02.2015 ob 22:27
Kar brišite komentar. Če sem napisal ob izjavi "kot pravijo, je onesnaženje čiste pitne vode skrajni protestni ukrep", da gre za kmetavzarski terorizem je to komu v napoto? Meni bo kdo grozil,da bo onesnažil vodo? Moderator, ko ti bo otrok s tremi rokami privekal na svet, koga boš potem brisal?
ti-ne
# 20.02.2015 ob 21:22
ponosnikmet

# 20.02.2015 ob 21:18
Prijavi neprimerno vsebino ti-ne

Ja pa če težiš z Džoniji !!! Kaj je naroe če imamo traktor??

:::::::::::::::::::::::::::::::::
Narobe je to, da zaradi vaših luksuznih traktorjev imamo predrago domačo hrano!
zozozo
# 20.02.2015 ob 19:39
Lahko !! Vendar je kvadrat stanovanja več vreden od kvadrata zemlje.

Ja, to je res. Je pa res tudi to, da ima ponavadi vsak kmet tudi hišo, ob tem pa ima tudi proizvodna sredstva (zemljo in mehanizacijo), medtem ko velika večina meščanov ima samo svoje stanovanje, in je povsem odvisna od prodajanja svojega dela.

Glej, saj smo vsi imeli kmete za prednike, in skoraj vsi imamo kakega sorodnika, ki se še zdaj ukvarja s kmetijstvom. In dvomim, da si kdo predstavlja, da je lahko biti kmet. Ampak vsak, vključno s tabo ve, da je še težje biti delavec brez zemlje.

In kako to vemo? Zato, ker lahko vsak kmet lahko enostavno postane delavec brez zemlje (pa se jih večina za to ne odloči), medtem ko delavec možnosti izbire sploh nima in je prisiljen ostati delavec brez zemlje.
zozozo
# 20.02.2015 ob 18:14
@ponosnikmet - Si predstavljaš, da ti v gostilni prinese natakar previsok račun, ti pa mu rečeš, da naj ga takoj popravi, ali pa boš pretepel njega in njegove otroke. Misliš, da bi se z natakarjem potem še pogovarjala o višini računa?
Kazalo