Nekdanja direktorica trboveljskega CSD-ja, danes poslanka SMC-ja, Irena Grošelj Košnik vse očitke zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanja direktorica trboveljskega CSD-ja, danes poslanka SMC-ja, Irena Grošelj Košnik vse očitke zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Kazenska ovadba v CSD Trbovlje

Nekdanjo direktorico sumijo, da v času svojega vodenja trboveljskega CSD-ja zaposlenim ni plačevala prispevkov, obenem pa naj bi Grošelj Košnikova, ki je bila na čelu CSD-ja kar 24 let, center tudi prikrito zadolževala.

Irena Grošelj Košnik je vse očitke zavrnila in dejala, da je delo CSD-ja pod njenim vodstvom potekalo brez zapletov, med drugim je še dodala, da se je med letoma 2011 in 2013 upokojilo pet sodelavk, tako da bi se že takrat pokazale težave, če bi držale navedbe o neplačevanju prispevkov.

Posojilo zaradi zamujanja EU-sredstev
O morebitnem zamiku pri plačilu prispevkov pa Grošelj Košnikova odgovarja, da z njim ni seznanjena, saj bi morala to preveriti na finančni upravi. Glede zadolževanja pa pojasnjuje, da je morala najeti posojilo, saj so izplačevali plače delavcem, ki so delali pri evropskih projektih, poplačilo stroškov pa je CSD prejel z nekajmesečno zamudo.

Kljub temu pa bi se nekdanja direktorica po zakonu o javnih financah za zadolžitev morala obrniti na ministrstvo za finance. Tej določbi naj bi tudi zadostila, ko se je pri iskanju soglasja obrnila na svet zavoda, v katerem sta dva predstavnika ministrstva za finance. O svojem odstopu z mesta poslanke še ne razmišlja, saj bo najprej počakala na rezultate revizije.

Ministrstvo napoveduje revizijo
Revizija poslovanja CSD-ja pod vodstvom Grošelj Košnikove bo kmalu stekla, je napovedal v. d. generalnega direktorja direktorata za socialne zadeve Štefan Lepoša. Poudaril je, da bi moral CSD ob najemu posojila obvestiti ministrstvo. Dodal pa je še, da njihovi podatki kažejo, da niso bili plačani vsi prispevki za zaposlene.

V tej zadevi pa so podane tudi prve kazenske ovadbe, ki jih je podal novi direktor centra Rok Zupanc, ki je danes prejel soglasje ministrice k imenovanju na položaj direktorja. Ministrstvo pa ga je tudi pozvalo, naj preveri pravilnost poslovanja zavoda v preteklih letih.

Kazenska ovadba v CSD Trbovlje