Absolutna zmagovalka Festivala vrtnic 2014 je variegata di Bologna (brez križanega cveta). Foto: Lavra Peršolja
Absolutna zmagovalka Festivala vrtnic 2014 je variegata di Bologna (brez križanega cveta). Foto: Lavra Peršolja
Edi Prošt, eden največjih poznavalcev vrtnic, še posebej pa burbonk, občuduje variegato di Bologna, letošnjo nagrajenko. Nagrado si je "zaslužila" predvsem zato, ker je na enem svojih lanskih poganjkov zacvetela povsem na novo, z novim vonjem in povsem novo barvo. Variegata di Bologna je sicer ena redkih prižastih - z venčnimi listi, ki so na beli podlagi rdeče črtasto poslikani - zgodovinskih vrtnic, ki so bile dedna zasnova za nastajanje novih modernih poslikanih vrtnic. Kako bodo novega "otroka" s Kostanjevice poimenovali, še ne vedo. Krst pa bo zagotovo slovesen … Foto: Lavra Peršolja
vrtnica
Med velikocvetnicami je zmagala vrtnica 'candelight'. Foto: Lavra Peršolja
vrtnica
Za najlepši rožni nasad v Novi Gorici je bil letos izbran nasad belih pokrovnih vrtnic 'ice meilland' na Ulici tolminskih puntarjev ob Slovenskem narodnem gledališču. Foto: Lavra Peršolja
vrtnica
Ogled mestnih nasadov vrtnic – v ožjem središču Nove Gorice jih dehti več kot 10.000. Foto: Lavra Peršolja

Čeprav so vrtnice, predvsem burbonke v vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici, letos zacvetele kar dober mesec prej, pa tudi spreminjajoče se vreme jim ni bilo najbolj naklonjeno, so organizatorji (družba Hit in mestna občina Nova Gorica) letošnjega Festivala vrtnic v Novi Gorici zadovoljni.

Da je že deveti dehteči festival uspel, dokazuje predvsem število obiskovalcev – več kot 5.000 se jih je zvrstilo na majskih dogodkih. To dokazuje, da postajajo vrtnice in rožni nasadi res vedno bolj prepoznaven simbol Nove Gorice in Goriške.

Tudi letos so si vrt burbonk ogledali otroci iz novogoriških in okoliških vrtcev in šol ter številni ljubitelji vrtov in rož iz Slovenije in Italije, ki so obisk povezali še z obiskom "Viatorijevega vrta" v Gorici in zbirke vrtnic v Rožaški opatiji v občini Manzano v sosednji Italiji.
Katja Kogej, predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, je ob koncu festivala povedala: "Še naprej si bomo prizadevali, da bo vrtnica, kraljica rož, odpirala srca, meje vseh vrst, širila obzorje in povezovala prave ljubitelje vrtnic, tenkočutne ljudi obeh spolov, vseh generacij, od blizu in daleč."

In zmagovalka je ...
Kot vsako leto so tudi letos razglasili burbonko leta. To je postala vrtnica variegata di Bologna, skrižana leta 1909. Edi Prošt, eden največjih poznavalcev vrtnic v Sloveniji, predvsem pa ljubitelj burbonk, je nad zmagovalko navdušen: "Burbonka variegata di Bologna, ki res izstopa v zbirki zgodovinskih vrtnic burbonk na Kostanjevici, je bila letos že drugič nagrajena. Letošnjo nagrado si je 'zaslužila' predvsem zato, ker je na enem izmed svojih lanskih poganjkov zacvetela povsem na novo, z novim vonjem in, zanimivo, s povsem novo barvo. Variegata di Bologna je tako tudi našim vrtničarskim navdušencem podarila eno svojih mutacij - spontanih preobrazb, ki se zgodijo v genskem zapisu vrtnice. Variegata di Bologna je sicer ena redkih vrtnic prižaste barve - z venčnimi listi, ki so na beli podlagi rdeče črtasto poslikani zgodovinskih vrtnic - kar je bila dedna zasnova za nastajanje novih modernih poslikanih vrtnic. Kako bomo novega 'dehtečega otroka' s Kostanjevice poimenovali, še ne vemo. Krst pa bo zagotovo slovesen."

Najlepše so še …
Za najlepši rožni nasad v Novi Gorici je bil letos izbran nasad belih pokrovnih vrtnic 'ice meilland' na Ulici tolminskih puntarjev, tik ob Slovenskem narodnem gledališču.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic je prvič letos organiziralo tudi ocenjevanje vrtnic, ki jih žlahtijo posamezniki. Kar 30 pogumnih ljubiteljev vrtnic je na ogled prineslo več kot 50 različnih vrtnic, med njimi tudi burbonke, kar kaže na njihovo vedno večjo priljubljenost. Med velikocvetnicami je zmagala vrtnica candelight (prinesla Tanija Verč), druga najlepša je bila souvenir du president Lincoln (Estera Prinčič), tretja pa chartreuse de Parme (Tanija Verč).

Med mnogocvetnicami je prvo mesto zasedla vrtnica gipsy boy (Katjuša Vadnjal), sledili sta še vrtnici friesia (Alenka Kenda) in cubana (Ela Valentinčič).

Dehtijo tudi na krožniku
V Novi Gorici vrtnice še vedno bujno cvetijo, zato pridite … Lavra Peršolja iz novogoriškega Hita ponuja še eno vabilo: "Po sprehodu med številnimi mestnimi nasadi vrtnic lahko vse do konca tedna izkoristite priložnost za degustacijo različnih jedi z vrtnicami - tako v restavraciji hotela Sabotin v Solkanu kot tudi v restavraciji hotela Lipa v Šempetru. V Perlini kavarni Dolce Vita gostom strežemo odličen domači sladoled z vrtnicami, prav tako tudi v baru na Placu ob hotelu Lipa v Šempetru, kjer so v ponudbo dodali tudi okusen ledeni čaj iz vrtnic."

Vrtnice oziroma vrtnične cvetne liste pa uporabljajo tudi v kozmetiki in zdravilstvu. Izmed sestavin, ki jih vsebujejo rožni listi, je najpomembnejše eterično olje, ki z dišavami sestavlja rožno olje. To je izjemno iskano in tudi zelo drago. Vedeti moramo namreč, da je za en kilogram opojno dišeče tekočine treba nabrati kar 23 tisoč kilogramov, torej 23 ton rožnih listov turških vrtnic ali najmanj 30 ton cvetja bolgarskih ali francoskih vrtnic, kar ustreza pridelku večkratnega nabiranja na 10 hektarjih negovanih nasadov!