Dars je izvajalcema podaljšal dovoljenje za zaporo do 17. septembra. Foto: BoBo
Dars je izvajalcema podaljšal dovoljenje za zaporo do 17. septembra. Foto: BoBo

V okviru naslednje stopnje bodo obnovili dotrajana vozišča na delih odsekov hitre ceste Vipava—Ajdovščina in Ajdovščina—Selo v skupni dolžini 7,7 kilometra na posamezno smer. Na javni razpis za naslednjo stopnjo obnove je prispela ena ponudba - skupni nastop družb Kolektor CPG Nova Gorica in CPK Koper v vrednosti 12,4 milijona evrov. Postopek oddaje javnega naročila je že končan.

V okviru teh del, ki naj bi se po napovedih Darsa začela v prvi polovici prihodnjega leta, bodo obnovili tudi dotrajano vozišče priključka Ajdovščina (vse štiri izvozno-uvozne krake) ter vrsto objektov, med katerimi so osem manjših mostov in štirje podvozi. Na viaduktu Lijak bodo zamenjali dilatacije - presledki v gradbenem objektu, ki so narejeni zaradi predvidenega raztezanja.

Izvedeni bodo tudi drugi ukrepi za večjo prometno varnost, saj bodo razširjene in podaljšane obstoječe odstavne niše, tako kot na odseku, ki ga zdaj obnavljajo, pa bosta smerni vozišči po obnovi ločeni z betonsko varovalno ograjo, ki omogoča višjo raven varovanja, so sporočili iz Darsa in dodali, da je predviden rok za izvedbo vseh del v naslednji fazi obnove skupno 149 dni.

Kmalu nadaljevanje del
Dars je sicer spomladi napovedal, da bodo na hitri cesti H4 med julijem in avgustom obnovili 9,5 kilometra vozišča na odseku med Ajdovščino in Vogrskim, tako proti Vipavi kot proti Vrtojbi. "Ob uspešno izvedenem razpisu za izvedbo naslednjih treh faz obnov dotrajanih vozišč na delih odsekov Vipava–Ajdovščina–Selo, v skupni razdalji 15,7 km, bodo dela lahko stekla že jeseni, sicer pa v letu 2018," so še dodali pred meseci.