First Wake Park, kot ga imenujejo upravljavci, sicer ni prvi wake park v Sloveniji, ta namreč obratuje na Ptujskem jezeru, oba pa sta odprta že četrto sezono. Foto: Goran Rovan
First Wake Park, kot ga imenujejo upravljavci, sicer ni prvi wake park v Sloveniji, ta namreč obratuje na Ptujskem jezeru, oba pa sta odprta že četrto sezono. Foto: Goran Rovan
Brežiški ribiči se počutijo odrinjene, čeprav skrbijo za ribji zarod in plačujejo koncesijo. Foto: Goran Rovan
Upravljavci parka zagotavljajo, da imajo vsa potrebna dovoljenja in se držijo vseh omejitev. Foto: Goran Rovan
Za deskanje na vodi se navdušuje vse več ljudi. Foto: Goran Rovan
Vodni park moti ribiče

V brežiški občini so v letu 2011 pridobili novo turistično in športno rekreativno zanimivost, saj so trije deskarski zanesenjaki v nekdanji gramoznici v Borštu odprli deskarski center, ki so ga poimenovali First Wake Park. Zanj so pridobili vsa potrebna dovoljenja, tudi vodno, in soglasje zavoda za ribištvo. Ker so v umetnem jezeru tudi ribe, se brežiški ribiči, ki upravljajo vode v brežiški občini, pritožujejo, da sami zgolj plačujejo koncesnino – tudi za to jezero, medtem ko naj bi deskarji ogrožali ribji drst in onemogočali ribičem mirno uporabo.

Petar Dimitrovski, predsednik Ribiške družine Brežice, sicer zatrjuje, da sam ni proti nobeni obliki rekreacije ali športa, moti pa ga, ker deskarji ovirajo ribji drst, predvsem ščuke, ki se je včasih drstila na plitvini, kjer je zdaj vstopna točka na vlečnico. Dimitrovski še dodaja: "Moti me, ker se deskarji ne držijo odločbe, ki jo je izdal Zavod za ribištvo. Ko je lovopust, bi morali pustiti ribe pri miru, to pomeni nekje do konca šestega meseca. To je ena stvar, druga pa je v tem, da ko vodo enkrat zasedejo drugi, v biti ni več mira za ribiče."

Upravitelji te vlečnice zagotavljajo, da so za njeno obratovanje pridobili vsa potrebna dovoljenja in da poslujejo po predpisanih pogojih. Igor Kežman, direktor družbe Rotacija in eden izmed zdajšnjih dveh lastnikov, drugi je Jože Novoselc, pravi, da so očitki ribičev neutemeljeni. K temu dodaja: "Ko smo pridobivali dovoljenja, za kar smo zaprosili tudi zavod za ribištvo, nam je to odredilo otvoritev sezone 1. maja, zato tudi vsako leto takrat začnemo obratovati. Kar se tiče drstenja rib, ne morem trditi, da sem strokovnjak na tem področju, mislim pa, da če nam neka krovna organizacija - kot je zavod za ribištvo - odredi, da mi odpremo z nekim datumom, potem verjetno ti strokovnjaki vedo, zakaj je ta datum primeren. Prepričani pa smo, da z našim obratovanjem ne ogrožamo rib in njihovega življenjskega ciklusa v tem jezeru, ampak gre za kakšne druge interese."

Ker je na vlečnici lahko samo en deskar istočasno, ta s svojim vijuganjem in skoki res ne povzroča večjih valov, ki bi lahko ogrožali ribji drst, so prepričani tudi uporabniki tega deskarskega parka. Zato so takšni očitki verjetno odveč. Deskarji zagotavljajo, da tudi redno čistijo okolico jezera in skrbijo za red. Ribiči pa ob tem še opozarjajo, da sami plačujejo koncesijo za koriščenje te vode, v katero vlagajo ribe. Za vse ribolovne vode v brežiški občini - od Krke do Save in Sotle - okoli šest tisoč evrov letno, tako da vsak član brežiške ribiške družine, ki šteje 320 članov, iz svojega žepa prispeva letno po 20 evrov. Vendar koncesijo - in to še precej višjo - plačujejo tudi upravljavci deskarskega parka, ki morajo ob tem plačevati še najemnino skladu kmetijskih zemljišč.

Za MMC Goran Rovan

Vodni park moti ribiče