Teden Univerze na Primorskem bo jutri sklenila slavnostna akademija s podelitvijo priznanj. Foto: BoBo
Teden Univerze na Primorskem bo jutri sklenila slavnostna akademija s podelitvijo priznanj. Foto: BoBo
Dragan Marušič
Kljub temu pa je v primerjavi z ljubljansko univerzo močno podfinancirana, poudarja rektor Dragan Marušič: "Verjamem, da bo to slej ko prej urejeno. Moralo bo biti urejeno, ker so razlike že preveč očitne." Foto: BoBo

S takšno razporeditvijo denarja lahko krepi svoj ugled zgolj ljubljanska univerza. Posledično Univerza na Primorskem običajno ni prva izbira študentov pri vpisu. Dodatna težava pa je neurejeno vprašanje nastanitve študentov.

Univerza na Primorskem je danes bolj uveljavljena v mednarodni visokošolski skupnosti kot pred tremi leti. V tem času so razvili številne nove programe, povečal se je tudi delež tujih študentov. Kljub temu pa je v primerjavi z ljubljansko univerzo močno podfinancirana, poudarja rektor Dragan Marušič: "Verjamem, da bo to slej ko prej urejeno. Moralo bo biti urejeno, ker so razlike že preveč očitne."

Poudaril je tudi, da so že pred tremi leti omejili obseg avtorskih honorarjev. S 109.000 evrov na mesec v letu 2011 so te stroške znižali na 40.000 evrov mesečno: "Kar je bistveno večji padec kot pa realni padec sredstev. Primerjava padca finančnih sredstev za celotno univerzo je 10 odstotkov manj, padec stroškov za podjemne pogodbe pa je s 100 odstotkov na samo 30 odstotkov."

Med večjimi vzroki, zaradi katerih primorska univerza običajno ni prva izbira pri vpisu, je po mnenju predsednika študentskega sveta Boštjana Lešnika vprašanje nastanitve. V študentskih domovih je zdaj nastanjenih manj kot pet odstotkov od 6.000 vpisanih študentov: "To je absolutno premalo in na tem bo treba graditi, če bomo hoteli, da se vpis na Univerzo na Primorskem poveča."

Predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Seit Demiri je med drugim opozoril, da poraba denarja iz naslova študentskega dela, ki mora biti namenjena tudi gradnji in prenovi študentskih domov, ni transparentna: "Informacije, kje je ta denar, nimam, sem pa leta 2011 prejel poročilo, da se je približno milijon in pol porabilo za mansardo rektorata v Mariboru."

Teden Univerze na Primorskem bo jutri sklenila slavnostna akademija s podelitvijo priznanj. Letošnje leto bodo zagotovo zaznamovale tudi rektorske volitve. Kdo se bo poleg Marušiča še potegoval za to mesto, še ni mogoče napovedati.

Lea Širok, Radio Koper