Direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič zatrjuje, da cen ne bodo spreminjali in da so najcenejši v Posavju. Foto: Goran Rovan
Direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič zatrjuje, da cen ne bodo spreminjali in da so najcenejši v Posavju. Foto: Goran Rovan
V brežiški občini zberejo zdaj že več kot polovico odpadkov ločeno. Foto: Goran Rovan
Vseskozi širijo svojo dejavnost, zdaj bi radi poleg občinskih upravljali še zasebna stanovanja. Foto: Goran Rovan
Prva tri leta brežiške komunale

Zaradi nezadovoljstva in stalnega pokrivanja izgub pri izvajanju gospodarskih javnih služb so konec leta 2011 v brežiški občini ustanovili Javno podjetje Komunala Brežice. Nova Komunala je od KOP-a prevzela opremo in zaposlene, ki so opravljali odvoz komunalnih odpadkov, skrbeli za vodovodno in kanalizacijsko omrežje ter pogrebne dejavnosti. Po dobrih treh letih ugotavljajo, da so se pravilno odločili in da občinska Komunala uspešno posluje in celo širi svojo dejavnost, čeprav želijo nekateri to prikazati nekoliko drugače. Zato je tudi bila sklicana izredna seja, na kateri bodo predstavniki Komunale predstavili svoje poslovanje.

Že pred sejo pa so sklicali novinarsko konferenco, na kateri so pojasnili nekatere očitke in dosežke. Komunala Brežice, ki danes zaposluje 77 ljudi, je namreč vsa ta leta uspešno poslovala in vseskozi celo ustvarjala dobiček, zadnji je bil v vrednosti 58.535 evrov. Lahko pa se tudi pohvali, da jim je uspelo povečati količine ločeno zbranih odpadkov z nekdanjih 22 na 52 %. Darko Ferlan, vodja sektorja Gospodarskih javnih služb Komunale Brežice, to pojasni: "To je v bistvu že nad smernicami, ki jih določa uredba. V tej je bilo zapisano, da bi morale občine do leta 2020 poskrbeti, da bo 50 % odpadkov zbranih ločeno. Mi smo od približno 7.000 ton zbranih odpadkov ločeno zbrali več kot 3.500 oziroma 3.600 ton in jih potem oddali prevzemnikom. To je kar tretjino več kot leta 2011."

Kljub manj odloženim odpadkom pa ostajajo njihove cene komunalnih storitev enake kot januarja 2013, saj ugotavljajo, da njim ostane le polovica, drugo pa poberejo občina, država in CeROD, ki vseskozi dviga ceno končnega odlaganja odpadkov. Kljub temu ostajajo cene komunalnih storitev že tretje leto enake in bodo takšne tudi v prihodnje. Direktor Aleksander Zupančič je pojasnil, da so naredili primerjavo cen s sosednjimi občinami – Krško in Kostanjevica na Krki in da so v vseh pogledih najcenejši.

V brežiški Komunali širijo svojo dejavnost. Tako so lani začeli še čiščenje greznic, razširili so pokopališko dejavnost po vsej občini, zdaj pa želijo širiti tudi svojo dejavnost upravljanja stanovanj. O tem direktor pove: "Letos smo se odločili stopiti na trg upravljanja zasebnih stanovanj ter občanom občine Brežice ponudili možnost izbire in ugodne cene. Mi si želimo širitve in stremimo k temu. Resda na trgu že obstaja konkurenca, mi smo pač svojo ponudbo ponudili ljudem, ti pa si lahko sami izbirajo, koga bodo imeli za upravnika. Sem pa prepričan, da smo mi tako kot pri komunalnih storitvah tudi pri upravljanju stanovanj najcenejši. Zdaj upravljamo 150 občinskih stanovanj."

V Komunali ob tem priznavajo, da si želijo pridobiti še zadnjo gospodarsko javno službo, ki je še ne izvajajo - to je vzdrževanjem cest in javnih površin ter izvajanje zimske službe. "S širitvijo našega poslovanja bomo še lažje ohranili enake cene storitev, hkrati pa bomo ponudili nova delovna mesta. Verjamemo namreč, da smo sposobni izvajati kakovostno, dobro in zelo ugodno storitev," je dodal Aleksander Zupančič. Ob tem je še pojasnil, da veliko skrb namenjajo tudi obveščanju in ozaveščanju javnosti. Izdali so že dve številki glasila Komunalko, ki je tržno naravnano, kar pomeni, da se izdaja s trženjem, za vse njihove uporabnike pa je brezplačen. Samo lani pa so pripravili tudi več kot 30 projektov, s katerimi odrasle in otroke ozaveščajo o varčni porabi pitne vode ter pomembnosti ločevanja odpadkov.

Goran Rovan, TV Slovenija

Prva tri leta brežiške komunale