Občina je dobila denar za gradnjo čistilne naprave, ne pa tudi za njeno nadgradnjo. Foto: Goran Rovan
Občina je dobila denar za gradnjo čistilne naprave, ne pa tudi za njeno nadgradnjo. Foto: Goran Rovan

Župan občine Cerknica Marko Rupar je ob koncu projekta povedal, da si občini prizadevajo, da bi pridobili gradbena dovoljenja še za tri vasi, ki jih bodo priključili na čistilno napravo Rakek. Denar za to še iščejo, ne oni in ne država pa ne vedo, kako bodo to financirali.

"Zdi se mi narobe, da smo dobili denar kohezijskega sklada za zgradnjo čistilne naprave, zdaj pa ni denarja za nadgradnjo, da bi bile te čistilne naprave zasedene 100- ali vsaj 80-odstotno," je dejal.

V skladu z zahtevami EU-ja mora namreč biti do konca leta 2015 zagotovljena 95-odstotna priključenost na kanalizacijski sistem s čiščenjem na čistilni napravi Rakek. Ko bo priključeno celotno naselje Rakek, bo čistilna naprava Rakek zasedena nekaj več kot 50-odstotno, kar naj bi se zgodilo nekje junija.

Potrebujejo še 21 milijonov evrov za vse
Zaradi denarja, ki ga je občina dobila na razpisih, je bil strošek priključnine med 1.000 in 1.500 evri. Samo Mlinar, koordinator projekta, pa je poudaril, da so ljudje v nekaterih drugih občinah plačevali tudi po več tisoč evrov in tudi mesečni strošek naj se zaradi novega kanalizacijskega sistema ne bi zvišal več kot za 10 odstotkov.

Trenutno je v občini Cerknica na čistilne naprave priključenih 64 odstotkov gospodinjstev. Da bodo vsi prebivalci občine Cerknica priključeni na kanalizacijski sistem in čistilne naprave, občina po trenutnih podatkih potrebuje še 21 milijonov evrov.