Na nevzdržne razmere na področju družinske medicine je dr. Miro Lasbaher opozoril že pred štirimi leti, ko je v znak protesta za dva dni zaprl vrata svoje ambulante v Juršincih. Tako je storil tudi v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Na nevzdržne razmere na področju družinske medicine je dr. Miro Lasbaher opozoril že pred štirimi leti, ko je v znak protesta za dva dni zaprl vrata svoje ambulante v Juršincih. Tako je storil tudi v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

Na nevzdržne razmere na področju družinske medicine je dr. Miro Lasbaher opozoril že pred štirimi leti, ko je v znak protesta za dva dni zaprl vrata svoje ambulante v Juršincih. Ker se do danes praktično nič ni spremenilo na bolje, tudi pacienti v ambulanti že podpisujejo peticijo za izboljšanje razmer. Lasbaher je v ponedeljek znova simbolično zaprl vrata ambulante. "Pred štirimi leti sem ambulanto zaprl iz praktično istih razlogov kot tokrat. Do zdaj se ni spremenilo nič, kljub obljubam in zavezam se urejanje področja družinske medicine ni premaknilo nikamor," je pojasnil razloge za protest.

Podpisujejo tako zdravniki kot bolniki
Podpisniki peticije zahtevajo povsem konkretne ukrepe, s katerimi bi lahko vlada uredile razmere na tem področju. Med zahtevami so ureditev zakonodaje, ki bi omogočala družinskim zdravnikom strokovno delo, takojšnja odprava birokratskih opravil, po mnenju zdravnikov bi moral biti bolniški stalež (do 3 dni) odobren brez obiska osebnega zdravnika, zavzemajo pa se tudi za prepoved opravljanja hkratnega dela zdravnika na dveh ali več delovnih mestih.

"Ob vsem tem pa je nujno, da država pospeši zaposlovanje specializantov družinske medicine, uredi urgentne službe ter vzpostavi partnerski odnos med izvajalci zdravstvenih storitev in zdravstveno zavarovalnico," je dodal Lasbaher, ki opozarja tudi na to, da so predstavniki ministrstva za zdravje že večkrat obljubili sistemske spremembe, a teh ni bilo, zato imajo zdravniki obljub zdaj dovolj.

Šestdeset bolnikov na dan
Vse to in velika obremenjenost zdravnikov družinske medicine (v povprečju na dan pregledajo 60 pacientov) silijo k razmišljanju o zaposlovanju čez mejo. Če bi se za to odločil Lasbaher, bi Juršinci ostali brez primarnega zdravstva.

Da se to ne sme zgoditi, opozarjajo tudi na občini Juršinci, kjer po besedah direktorja občinske uprave Draga Slameršaka podpirajo prizadevanja svojega zdravnika, saj se strinjajo, da je zdravnik z 2.000 pacienti preveč obremenjen, ob tem pa zaradi obilice dela lahko trpi celostna obravnava pacienta. "Zakonodaja onemogoča pridobivanje koncesij in naši občani so v nezavidljivi situaciji glede osnovne zdravstvene oskrbe. Če bi še dr. Lasbaher zaprl svojo ambulanto, potem jim ne bi preostalo drugega, kot da zdravstveno oskrbo poiščejo v drugih občinah", je dodal Slameršak.

Vsi vpleteni vendarle upajo, da bo ostalo pri zgolj simboličnem zapiranju ambulante, a za to bo moralo ministrstvo za zdravje čim prej prisluhniti tudi družinskim zdravnikom in se lotiti reševanja problematike, na katero opozarjajo že leta.

Danijel Poslek, Radio Slovenija