Na območju odlagališča so desetletja odlagali nekdanje cinkarniške odpadke in delno odpadke, nastale pri rušenju stare cinkarne. Foto: BoBo
Na območju odlagališča so desetletja odlagali nekdanje cinkarniške odpadke in delno odpadke, nastale pri rušenju stare cinkarne. Foto: BoBo


Tri leta po sodbi Sodišča Evropske unije Slovenija še ni sprejela ustreznih ukrepov za sanacijo ali zaprtje tega odlagališča v skladu z zahtevami direktive o odlagališčih in okvirne direktive o odpadkih, so sporočili iz Evropske komisije.

Slovenija je po njihovih navedbah sanirala eno od dveh odlagališč, na katera se nanaša sodba, in sicer s predelavo 40.000 ton nevarnih odpadkov, odvrženih na industrijskem območju Gaberje jug. Komisija je Sloveniji tako poslala uradni opomin, preden bo zadevo znova predložila sodišču in zahtevala naložitev finančnih sankcij. Če Slovenija v naslednjih dveh mesecih ne bo ukrepala, ji lahko komisija pošlje obrazloženo mnenje o tej zadevi.

Ministrstvo: Delamo, da bomo čim prej naredili
Na ministrstvu za okolje in prostor, kjer opomina še niso uradno prejeli, so pojasnili, da gre za "pričakovano postopanje Evropske komisije". Slovenija se kršitve po njihovih navedbah zaveda in izvaja vse potrebne aktivnosti, da jo čim prej odpravi. Spomnili so, da so že konec leta 2016 napovedali, da bodo pristopili k izvedbi vseh potrebnih dejavnosti.

"Prav tako smo 8. marca letos v sporočilu za javnost sporočili, da bo izbrani izvajalec Irgo Consulting začel s preiskavami terena na zemljišču. Preiskave terena so potrebne zaradi priprave ustreznega načina sanacije terena in bodo predvidoma potekale do začetka poletja. Ministrstvo je za preiskave pridobilo vsa potrebna soglasja lastnikov zemljišč in tudi soglasja upravljavcev infrastrukturnih vodov, ki potekajo prek parcele," so zapisali.

Na območju odlagališča so desetletja odlagali nekdanje cinkarniške odpadke in delno odpadke, nastale pri rušenju stare cinkarne. Na odlagališču, sestavljenem iz onesnaženega zemeljskega izkopa in industrijskih odpadkov, so tako prisotne težke kovine, kar predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi in za okolje.

Cinkarna Celje se je za zaprtje odlagališča odločila leta 2010, ko so začeli tudi z izdelavo projekta sanacije tega šest hektarjev velikega zemljišča. Ta naj bi po neuradnih informacijah stala 2,8 milijona evrov.