Delavci zahtevajo izplačilo plač. Foto: BoBo
Delavci zahtevajo izplačilo plač. Foto: BoBo

Vloga za predlog za začetek stečaja naj bi bila vseeno pripravljena do ponedeljka, medtem pa 36 delavcev nadaljuje stavko. Po besedah predstavnice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Zdenke Bobovec, so bili stavkajoči presenečeni, saj je Ščančar že, ko se je začela stavka, napovedal, da bo, če do četrtka ne bo mogel izpolniti stavkovnih zahtev, danes vložil predlog za stečaj.

Stavka v Montaži se je začela 9. junija, ker vodstvo ni izpolnilo nobene izmed zahtev stavkovnega odbora. Delavci so zahtevali izplačilo preostanka plač za januar in februar, marčno in aprilsko plačo ter plačilo prevoza na delo in regres za marec in april. Direktor je uresničil le zahtevo, da so zaposleni najprej izkoristili presežek ur in šele potem dopust, saj za neizkoriščene ure ne dobijo nadomestila iz jamstvenega sklada.

V Montaži, ki izdeluje montažne inštalacije v stavbah in na infrastrukturnih objektih, je bilo zaposlenih 45 delavcev, vendar jih je prejšnji teden devet dalo odpoved in se zaposlilo v ptujskem Tamesu. Podatki o poslovanju Montaže v zadnjih letih niso kazali na tako velike težave, so pa imeli lani ob 2,7 milijona evrov prihodka poslovno izgubo v znesku 410.000 evrov.