Rakušev mlin je bil oktobra lani močno poškodovan v požaru. Foto: MMC RTV SLO/Veronika Žajdela
Rakušev mlin je bil oktobra lani močno poškodovan v požaru. Foto: MMC RTV SLO/Veronika Žajdela

Celjska občina je danes prejela sodbo upravnega sodišča v tožbi občine zoper odločbo ministrstva za kulturo v delu, ki se nanaša na izrečeni izravnalni ukrep v višini 1,7 milijona evrov zaradi rušitve Rakuševega mlina. Kot so sporočili z občine, je sodišče v tem delu odločitev ministrstva razveljavilo.

Ministrstvo za kulturo bo moralo tako spet odločati o tem, ali so bili podani pogoji za naložitev izravnalnega ukrepa celjski občini.

1,7 milijona kot izravnalni ukrep
Potem ko je bil Rakušev mlin oktobra lani močno poškodovan v požaru, je celjska občina naslednji mesec od ministrstva za kulturo prejela kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev mlina. V soglasju je ministrstvo celjski občini kot izravnalni ukrep naložilo plačilo 1,7 milijona evrov, zato je občina na ta del odločbe sprožila upravni spor.

Policija prejela anonimna pisma
Celjska policija je glede Rakuševega mlina, ki je bil v požaru močno poškodovan, zaradi česar so ga morali porušiti, prejela več anonimnih pisem, ukrepi zoper konkretne osebe pa zaradi varstva osebnih podatkov ne more komentirati.

Celjski kriminalisti v zvezi s tem dogodkom preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.