Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Andrej Levanič
Direktor bolnišnice Andrej Levanič je odločen, da se mora gradnja urgentnega centra začeti že letos. Foto: Danijel Poslek

Dodaj v

Bo Ptuj ostal brez urgentnega centra?

Bolnišnica mora prispevati 600.000 evrov
9. september 2016 ob 15:57
Ptuj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Želja, da bi na Ptuju še letos začeli graditi urgentni center, ki je pred leti izpadel iz mreže urgenc, je vse težje uresničljiva. Država ima v proračunu za gradnjo zagotovljenih skoraj dva milijona evrov, a zatika se pri 600 tisočakih, ki bi jih morala prispevati bolnišnica.

Potem ko je ministrstvo za zdravje sredi lanskega leta gradnjo ptujskega urgentnega centra naposled uvrstilo v načrt razvojnih programov države, ptujska bolnišnica še vedno išče potrebnih 600 tisoč evrov lastnih sredstev za začetek gradnje. Številni pri uresničitvi projekta opozarjajo tudi na prešibko dejavnost lokalne skupnosti - ptujske občine.

"Počasi nam teče voda v grlo," po več kot letu dni ugotavlja direktor bolnišnice Andrej Levanič. Ker ministrstvo nasprotuje dodatnemu zadolževanju bolnišnice, je ta do denarja med drugim poskušala priti s prerazporeditvijo dobička ptujskega doma upokojencev in z dobrodelnimi akcijami.

Zdaj se zdi najverjetnejša prodaja dela bolnišničnega zemljišča ptujskemu domu upokojencev, ki želi urediti novo enoto za paliativno oskrbo. A tudi pri tem se zapleta pri dogovorih z ministrstvi, pojasnjuje Levanič: "Žal ta trenutek prihajajo z vrha negativne informacije, da na ta način izvedena kompenzacija, kot je bila zamišljena med ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na eni strani in ministrstvom za zdravje na drugi strani, ni možna."

Predsednik ptujskih Socialnih demokratov Dejan Levanič je pred dnevi opozoril, da utegne projekt splavati po vodi in Ptuj ostati brez urgentnega centra tudi zaradi premajhne odzivnosti občine. "Ko na neki točki ni sogovornika na strani mestne občine oziroma župana, ki bi se moral postaviti prvi v sklop tega projekta, lahko hitro pridemo do tega, dan nam bo tudi ta priložnost ušla iz rok."

S tem pa bodo znova najkrajšo potegnili nič krivi bolniki, zato se mora gradnja začeti še letos, je odločen direktor bolnišnice.

Katarina Klep-Černejšek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Vektra
# 10.09.2016 ob 08:36
eni imate logiko na off al kaj? Od Ptuja do MB je res 22. km, koliko pa je od recimo Žavrča do MB, Čirkulan, Paradiža, Žetal, Stoperce.....
Naj vam namignem, do ptuja je pol ure, da o MB ne govorim. Torej haložani si ne zaslužijo, da pridejo v pol ure na urgenco al kaj?
primos
# 10.09.2016 ob 09:48
geres

po tvoji logiki potem ne potrebujemo teh centrov tudi v Kopru, Novem Mestu, Mb, ... saj je iz vseh teh mest vožnje do Ljubljane ena urca
Tao3
# 09.09.2016 ob 17:00
Ptujski župan očitno po nesposobnosti dosti ne zaostaja za Fištravcem, ki je najbolj nesposobne župan v Sloveniji ...
juk
# 09.09.2016 ob 19:41
Kakšen neumen populizem. Naj še eno zgradijo v Murski soboti. Zdravniki ki bodo delali dežurstva pa bodo padli z neba.
zozozo
# 10.09.2016 ob 10:19
@Alchemist - Maribor je relativno blizu Ptuja, ni pa relativno blizu krajem, ki jim je Ptuj regionalni center. To je podobno kot Kranj in Ljubljana.
ciankalij
# 09.09.2016 ob 17:54
Hvala Andrej Čuš.Za koalicijo brez sds nisi vreden počenega groša.Megalomanski hohštapler.Zdaj pa razlagat volilcem,zguba....
Siouxie
# 20.09.2016 ob 19:43
Ne samo na Ptuju, večino urgentnih centrov bi morali ukiniti ali privatizirati.

Tako, pa pustit, da folk umira zaradi počasne intervencije? Da se zaprejo in to je to? Bravo. Ko boš delal v težki industriji, kjer ti nad glavo mahajo večtonske konstrukcije, se pa oglasi. Če ti gre glava, te ni več, če kaj drugega, pa mogoče še preživiš, če so reševalne postaje dovolj blizu.
Kalan
# 12.09.2016 ob 15:13
ciankalij

Kakšen ptujski SDS? Govorš o o Fajtu in Neudarjevi? Umazancem, ki jim ni kova? Napravljačem?
Kalan
# 12.09.2016 ob 15:07
Kakšen Levanič? Ta prodana duša? Svetujem pa obisk FBJA bo jasno kateri politik na to opazarja že dlje časa..
krog
# 10.09.2016 ob 12:02
@geres
Moja asociacija na tvoj komentar: ce meni krava crkne,naj pa se sosedu.

Sicer pa,spet cista krivda ministrstva. Cutimo ze hude posledice nedela te institucije. To je lahko edini razlog, da ni nobenega nacrta, vse se dela po "trenutnem navdihu". Sem pa mnenja, da je zdravstvena osrkba v blizini vedno dobrodosla,ce se ne bi tako na veliko kradlo kakor se in bi vse potekalo res transparento,bi bil denar tako za dodatno urgenco v Tolminu, kot za to na Ptuju pa se za dodatno oskrbo doma upokojencev, tudi za vso medicinsko osebje, pa bolse pogoje dela in visje place. In tisti,ki se s tem ne strinjate, se nikoli niste bili v situaciji, v kateri so odlocale minute. Na sreco sem iz Ljubljane.
zozozo
# 10.09.2016 ob 10:18
Dajmo že enkrat določit uradno razdelitev Slovenije po regijah (pa ni zato treba nujno ustanavljat pokrajin), da se ve, kje morajo biti kake javne storitve na kakem nivoju. Ker to, da se država kar sproti odloča, katero mesto ali regijo bo kaj imelo ali ne imelo, je nevzdržno.
Alchemist
# 10.09.2016 ob 00:33
A ni Maribor precej blizu? V vzhodni Sloveniji se res življenje odvija malo drugače...vsaka vas si predstavlja da.bi morala imeti celotno infrastrukturo mest. Zato pa tudi toliko občin sumim. Sej ne rečem da je Ptuj vas....ampak kaže pa to na nek miselni vzorec.
Geres*
# 09.09.2016 ob 17:40
Od Ptuja do Maribora je 20 minut vožnje.

Urgenca za Zgornje Posočje je v Šempetru. Iz Tolmina je to 50 minut vožnje, iz Bovca pa vsaj 1 uro in 15. Sem prepričana, da nismo edini s tako razdaljo.

Res racionalna poraba denarja. Tako kot imet porodnišnico na Jesenicah, v Kranju in v Ljubljani.

Nam pač nikol ne bo šlo dobro. Z (medijsko podprtim) izsiljevanjem se vse doseže, čeprav na koncu vsi izgubimo.
SamoRes
# 09.09.2016 ob 16:54
Par milijonov za žico na Kolpi, ki je sama sebi namen pa ni problem.
POIVRE
# 09.09.2016 ob 19:26
Ne samo na Ptuju, večino urgentnih centrov bi morali ukiniti ali privatizirati.
Kazalo