Župan novoustanovljene občine Ankaran Gregor Strmčnik pravi, da razume interese stečajnega upravitelja, a gradnji apartmajskega naselja nova oblast ne namerava prižgati zelene luči. Foto: BoBo
Župan novoustanovljene občine Ankaran Gregor Strmčnik pravi, da razume interese stečajnega upravitelja, a gradnji apartmajskega naselja nova oblast ne namerava prižgati zelene luči. Foto: BoBo
Stečajna masa propadlega Primorja se z vsako javno dražbo vztrajno krči. Foto: MMC RTV SLO
Že težave z zemljišči Primorja v Ankaranu

V naravi gre za pet parcel v skupni izmeri dobrih štirih hektarjev tik ob slovensko-italijanski meji v neposredni bližini morja. Stečajni upravitelj Primorja je na podlagi odločbe sodišča omenjene parcele avgusta letos že ponudil na dražbi, a zanimanja ni bilo. Na podlagi cenitve izvedenca za nepremičnine je bila izklicna cena postavljena pri 7.419.000 evrihv ali 180,72 evra za kvadratni meter zemljišča. Cenilec Edi Batagelj je svojo oceno oprl na analizo trga nepremičnin, lokacijo nepremičnine in odlok mestne občine Koper o pripravi OPPN-ja, ki predvideva pozidavo omenjenega območja.

»Na podlagi analize ter na podlagi pogovora z nepremičninskimi agencijami ugotavljamo, da je kvadratni meter primerljive stanovanjske nepremičnine dosegel povprečno vrednost v višini 2.300 evrov, poslovnega prostora v višini 1.800 evrov na kvadratni mete, ter da je v primeru tovrstnih prodaj cena posameznega pokritega parkirnega mesta znašala 8.000 evrov,« je v študiji zapisal Batagelj.

Gre za račun brez krčmarja?
Župan novoustanovljene občine Ankaran Gregor Strmčnik pravi, da razume interese stečajnega upravitelja, ki mora po svoji izvorni dolžnosti skrbeti za gospodarno prodajo premoženja in poplačilo upnikov, a gradnji apartmajskega naselja nova oblast ne namerava prižgati zelene luči.

»V tem trenutku so te parcele kmetijska zemljišča, ki so bila po zastarelih prostorskih načrtih občine Koper še iz 80. let predvidena za stanovanjsko ali turistično gradnjo. Nikakor pa ne gre za stavbna zemljišča, kot to nekateri želijo zdaj prikazati. Prostorsko načrtovanje občine Ankaran bo temeljilo na novih, sodobnejših izhodiščih, ki pozidavam priobalnega pasu nasprotujejo,« pravi Strmčnik. »Za obstoječe stanje nisva odgovorna ne jaz ne stečajni upravitelj. Gre za poslovna tveganja nekdanjega vodstva Primorja, ki se je pogosto dogovorno obnašalo s predstavniki lokalne skupnosti, v smislu, da bodo omogočene gradnje in s tem tudi zaslužki, ki pa jih mi v Ankaranu ne bomo dopuščali,« še pravi novi župan najmanjše obalne občine.

Z razvojem dogodkov so nezadovoljni v Obalni sindikalni organizaciji KS 90. »V občini Ankaran bi lahko dobili dobili lepo stanovanjsko naselje z urejenim priobalnim pasom, zato teh zapletov nismo pričakovali,« pravi Damijan Volf sekretar sindikata, ki zastopa nekdanje delavce Primorja, ki jim propadlo podjetje dolguje še več milijonov evrov. »Seveda pa pri celotni zadevi ne skrivamo svojega interesa. To je, da je stečajna masa prodana čim prej in po čim višji ceni. Le na ta način bodo žulji ubogih delavcev na neki način poplačani,« še pravi Volf.

Prva dražba neuspešna
Koliko je dejanska vrednost parcel, bo znano, ko bo posel z morebitnim kupcem sklenjen, a razkorak med ceno, ki jo je določil cenilec, in oceno, ki je navedena na spletni strani Geodetske uprave, je trenutno kar ena proti sto. Spletna aplikacija e-prostor namreč omenjena zemljišča v izmeri 41.055 kvadratnih metrov vrednoti na samo 75.343 evrov. Prva dražba z izklicno ceno 7,4 milijona evrov, ki je potekala sredi avgusta letos je bila neuspešna, saj varščine ni vplačal nihče. V prihodnjih mesecih bodo poskusili znova. Tokratna izklicna cena bo znašala 5,8 milijona evrov.

Za komentar smo prosili tudi stečajnega upravitelja Primorja Rudolfa Hramca, a se zaradi občutljivosti zadeve v konkretni zadevi ni želel opredeljevati.

Že težave z zemljišči Primorja v Ankaranu