V Črnomlju so ustanovili civilno pobudo, ki bo organizirala tudi protestni shod. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
V Črnomlju so ustanovili civilno pobudo, ki bo organizirala tudi protestni shod. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Kinološko društvo
Sprejemni center bi najbolj prizadel kinološko društvo, ki bi ostalo brez vadbišča. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura

Občina Črnomelj je včeraj od državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica dobila obvestilo, da želijo na kinološkem poligonu v Vražjem kamnu, zemljišče je v lasti države, v primeru povečanih ilegalnih migracijskih tokov, potem ko na policijskih postajah ne bi mogli več obvladovati razmer, uredili začasni sprejemno-registracijski center.

V Slovenijo je v okviru premestitve iz Italije danes popoldne prišla tretja skupina prebežnikov, poroča STA. Gre za osem samskih moških iz Eritreje, ki so jih prepeljali v azilni dom na Viču v Ljubljani, so sporočili z notranjega ministrstva. Postopek sprejemanja prošenj za azil se bo predvidoma začel v sredo zjutraj.

.
V njem bi popisali prebežnike in jih nato v treh dneh vrnili na Hrvaško. V dopisu je jasno zagotovilo, da ne gre za stalni namestitveni center, poudarja županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič, ki obenem poziva vse člane in politične predstavnike, "naj ne širijo nepotrebnega strahu pred begunci, saj za to ni nobene potrebe."

Napovedan protestni shod
Proti ureditvi sprejemnega centra v Vražjem kamnu so v športno-kinološkem društvu Bele krajine, pravi njegov predsednik Andrej Bukovec in dodaja, da bodo "ostali brez vadbišča, v katerem je 30 let njihovega dela." Proti izbrani lokaciji je tudi krajevna skupnost Črnomelj. Njen predsednik Jaka Birkelbach meni, da center ne spada na območje športno-rekreativnega parka: "To je tisto, kar smo z našimi vložki ustvarili in bo zdaj še bolj degradirano, zato je nesprejemljivo, da se sprejemni center postavi tu."

Ustanovljena je bila civilna pobuda proti postavitvi migrantskega centra v Beli krajini, prek družbenih omrežij pa zbirajo podpise podpore. Maja Kocjan ob tem pove, da so zbrali že tisoč podpisov, za jutri popoldne pa napoveduje tudi protestni shod. Županja Črnomlja se ga ne bo udeležila, saj meni, da strašenje ljudi pred prebežniki ni potrebno.