Predstavniki lokalnih občin nasprotujejo uvedbi vinjet za vožnjo skozi Markovec. Foto: BoBo
Predstavniki lokalnih občin nasprotujejo uvedbi vinjet za vožnjo skozi Markovec. Foto: BoBo

Predstavniki obalnih občin namreč želijo, da se obalna državna cesta po odprtju predora Markovec, ki je predvideno za 5. junij, zapre za motorni promet, nasprotujejo pa tudi uvedbi vinjet za vožnjo skozi Markovec.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič jih je že opozoril, da ne morejo mimo zakonodaje, strani pa zdaj iščeta mogoče rešitve. Današnji sestanek še ni prinesel dogovora. Kot je povedal premier Cerar, je bila razprava konstruktivna, ocenili pa so, da si morajo v prihodnjih dneh vzeti čas, da temeljito razmislijo o argumentih, ki so jih izpostavili na današnjem sestanku.

"Upam, da nam bo uspelo do odprtja predora Markovec najti rešitev, ki bo v obojestransko zadovoljstvo," je dejal premier. O morebitni prekategorizaciji obalne ceste in mogočih spremembah zakonodaje ni želel govoriti, saj je za to še prezgodaj. "Treba si je vzeti čas, da najdemo rešitev, ki bo sistemsko sprejemljiva in v zadovoljstvo občin oziroma občanov," je dodal.

"Po naravi sem optimist in tudi v tem primeru sem optimističen, da bomo skozi dialog našli pravo rešitev," je poudaril izolski župan Igor Kolenc. Premierju so pojasnili, kakšni so bili načrti glede prometne ureditve na Obali v preteklosti, kakšne so razmere v poletnem času, kje potekajo regionalne in kje državne ceste, kje so šole in podobno. "Verjamem, da je bil s kakšno zadevo seznanjen šele danes," je povedal.

Gašpar Mišič: Vinjete niso prava rešitev
Vršilec dolžnosti direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič je menil, da vinjete za predor Markovec niso prava rešitev. Spomnil je, da so nanj čakali deset let in lahko to zgodbo zdaj vendarle obrnejo v pozitivno smer.

"Če bodo vztrajali pri vinjetnem sistemu skozi predor Markovec, bo veliko slabe volje med prebivalci, ker se bodo državljani opremili z vinjetami, pri tranzitnih gostih pa je vprašanje, ali se temu ne bodo poskušali izogibati, potem pa bomo imeli predor Markovec in obremenjeno lokalno ulico, kar ne bo v redu," je opozoril.