Lokalne novice
Bo Luka Koper postala Natovo logistično oporišče? Foto: MMC RTV SLO
Ameriško vojsko Koper zanima zaradi odlične geografske lege. Foto: Reuters
Karl Erjavec
Prihodnji obrambni minister je na zaslišanju pred odborom za obrambo dejal, da Luka Koper ne bo postala Natova logistična točka, ker gre za "enkratni komercialni posel". Foto: BoBo

Ameriška vojska potrdila zanimanje za logistično točko v Luki Koper

Navedbe politike, da gre zgolj za enkraten posel, ne držijo
11. september 2018 ob 19:41
Koper - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Pred dnevi smo razkrili, da utegne Koper postati pomembna Natova logistična točka za premike opreme in vojakov na Vzhod Evrope. Čeprav je slovenska politika to zanikala, češ da naj bi šlo zgolj za enkraten komercialni posel, nekateri mediji pa navajali, da naj bi Luka sodelovala samo v Natovi jesenski vojaški vaji na Norveškem, te informacije izpodbija tudi odgovor, ki smo ga dobili od ameriške vojske.

"Nadaljujemo pogovore s slovensko vlado, obrambnim ministrstvom in vodstvom Luke, da bi koprsko pristanišče uporabljali za premike večjih formacij oborožitve, opreme in vojske v različne zavezniške evropske države in iz njih." Tako se glasi uradni odgovor ameriške vojske na naša vprašanja, kakšne načrte imajo v zvezi s koprskim pristaniščem in širšo povezavo z evropsko obrambno politiko oziroma s hitrimi premiki zveze Nato – predvsem ameriške vojske.

Odgovor je jasen in izpodbije najprej izjavo še vedno zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je pred odborom na zaslišanju kot kandidat za stolček obrambnega ministra dejal: "Ne gre za to, da bi koprsko pristanišče postalo neka logistična točka Nata ali ZDA, potekajo pogovori o morebitnem enkratnem klasičnem komercialnem poslu."

Da ne gre zgolj za enkraten komercialni posel, ampak za načrtovanje morebitne logistične točke Nata, potrjuje tudi odgovor ministrstva, na katerega se bo Erjavec morda presedel že čez dva dni. Obrambno ministrstvo namreč razkriva, da se Američani v Sloveniji že dogovarjajo o rotaciji sil na Vzhodu Evrope, ki bi jih izvedli letos in prihodnje leto. Najmanj dvakrat torej.

Še vedno obrambna ministrica Andreja Katič pa takole: "Da bi sama vedela zdaj, da že delamo ... Ne."

Napačne informacije tudi v medijih
Tako uradni odgovor ameriških oboroženih sil kot odgovor našega obrambnega ministrstva prav tako odpihneta poročanje nekaterih slovenskih medijev, ki so se sklicevali na neslovenske vire pri Natu v Bruslju, češ da bo Luka Koper zgolj sodelovala v Natovi vaji na Norveškem, ne načrtuje pa v Kopru logistične točke. No, v odgovoru ameriških oboroženih sil norveška vaja ni niti omenjena.

Da gre pri ameriškem spogledovanju z Luko za širše projekte Nata, je potrdil tudi stalni slovenski predstavnik pri Natu Jelko Kacin: "ZDA, Kanada in Velika Britanija preizkušajo pristanišča, vsi drugi lahko bolj ali manj potujejo po kopnem, s preizkusi vojaške mobilnosti je treba preveriti, kaj ta infrastuktura sploh dopušča in kako hitri so lahko ti premiki."

Odlična geografska lega
Ameriško vojsko Koper zanima zaradi odlične geografske lege, logistična žila na evropski vzhod skozi Slovenijo je kratka, storitve Luke Koper profesionalne. Kar v celotni zgodbi nič ne diši po dobri logistiki, pa je neuglašenost slovenske varnostne in zunanje politike pri projektu.

VIDEO
Bo Luka Koper postala Natov logistični center?
G. K., Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
SMERŠ
# 11.09.2018 ob 20:03
evo, vlada niti ni še potrjena pa so že začeli lagati. dobro smo začeli
RYAN
# 11.09.2018 ob 19:57
no še to se nam je manjkal
ni maitre
# 11.09.2018 ob 20:01
Na Kosovu si delajte svoje baze!!!
čik
# 11.09.2018 ob 19:56
kr doma ustante
;)
vrtojb56
# 11.09.2018 ob 19:57
NE NE IN NE!
mb128
# 11.09.2018 ob 20:06
Pa dobro objasinte mi kako gresta skupaj Natova logistična baza in pa kitajska vrata v Evropo?! Jep Cerar se je o tem pogovarjal z kitajci pred kakšnim mescem in o tem je bil na tem portalu spisan tudi članek! Zgleda, da je našim največjim zaveznikom in najboljšim prijateljem še kako v interesu, da Luka ne bi postala odskočna deska Kitajske za Evropo!
Ergo pišite tako kot je treba, pišite kot se za demokracijo spodobi in ne tako kot pišete tole že kar nadaljevanko za telebane!
A propo Natova (logistična) baza. A sploh vemo oz. veste kaj to pomeni? Le kje so pro et con?!
Hm le zakaj je utip plebsa tukaj tako pomemben?!
Mimogrede, kako kaj Popovič, kakšno pa je njegovo mnenje glede tega?
johndeer
# 11.09.2018 ob 20:03
Da ne bi slučajno!
Anar Hija
# 11.09.2018 ob 20:10
Po eni strani pravijo, da se bojijo Rusov, po drugi strani okupatorju iz ZDA prodajamo logistične usluge v luki Koper. Mar to ne pomeni, da bi bila luka s tem bolj ogrožena kot strateško pomembna točka?
In drugo: ali sploh še imamo demokracijo? Kdo v tej državi o tem odloča, kdaj smo mi to izvolili. Se ljudstvo sploh zaveda, da na odločitve te, nekoč države, nima več nikakršnega vpliva več - da so volitve le še folklora?

Ste čisto vsi prepričani, da ne potrebujemo #UPOR?
Meni se zdi, da smo šli 2012 na ulice za mnogo manj, kot imamo razlogov sedaj.

Slovenija - ven iz NATO!
didldadl
# 11.09.2018 ob 20:18
Fuj! Krvav denar
TESLO
# 11.09.2018 ob 20:22
Gospod Kacin bil bi že čas, da za nekaj časa molčite, saj od leta 1993 niste povedal nič pametnega kar se Slovenije tiče..
PONOS
# 11.09.2018 ob 20:26
Geostrateška tarča pomeni v primeru vojne =Nuklearni napad.
PONOS
# 11.09.2018 ob 20:17
S tem Slovenija takoj postane geostrateška tarča.
Dobri odnosi z Rusijo in Kitajsko tukaj ne bodo pomagale.
simpri
# 11.09.2018 ob 20:09
Odločno proti!
Anar Hija
# 11.09.2018 ob 20:33
@Homer;
1.) Jaz nisem ne desničar ne levičar, po osebnem ideološkem prepričanju se uvrščam med socialiste.
Je pa ta svet danes precej bolj kompliciran, kot je zgledal še par let nazaj, ko si se lahko opredelil za enega ali drugega. Danes je potrebno imeti več znanja in vedenja, posledično se o vsaki zadevi odločaš na podlagi dejstev, ne pa na podlagi naši-vaši. Ko je IJJ opozarjal na težave v pravosodju, je imel prav. Rdeča zvezda je še vedno simbol upora. Putin je največji voditelj našega časa. Erdogan ni v vsem slab. Prav tako ne Orban, ki je izgnal Soroša. Levica se dobro zavzema za delavce.... in tako naprej. Tako gre danes to. Zgolj navijati za naše in vaše je otročje, predvsem pa škodljivo. Ovčjereja, kakršno poznamo iz preteklih časov bolj na eni kot na drugi strani. Danes je tega polno na obeh straneh.

2.) Logistični center za NATO pomeni, da se Luko Koper prilagodi potrebam, kot jih NATO zahteva in omogoči razpoložljivost kadarkoli to oni želijo. Hlapčevstvo okupatorski agresorski vojski v vsem svojem sijaju.

3.) Politična ironija te zgodbe je Karel Erjavec, ujet na laži (za kar seveda, ne bo odgovarjal), kateri bo čez 2 dni nastopil funkcijo ministra za obrambo. Glede na laž je ne bi smel. Pa jo bo (z izključno podporo Levice).
Skratka, za Slovenijo v času teh treh mesecev "brezvladja" velja, da se v tem času sklepajo najbolj škodljive svinjarije, katere se sicer ne bi, ker bi nekdo nosil odgovornost? Pa saj jo tudi, ko je mandat jasen, ne nosi nihče... Podobno sedaj poteka na ministrstvu za delo, kjer SD uveljavlja svojo reorganizacijo CSD-jev vedoč, da za to nimajo več mandata, ker bo ministrica druga. Pa to vseeno počnejo - vsem na očeh, nezakonito, pri belem dnevu (toliko o levih in desnih)

Pa lep pozdrav.
andromaha
# 11.09.2018 ob 20:20
To se enostavno ne sme zgoditi !
dejneseri
# 11.09.2018 ob 20:26
Gozdar, kje tocno pa lezi enacaj med obiskom letalonosilke in logisticnim centrom?
Ramus
# 11.09.2018 ob 20:25
Stran s to ameriško fašistično vojsko in politiko, ki si drzne ustrahovati ICC, dokler njihovi vojni zločinci ne bodo postavljeni pred ICC - nič iz ZDA ni zaželjenega v Sloveniji
Kekec99
# 11.09.2018 ob 20:23
Kitajsko robo potrebujemo vsi, ameriškega orožja pa ne, odločitev bi morala biti sila preprosta.
Wasabi
# 11.09.2018 ob 20:30
Če se bodo razni Ehjavci menili bomo na koncu še zakuske sami plačali, kaj šele, da bi kaj profitirali.
ronzi
# 11.09.2018 ob 20:26
Vi ste se ukvarjali z šiškom,vaši izvoljeni politiki pa ne....kdaj bo narod spregledal???
Wasabi
# 11.09.2018 ob 20:03
Prav, ampak za vsakega civilista, ki bo ubit z orožjem, ki bo prišlo skozi Luko Koper je Slovenija upravičena do 0,5 miljardne odškodnine zaradi sramote, ki bi jo NATO povzročil Sloveniji, če bi se to zgodilo.
ni maitre
# 11.09.2018 ob 20:30
Zemljevid na videu (1.59) vse pove...Ostal bo delček štajerske...
Wasabi
# 11.09.2018 ob 20:28
Očitno je večina še presmrkava pa se ne spominja , da so ameriške letalonosilke že pristajala v kopru. In narod je v vrstah čakal za ogled.

To so bili še časi brez interneta. Danes si lahko vsak, ki ga zanima od doma pogleda te latalonosilke, ni treba, da svinjajo naše 3 kaplje morja.
Kekec99
# 11.09.2018 ob 20:19
Hvala, vendar ne hvala.
nekdodalec
# 11.09.2018 ob 20:48
Jelko Kacin, bivsi minister za informiranje, je dobil za protiuslugo, da je pri NATU v sluzbi.

Sedaj mora vrniti uslugo in Koper bo sel za amerisko vojsko...

Ne vem kaj je lahko bolj zalostno od nase drzave in od pohlepnezev, ki nam krojijo usodo...

Poden od podna !!
nekdodalec
# 11.09.2018 ob 20:35
Toliko ste se trudili, da Luke Koper ne bi prodajali, sedaj pa bo postala logisticni center za amerisko vojsko...

Hahaha... mislim, da vecjih hlapce od nas samih tezko najdes na zemeljski polobli...
Wasabi
# 11.09.2018 ob 20:44
@Homer,

Letalonosilke so podobno kot kruzerji eni večjih onesnaževalcev morja. Iz teh ladij gre vse direkt v morje. Ne pozabiti, da na teh ladjah živi tudi po več 100, nekje celo več 1000 ljudi. Drugače se tukaj ne gre za letalonosilke, jih je eden drug noter potegnil;)
Snorky
# 11.09.2018 ob 20:21
Zakaj nam je to sploh potrebno. A se ne bomo začeli z samostojno vojsko EU. Kakšno razočaranje. Vse bolj sem proti ferdirbani EU. Same ovce v Slo prlamentu in vladi. Da ne govorimo o Bruhanju enako . Pardon Bruslju - bruhanje sem se zatipkal. :D
sas
# 11.09.2018 ob 20:21
"Najmanj dvakrat torej" ... lol to smo že ugotovili, enkrat, ko se gre na vaje in drugič nazaj.
nekdodalec
# 11.09.2018 ob 20:56
Nobene tuje vojske ne smemo spustiti v Koper !! Kdor koli bo prisel se ga 150 let ne bomo znebili !!
Sibid
# 11.09.2018 ob 20:46
Gledenanjihivo znanje angleščine ni čudno, da prihaja do takšnih lapsusov...
Amere držite čim dlje stran od Slovenije prosim.
Ljubinica
# 11.09.2018 ob 20:14
Hvala, ne ne!!!
fiston
# 11.09.2018 ob 21:14
Od tega bodo največ prostituke imele dela in verjetno zaslužka tudi.
nekdodalec
# 11.09.2018 ob 21:04
V kolikor zvesti kosmatinec kocin tole dobr zlobira pr nas in vojska ZDA naslednjih 50 let posiljuje Koper, bo zihr dobu na suho veliko in debelo klobaso od svojih severno-atlantskih gospodarjev...
ni maitre
# 11.09.2018 ob 20:48
Zakaj nas je na nato zemljevidu Avstrija okupirala? Zakaj so dobili dostop do morja? Protestiram!!! Kje ste zdaj domoljubi?
Alchemist
# 11.09.2018 ob 20:47
Ne nikoli privolit v tole. Enkrat ko se ti usidrajo na ozemlju, jih je praktično nemogoče odstraniti.
jure-kacicnik
# 11.09.2018 ob 20:47
ni dost da pošiljaye naše vojake na zločinske misije nata, zdej bodo ti klavci še orožje prek nas švercal, res smo daleč pršli s tole demokracijo,... pa itak se ve da je narod proti natu
nekdodalec
# 11.09.2018 ob 20:43
V primeru splosne vojne pomeni da se bo jedrska konica poslala direktno nad Koper... to je dejstvo...

RECI NE AMERISKEM VOJASKEM LOGISTICNEM KAZINU NA NASI OBALI !!!
Aprila
# 11.09.2018 ob 21:32
A zato so se naši rožleti tako zavzeli za drugi tir?
nekdodalec
# 11.09.2018 ob 21:08
Ne prodajajmo svoje matere za pest cekinov !!

Pa se ti cekini bodo sli vecinoma v kocinov zep...
PONOS
# 11.09.2018 ob 20:52
Korošec
Pojma nimaš.
Poglej kako deluje geostateška igra.
Aviano je že zdavnaj tarča,Luka Koper bi pa postala nova.
Taktična nuklearna orožja niso več taka kot v času Hirošime.
Nepotrebno varnostno tveganje.Kdor ne verjame bo moral verjeti.
discoversci
# 11.09.2018 ob 21:19
Kar naj grejo na Rijeko k svojim vnetim vazalom. Mi smo en klečeplazeči narod, da večjega ni na svetu. Hlapčurine in prodane duše 'brezhrbtenjače'. Tole bi mi najbrž še Toporišič priznal da sem kreiral dobre zloženke za slovenske pastirje.
miskola
# 11.09.2018 ob 21:00
Spet nas bojo prodal za pest ničvrednih dolarjev
mb128
# 11.09.2018 ob 22:28
Nikec3
Gre za free money. A si prepričan?! Jaz nisem! To je ad 1. Ad 2 bi pa bil kaj bi to pomenilo za Luko?
Hja po vsej verjetnosti opustitev vsaj večino tistega s čem se Luka ukvarja sedaj sladkorček pa bi bil ta, da bi bili popolnoma odvisni od naših največjih zaveznikov, najboljših prijateljev hkrati pa bi imelo večina osebja nekakšen diplomatski status to pa pomeni, da bi, če bi že bi kupovali tax free naša država bi torej bila ob zajeten kup denarja hkrati bi se pa znižala kompetitivnost našega gospodarstva. Edini sladkorček res bi bil, da bi po vsej verjetnosti dobili izhod na odprto morje karseda hitro. Sicer pa poglej si malo kakšno kvadraturo imajo ameriške pomorske baze in kaj kmalu boš ugotovil, da ima Luka dosti premajhno kvadraturo, da bi postala ameriška baza. Ergo naša politika je po vsej verjetnosti izpostavljena velikim pritiskom in sedaj se gre še edino kako bo klonila. Milom ili silom?
Zato po vsej verjetnosti tudi ta nadaljevanka glede Luke na mmc. Edini razlog, da bi imeli američani svojo bazo v Luki zares bi bil ta, da bi zaustavili prodor Kitajske/Rusije na Balkanu. To bi pomenilo, da to bitko tenutno zgubljajo in so pač pripravljeni na takšne žrtve kot je nonsens vojaška logistična baza Luka Koper!
Ampak vsega tega ne boš v slovenskih medijih prebral/videl nikoli in nikdar. Naša politika more namreč plebsu prodajati fantazmo da smo suvereni, da odločamo o sebi samo mi sami do konca oz. čim dalj časa!
Pri moj tristo kocin.
NOPCBS
# 11.09.2018 ob 21:36
vsekakor bi moral slovenski vrh jasno povedati da ne mislimo sodelovati ob napadu na Rusijo
NATO gor ali dol
kri ni voda! ne bomo morili lastnih bratov!

v NATO smo samo zato, da ce nas napade kaksna sosednja drzava,da nas bodo okupirali ene 6 ur pozneje kot sicer, kajti tudi Grcija in Turcija sta obe v NATO pa sta imeli vojno zaradi Cipra, itak pa smo vojasko popolnoma presibki, da bi se komurkoli upirali
in zdaj kot NATO drzava moramo placevati procente proracuna za vojsko in posiljati nase vojake na drage misije, in potem ko se bo nekdo v Washingtonu ali Jerusalemu spomnil, da moramo napasti Rusijo bomo morili lastne brate, in seveda dobili se kaj nazaj po glavi...

namesto, da bi nasa vojska varovala naso mejo pred ilegalnimi vdori,...tako pa sama izguba davkoplacevalskega denarja!

povejte mi, kaksno korist imamo od nase vojske?
Bivši uporabnik
# 11.09.2018 ob 21:13
Sam sicer tezko prenasam to, da Lukecu placujem placo, a glede NATA se pa strinjam z njim.
So le orodje za uveljavlajnje strateskih clijev ZDA in ne obrambna organizacija. Ven z njimi!
glasnost
# 11.09.2018 ob 22:55
Niti pod razno se ne smemo iti teh igric. NATO že zdavnaj ni več obrambna organizacija, ampak agresivna klika, ki služi interesom jenkijev.
GorskiSkrat
# 11.09.2018 ob 22:52
To bo še en izmed ključnih žebljev v naši krsti, če se tole dejansko realizira.
Šaus
# 11.09.2018 ob 22:28
Tega slovenci na referendumu ne bi podprli.
bori
# 11.09.2018 ob 21:36
NE!
A smo res toliko nori?
Kazalo