Namesto projekcij pod poletnim blejskim nebom se bo letos treba zadovoljiti s filmi v Festivalni dvorani. Foto: BoBo
Namesto projekcij pod poletnim blejskim nebom se bo letos treba zadovoljiti s filmi v Festivalni dvorani. Foto: BoBo
Če katerega izmed festivalskih filmov še niste videli, je gotovo vredno nadoknaditi zamujeno. Foto: Kinodvor

Zaradi napovedi dežja bodo filme namesto v Zdraviliškem parku ob Blejskem jezeru predvajali v bližnji Festivalni dvorani.

Za uvodni film so ob stoletnici prvega nastopa najbolj priljubljenega in ikoničnega lika s filmskih platen, Chaplinovega Potepuha, izbrali mojstrov film Cirkus, s katerim se bodo poklonili tudi Letu kina - Kinodvor 90, letu praznovanja kina in filma.

Preizkušena ljubljenca občinstev
V petek bo sledil večkrat nagrajeni prvenec slovenskega režiserja Roka Bička Razredni sovražnik, v soboto pa še kinetična krimi-komedija Wesa Andersona Grand Budapest hotel, ki je odprla letošnji Berlinale in prejela srebrnega medveda.

Predstave so namenjene tako domačinom kot gostom Bleda, zanje pa je treba odšteti po pet evrov. Filmi bodo predvajani v izvirnem jeziku s slovenskimi podnapisi, z izjemo Razrednega sovražnika, ki ga bodo opremili z angleškimi podnapisi.

Zaradi napovedanega slabega vremena in nizkih temperatur bo že današnja otvoritvena projekcija namesto na običajni lokaciji v Zdraviliškem parku v Festivalni dvorani. Če se bo slabo vreme nadaljevalo in bodo nizke temperature vztrajale še preostala dva dneva, bodo vse projekcije v Festivalni dvorani.

V spomin tragično umrli novinarki
Film ob jezeru je posvečen novinarki, filmski kritičarki in nekdanji urednici revije Ekran Niki Bohinc, ki je že leta 2006 sodelovala pri pobudi, da se na domačem Bledu, ki je že vrsto let pogrešal kino, razpne filmsko platno pod zvezdami. Bila je tudi predsednica slovenske sekcije filmskih kritikov, nazadnje pa je bila pristojna za evropsko vsebino spletne strani SEA Images, ki skrbi za sodelovanje med Evropo in Azijo.

S svojim partnerjem Alexisom Tioseco, ki je bil prav tako filmski kritik in publicist, je živela v Quezon Cityju na Filipinih. Septembra 2009 so ju doma pričakali roparji in ju ustrelili. S Filmom ob jezeru želijo njeni prijatelji in sodelavci ohranjati njeno predanost, strast in duha v živem spominu.