Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 20 glasov Ocenite to novico!
bovški sir
Bovški sir ima značilen vonj in okus, ki sta zdaj tudi zaščitena. Foto: T. Jeseničnik

Dodaj v

Bovški sir uvrščen na evropski kulinarični zemljevid

Sirarji si obetajo boljšo prepoznavnost
27. julij 2015 ob 19:03,
zadnji poseg: 27. julij 2015 ob 20:14
Bovec - Radio Koper

Trije bovški sirarji so prejeli najprestižnejšo oznako, ki jo za živila podeljuje EU. S posebnim certifikatom, ki zagotavlja zaščiteno geografsko poreklo, bodo bovški sir prodajali pod posebno oznako.

Poreklo izhaja iz geografske umeščenosti Bovškega, kjer se prepletata sredozemski in alpski svet in kjer je doma bovška ovca. Brez nje ne bi bilo bovškega sira, ki ga odlikujeta značilni aromatični, poln in rahlo pikanten vonj ter okus.

Bovški ovčji sir so prodajali že v sredini 17. stoletja v Vidmu, kjer je na tržnici dosegal najvišjo ceno, pravi Peter Domevšček, svetovalec za razvoj podeželja v Posoškem razvojnem centru. In doda, da brez bovške ovce bovškega sira ne bi bilo.

Bovško pasmo cenijo povsod
Naša bovška ovca je zaščitena, avtohtona pasma, ki jo cenijo po vsej Evropi. Je ena izmed tistih nosilk gena, tiste prvobitne gorske ovce, ki so jo naši ljudje udomačili in ima njen največji genski delež od vseh gorskih ovac, ki so jih analizirali v Evropi.

Dominik Černuta iz Loga pod Mangartom je poleg sirarn David Ostan in Škander eden izmed prvih prejemnikov omenjenega certifikata. "Posebnost je, da je iz surovega ovčjega mleka, še večjo posebnost mu daje naša tradicionalna paša na bovškem, ki je planinska. Naš sir je geografsko prepoznaven in mislim, da ima bovški sir edinstven okus," pravi o tem, kaj bovški sir dela tako posebnega.

Peter Domevšček še pojasni, kako bomo porabniki prepoznali pravi bovški sir: "Bovški sir ima rdeč znak, rdečo košarico, na kateri je napisano, da gre za zaščiteno označbo porekla. Po tem znaku prepoznate ta zaščiten sir." Vsi trije sirarji si od pridobljenega certifikata obetajo večjo prepoznavnost bovškega sira doma in v tujini ter seveda večjo možnost trženja.

Nataša Uršič, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
jezevec
# 27.07.2015 ob 19:36
Previdno, fantje. Ste vprašali prej Hrvate?!
Haloo
# 27.07.2015 ob 21:31
Hrvatje že primerjajo ovco iz Paga z Bovško.
Genotip je po njihovem prepričanju, Hrvaški.
Slovenski in Hrvaški strokovnjak, bosta v prostorih Telekoma, razvozlala uganko.
Rasta75
# 27.07.2015 ob 19:20
Čestitam!
Predvidevam pa, da jim je to uspelo v lastni režiji, brez "pomoči" države.
cairns
# 27.07.2015 ob 21:02
Bovški sir uvrščen na evropski kulinarični zemljevid

No pa imamo novo fronto s Hrvati.
josh k.
# 27.07.2015 ob 20:48
Ta sir je res dober in kvaliteten. Res je drag ampak velika večina si ga lahko privošči, samo raje kot četrt kile bovškega vzamejo kilo tistega v akciji pri "sosedu".
Bratko
# 27.07.2015 ob 20:18
@jezevec
ni potrebno, so že vse slišali.
REsnica
# 28.07.2015 ob 09:29
na bovškem so imeli po drugi vojni politični sestanek. Je mlad in zagnan politik povedal prisotnim, da pomeni reja drobnice ob italijanski meji slabo reklamo, ker da drobnico redijo reveži in da morda drobnica, kot znanilka revščine, izginit s tega področja.

Pa je vstal star kmet (verjetno Černuta) in rekel na glas... drobnica bo šla, revščina bo pa ostala.
Zavedni_Slovenec
# 28.07.2015 ob 09:56
BRAVO!!!ČESTITAM!!Zelo ponosen ob branju takšnih novic :)
mehko koleno
# 27.07.2015 ob 22:46
Trije bovški sirarji so prejeli najprestižnejšo oznako, ki jo za živila podeljuje EU. S posebnim certifikatom, ki zagotavlja zaščiteno geografsko poreklo, bodo bovški sir prodajali pod posebno oznako.

Ocitno pri nas nekaterim novinarjem niso povsem jasne razne evropske oznacbe:
Razlike med njimi so pomembne !
---------AOP= Zascitena Oznacba Porekla ( rdece barve)--kamor spada tudi Bovški sir in
Ekstra deviško olivno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc,Kraški med, Mohant in Piranska sol

----------IGP= Zascitena Geografska Oznacba (modre barve)

Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Kranjska klobasa, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta, Slovenski med, Prekmurska šunka

----------- IGP=Zajamcena Tradicionalna Posebnost
Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica
vojnaslo45
# 27.07.2015 ob 19:51
To ni kar tako, EU je dala.
zvočnik13
# 28.07.2015 ob 21:21
Vesel slišati tako novico. Se bo treba odpeljati na obisk po sir.
Bazalt
# 28.07.2015 ob 16:23
Bravo naši!
mehko koleno
# 28.07.2015 ob 10:57
am shagar
In kaj ima višji rang od teh nazivov?

Po vrstnem redu : rdece,modro...

https://en.wikipedia.org/wiki/Geographic
al_indications_and_traditional_specialit
ies_in_the_European_Union
runcajz
# 29.07.2015 ob 10:40
Sliši se, da bodo Hrvati zahtevali priznanje uporabe naziva bovški sir tudi zase, ker baje imajo dokaze, da so Bovčani kupili nekaj njihovih ovc , ki dajejo mleko za bovški sir!?!
kozorog1973
# 27.07.2015 ob 20:26
do Bovca Hrvatje še niso prišli, oz Italjani bolje rečeno:)
am shagar
# 28.07.2015 ob 10:50
@mehko koleno

In kaj ima višji rang od teh nazivov?
am shagar
# 28.07.2015 ob 10:49
Kaj pa Bohinjski sir (razen Mohanta)?
kozorog1973
# 28.07.2015 ob 10:01
zgodovinsko gledano smo slovenci zelo nazadovali, če pogledate reforme za časa 18 st Marije Terezije in vse do propada Avstroogrske monarhie katere čast nam je bila da smo bili del njihov, od tedaj praktično nič od nič.
nikoli
# 28.07.2015 ob 18:05
Wow! S temi parimi tonami sira bomo zasuli evropsko tržišče!
Partizan Miha
# 27.07.2015 ob 19:52
Sem vesel za siraje in za tiste, ki si lahko tako kvaliteten in dober sir lahko privoščijo.
Kazalo