Črnomaljska civilna iniciativa se je proti centru postavila tudi s protestom. Foto: BoBo
Črnomaljska civilna iniciativa se je proti centru postavila tudi s protestom. Foto: BoBo

Predstavnica civilne iniciative in občinska svetnica Maja Kocjan (SDS) je povedala, da so pobudi priložili 300 podpisov, kar je 200 več, kot jih je potrebnih za vložitev pobude. Preostale podpise bodo občini še predali. Prepričani so, da bi morali o tako pomembnem vprašanju odločati občani in ne peščica svetnikov.

Glede nadaljevanja postopka je pojasnila, da mora občinski svet po vložitvi pobude to obravnavati na svoji prvi prihodnji seji, občina pa mora nato v roku treh mesecev razpisati referendum.

Županja bo pobudo preučila
Pobudniki bodo morali zbrati tudi še overjene podpise petih odstotkov volivcev v občini, glede na zahtevane postopke pa referendum pričakujejo spomladi, je še dejala Kocjanova. Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da bodo pobudo preučili in ukrepali skladno z zakonodajo.

Črnomaljski svetniki so sicer na svoji zadnji novembrski seji z večino sprejeli sklep o migrantskem centru na svojem območju, proti so bili le svetniki SDS. Da bi šlo za nastanitveni center, so odločno zavrnili, pristali so le na možnost sprejemno-registracijskega centra in še to zgolj v primeru izredno okrepljenih migracij na svojem območju in ko domača policija tega ne bi več zmogla. Enak sklep je oktobra sprejel tudi črnomaljski varnostni sosvet.