Usoda občinskega referenduma v Črnomlju ostaja negotova. Foto: BoBo
Usoda občinskega referenduma v Črnomlju ostaja negotova. Foto: BoBo

Tako je po navedbah črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič sodišče ugotovilo zgolj postopkovne napake pri izdaji obvestila o zavrnitvi referendumske pobude, ki jo je podala civilna iniciativa. Iz sodbe pa ne izhaja, da bi sodišče v konkretnem primeru referendum dovolilo, je še dejala županja.

Županja je sicer ob zavrnitvi referendumske pobude sredi decembra lani pojasnila, da na občini menijo, da za referendum ni pravne podlage in da so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine. Občinski svet zato o njej ne bo odločal, je dodala, civilna iniciativa pa se je na omenjeno zavrnitev pritožila.

Sodba osredotočena na kršitve postopka
Sodišče je tožbi črnomaljske civilne iniciative ugodilo in ugotovilo, da je bil izpodbijani decembrski akt, s katerim je občina oz. njena zastopnica županja zavrnila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra v občini Črnomelj, nezakonit. Kot med drugim navaja sodba, izpodbijani akt nima nujno potrebnih sestavin, "zlasti v tem smislu, da nima izreka, v katerem bi bilo sploh odločeno o predmetu postopka in zahtevku". "Nima tudi nobene navedene pravne podlage, tako glede stališča, da gre za splošen akt, kot tudi glede navedbe, da gre za problematiko, ki ni v pristojnosti občine."

Predstavnica civilne iniciative in črnomaljska občinska svetnica (SDS) Maja Kocjan, je že v ponedeljek dejala, da je upravno sodišče v upravnem sporu Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini in črnomaljske občine 12. januarja razsodilo v prid iniciativi in tako dopustilo referendum o migrantskem centru v Beli krajini. Med drugim je po njenih besedah menilo, da je pobuda za razpis referenduma ustavna pravica državljanov, da morajo o tem vprašanju odločati prebivalci in da se volja ljudi ne sme ignorirati.

Na črnomaljski občini bodo sodbo še preučili, so sporočili in ukrepali skladno z veljavnimi predpisi.